Kronik

Forfatter: Joe Bidens immigrationsreform har vigtig signalværdi, men risikerer usikker fremtid

Joe Biden ønsker en lovliggørelse af ophold for 10,5 millioner papirløse indvandrere i USA, så de kan få statsborgerskab. Let bliver det ikke, for republikanerne er blevet indvandringskritiske og demokraternes flertal i senatet er snævert. Men prioriteringen af de papirløses kår er et vigtigt signa, skriver Niels Boel.

Joe Bidens forslag om at lovliggøre papirløse indvandreres ophold sender en vigtig signalværdi til latinoer, men forslaget risikerer en hård skæbne i Kongressen, skriver Niels Boel.
Joe Bidens forslag om at lovliggøre papirløse indvandreres ophold sender en vigtig signalværdi til latinoer, men forslaget risikerer en hård skæbne i Kongressen, skriver Niels Boel.Foto: Kevin Lamarque/Reuters/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

For nogle år siden mødte jeg den papirløse indvandrer Moíses, som er fra det oprindelige folk mixteco’erne i det sydlige Mexico. Han boede i en faldefærdig rønne ved Bakersfield ude ved Californiens endeløse marker, som populært kaldes USA’s salatskål. Det er nemlig her, at salathoveder, gulerødder og appelsiner produceres til USA’s landbrugsindustri.

95 procent af arbejdskraften er latino, og en stor del er som Moíses uden papir på lovligt ophold i USA. Moíses talte kun mixteco, men hans teenagesøn oversatte. Moíses fortalte mig, at han har krydset grænsen cirka 70 gange gennem 30 år. Nu var han 54 år.

Fordi grænsebevogtningen er blevet stadig mere intens, føler han sig nu for gammel til at prøve den hasarderede tur igen. Det betyder, at han ikke kan besøge sin gamle mor hjemme i Mexico.

En afgørende arbejdskraft
Frem til 1965 var der meget få papirløse indvandrere i USA. Da USA i 1965 indførte kvoter for indvandring, blev kvoten for Mexico, dengang USA’s landbrugs arbejdskraftreservoir, sat alt for lavt (20.000) i forhold til den enorme efterspørgsel i landbruget. Resultatet blev en opsvulmning af antallet af papirløse indvandrere til 1,1 millioner i 1974 og 12 millioner, da antallet toppede i 2007.

Joe Bidens ambitiøse forslag kan lide samme usikre skæbne som Obamas vakkelvorne reformbestræbelser, fordi det vil skulle vedtages i Kongressen, hvor det store republikanske mindretal kan blokere.  

Niels Boel
Journalist, foredragsholder med speciale i USA og Latinamerika og forfatter til "USA's store mindretal: Latinos"

De mange millioner af hårdt arbejdende latinoer, som er uden lovligt ophold i USA, er ofte kommet legalt ind i USA på eksempelvis et turistvisum, men er så blevet, da visummet udløb. De udgør 5 procent af arbejdskraften i USA og spiller en afgørende rolle i landbruget, men også en vigtig rolle på slagterier og byggepladser og i restaurationsbranchen.

Under covid-19-krisen har latinoerne, herunder mange papirløse, vist sig som afgørende arbejdskraft i nøglesektorer som ældreplejen og børnepasning, fødevarefremstilling og landbrug. De har sikret, at USA fortsat kunne fungere trods pandemien, og udsat sig for smitten i kontrast til indbyggere af europæisk oprindelse (de såkaldte ”anglo’er”), der ofte har kunnet arbejde i sikkerhed hjemmefra.

Mens latinoernes forventede levealder tidligere lå pænt over ”de hvide” amerikaneres, falder den nu på grund af coronavirussen med 2½ år næsten til samme niveau. Det gælder også, at relativ få latinoer vaccineres i forhold til anglo’erne.

350.000 udvises hvert år
De papirløse indvandrere har i gennemsnit boet over 15 år i USA. Der er tale om folk, der er kommet til USA for at udleve ”den amerikanske drøm”, finde et udkomme og en fremtid for sig selv og deres familie, og måske sende penge til familien hjemme i Mexico eller El Salvador.

De papirløse indvandrere bidrager med trillioner af dollars til USA, dels gennem skat (i USA er det arbejdsgiveren, som betaler skat, så papirløse betaler også skat), dels gennem oppustede profitter til arbejdsgivere, som gerne underbetaler papirløse arbejdere, der grundet deres usikre situation i landet svært ved at organisere sig og kræve deres rettigheder.

Når papirløse indvandrere udvises fra USA – som det er sket for cirka 350.000 hvert år de seneste 12 år – er det ofte en tragedie, hvor børn (som, hvis de er født i USA, automatisk er blevet statsborgere i landet) skilles fra forældre, undertiden mand fra kone.

