Friis Bach vil løsne grebet om danske FN-penge

INTERVIEW: Dansk støtte til FN skal i højere grad gå direkte til organisationerne og ikke til udvalgte projekter. Det skal styrke FN, mener udviklingsminister Christian Friis Bach, der omvendt ønsker øget indflydelse.
Vi har brug for et stærkt FN, der kan gå foran og lede, lyder det fra udviklingsminister Christian Friis Bach (Billedet).
Vi har brug for et stærkt FN, der kan gå foran og lede, lyder det fra udviklingsminister Christian Friis Bach (Billedet).Foto: ft.dk
Kasper Frandsen

Mange medlemslande er ved at rive FN i stumper og stykker ved at øremærke penge til egne projekter, prioriteter og programmer, der igen afføder masser af bureaukrati og et mindre fokuseret FN-system.

Christian Friis Bach (R)
Udviklingsminister
Fakta

Innovationspuljen

Udviklingsministerens idé om en innovationspulje er endnu ikke udformet i detaljer.

Men den skal ifølge Udenrigsministeriet være administrativ billig og effektiv. Derudover har man besluttet, at aktiviteter inden for puljen skal opfylde fire krav:

(1) de skal være innovative

(2) de skal følge danske udviklingspolitiske prioriteringer, herunder som drøftet under politiske højniveaukonsultationer

(3) de skal ligge inden for organisationens mandat

(4) de skal indebære en kommunikationsaktivitet.


Kilde: Udenrigsministeriet
Størstedelen af alle landes bidrag til FN går til øremærkede projekter - og det er ved at splitte organisationen til atomer.

Det mener udviklingsminister Christian Friis Bach (R).

Han vil derfor arbejde for, at en endnu større del af den danske udviklingsbistand til FN og dets underorganisationer skal være såkaldte kernebidrag, som de selv administrerer.

"Mange medlemslande er ved at rive FN i stumper og stykker ved at øremærke penge til egne projekter, prioriteter og programmer, der igen afføder masser af bureaukrati og et mindre fokuseret FN-system," siger Christian Friis Bach til Altinget.dk og fortsætter:

Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Udvikling

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024