Regeringens asyldilemma

ANALYSE: Selvom regeringen udadtil anser rekordstore flygtningetal i verden som hovedårsag til det voksende asyltryk i Danmark, ser den sig nødsaget til at slå bremserne hårdt i med danske stramninger. Det skal skærme regeringen mod angreb fra de borgerlige.

Regeringen forventer, at op imod 20.000 asylansøgere vil søge mod Danmark i år. Dermed har regeringen fordoblet sin prognose på halvanden måned.
Regeringen forventer, at op imod 20.000 asylansøgere vil søge mod Danmark i år. Dermed har regeringen fordoblet sin prognose på halvanden måned.Foto: kulturarv.dk
Kasper Frandsen

Den rekordstore strøm af asylansøgere mod Danmark var et helt centralt tema på talerstolen, da statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) holdt sin åbningstale for Folketinget.

I talen slog statsministeren fast, at det ikke er de danske asylregler, der var skyld i stigningen. Derimod skal årsagen findes i, at 51 millioner mennesker er på flugt i verden, som er det højeste antal siden Anden Verdenskrig.

”Betingelserne for at få asyl er præcis de samme i dag som under den tidligere regering,” sagde Helle Thorning-Schmidt under talen.

Dokumentation

Forventede udgifter til asylansøgere

Regeringen anslår nu, at antallet af asylansøgere i år vil nå op på 20.000 – dobbelt så mange som for halvanden måned siden. I september lavede Justitsministeriet en hypotetisk beregning på de forventede udgifter ud fra antal asylansøgere og udgifter i følgende år:

2014: 10.649 asylansøgere --> 2,1 mia. kr.
2015: 15.005 asylansøgere --> 2.9 mia. kr.
2016: 21.143 asylansøgere --> 4.1 mia. kr.
2017: 29.793 asylansøgere --> 5.8 mia. kr.

Her vil regeringen stramme reglerne
Formålet med lovforslaget er at indføre en særlig midlertidig beskyttelsesstatus for udlændinge, der opnår beskyttelse alene på baggrund af, at de kommer fra et konfliktramt område. Det første år gælder den midlertidige beskyttelsesstatus i ét år.

Der indføres endvidere særlige regler om familiesammenføring for personer omfattet af ordningen, der betyder, at man først kan blive familiesammenført efter ét år.

Det foreslås desuden at indføre en regel, hvorefter asylansøgninger fra personer, der allerede har opnået beskyttelse i et andet EU-land, kan afvises uden realitetsbehandling.

Lovforslaget vil indeholde en bestemmelse, der slår fast, at revision af de nye regler fremsættes for Folketinget og senest skal ske i folketingsåret 2017-2018.


Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Udvikling

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024