Joe Bidens forslag til lovliggørelse af papirløse indvandreres ophold skal råde bod på denne uholdbare situation. Det trækker samtidig en grænse ved 1. januar 2021, så det ikke opmuntrer til yderligere indvandring i USA.

Demokraternes vælgermæssige føring afhænger af latinoer
Latinoer er den største vælgergruppe blandt minoriteter. Gennemsnitligt er deres husstandes formue syv gange lavere end anglo’ers, og de stemmer overvejende på det mere socialt anlagte demokratiske parti.

Donald Trump forøgede overraskende nok (moderat) sin vælgertilslutning blandt latinoer – trods sin indvandringsfjendtlige diskurs – ved præsidentvalget i 2020 i forhold til 2016. Men det gælder generelt, at latinoer er en broget vælgergruppe (modsat afrikaneramerikanerne, som for 90 procents vedkommende stemmer demokratisk), og Trumps opbakning blandt latinoer er mindre end den republikanske præsident George Bushs tilslutning ved sit genvalg i 2004.

Det gælder fortsat, at generelt cirka 70 procent af latino-vælgerne stemmer på demokraterne.

Læs også

Latino-vælgere stemmer som andre vælgere ud fra mange motiver – nogle er velhavere og herved naturligt glade for republikansk socialpolitik (deregulering og lavere skat), andre stærkt religiøse og stemmer republikansk af værdimæssige grunde. Men mange kender eller lever i husstand med latinoer uden lovligt ophold, og de synes, det er uretfærdigt, at hårdt arbejdende papirløse indvandrere ikke får lovlig status.

De vil se på Bidens initiativer med spænding. Demokraternes fortsatte vælgermæssige føring vil afhænge af deres opbakning (demokraterne har fået flest stemmer ved syv ud af de sidste otte præsidentvalg i USA, men republikanerne har på grund af en overrepræsentation af landdistrikterne i valgmandskollegiet vundet tre af valgene).

Vidtgående immigrationsreform
Præsident Barack Obama lovede i 2008, at han ville berede en vej til statsborgerskab for papirløse indvandrere. Som led i en tostrenget plan ville han samtidig håndhæve migrationslovgivningen med fasthed. Han udviste da også flere papirløse indvandrere end nogen anden præsident, cirka 350.000 hvert år i 8 år.

Den første del af planen – lovliggørelsen– blev derimod ikke til så meget. Et føderalt program, Daca, skulle for en 2-årig periode sikre papirløse, der var kommet til USA som børn, mod udvisning, hvis de levede op til visse krav. Programmet blev skabt ved præsidentdekret, og Trump søgte, da han kom til magten, at tilbagerulle det (hans bestræbelser blev i første omgang standset ved de føderale domstole).

Joe Bidens forslag til immigrationsreform er anderledes vidtgående, idet det stiller en lovliggørelse af alle papirløses forhold i udsigt efter otte år, såfremt de er kommet til USA før 1. januar 2021. I en første 5-årige periode vil de kunne få midlertidig opholdstilladelse (de skal indfri krav som at betale skat med videre.). Herefter vil de kunne få Green Card og efter yderligere 3 år vil de kunne opnå statsborgerskab.

Reformbestræbelser har en usikker fremtid
Joe Bidens ambitiøse forslag kan lide samme usikre skæbne som Obamas vakkelvorne reformbestræbelser, fordi det vil skulle vedtages i Kongressen, hvor det store republikanske mindretal kan blokere.

Biden har dog allerede udstedt præsidentdekreter, som ændrer Trumps indvandringspolitik. Muropførelse er sat i bero, og der er taget initiativ til at finde forældre til 545 børn, som ved tvang blev fjernet fra deres forældre, da disse søgte asyl ved Mexicos grænse. Børnene er i dag i privat pleje rundt i USA.

Endvidere skal asylansøgere fra voldshærgede lande i Mellemamerika ikke længere vente på, at deres sag behandles i USA, i overfyldte flygtningelejre på den mexicanske side af grænsen. Hertil kommer, at flygtninge fra Mellemamerika ikke længere tvinges til at søge asyl i lande, de passerer forbi på deres vej op til USA.

Trods sin usikre fremtid har Bidens immigrationslov med lovliggørelse af papirløses ophold en vigtig signalværdi, idet han vil byde rettighedsløse indbyggere som måske bidrager mere end nogen til USA, velkomne som del af samfundet. Det er et vigtigt første skridt for at indfri hans løfte om et USA i alle dets farver, der forsones med sig selv.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024