Krav om donationsmulighed er SF og Radikales skanse mod israelsk milliardindkøb. Kravet er dog ikke nedskrevet i forsvarsforliget

Partierne bag tirsdagens forsvarsforlig har en fælles forståelse af, at det er et krav, at Danmarks nye luftforsvar skal kunne doneres til Ukraine. Det mener SF og Radikale i hvert fald. Det vil nemlig i praksis betyde, at vi ikke kan vælge et israelsk-produceret system. Donationskravet fremgår dog ikke af aftaleteksten.

SF's formand Pia Olsen Dyhr (t.h.) og partiets forsvarsordfører Anne Valentina Berthelsen hvisker sammen ved præsentationen af forsvarsforliget tirsdag i sidste uge.
SF's formand Pia Olsen Dyhr (t.h.) og partiets forsvarsordfører Anne Valentina Berthelsen hvisker sammen ved præsentationen af forsvarsforliget tirsdag i sidste uge.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Andreas Krog

Muligheden for at kunne donere systemet videre til Ukraine bliver et udvælgelseskriterium, når Danmark sandsynligvis allerede senere i år skal vælge hvilken producent, der får kontrakten på at levere jordbaseret luftforsvar for op mod 25 milliarder kroner.

Det er i hvert fald opfattelsen hos SF og Radikale. Det er nemlig det værn, der definitivt skal sikre, at Danmark ikke vælger et luftforsvarssystem fra en israelsk producent. Israel tillader nemlig ikke donation af israelsk-producerede våben til Ukraine, da man frygter, at våbnene kan havne i hænderne på Rusland og i sidste ende ærkefjenden Iran.

{{toplink}}
Læs også

0:000:00