På trods af advarsel fra eksperter: Regeringen går efter kvælstof-model, hvor landbruget slipper billigst

Der er tre modeller for den danske kvælstofindsats på bordet i trepartsforhandlingerne, og her vil regeringen arbejde videre med den mildeste model for landbruget, som har fået kritik af flere eksperter. Det fremgår af et udkast til den politiske aftale om grøn trepart. 

Regeringen vil gå efter den laveste af tre modeller for kvælstofreduktioner frem mod 2027, fremgår det af et udkast til den politiske aftale om grøn trepart.
Regeringen vil gå efter den laveste af tre modeller for kvælstofreduktioner frem mod 2027, fremgår det af et udkast til den politiske aftale om grøn trepart.Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix
Marie Møller MunksgaardDorte Ipsen BoddumSimon Friis Date

"Det er åbenlyst, at vores vandmiljø har brug for handling nu og her."

Sådan lød ordene fra trepartsminister Jeppe Bruus (S) til en konference om fremtidens arealomlægning torsdag.

Alligevel sidder regeringen netop nu i forhandlinger om trepartsaftalen og arbejder for den kvælstofmodel, der lader landbruget slippe billigst, når det kommer til at skrue ned for deres kvælstofudledninger, og som flere eksperter har kritiseret.

Det viser et udkast til aftaleteksten om den grønne trepart, som Altinget er i besiddelse af.

Jeg er helt sikker på, at de kvælstoftilførsler, der ligger i scenarie 2 og 3 overhovedet ikke er tilstrækkelige for at kunne nå god økologisk tilstand.

Stiig Markager
Vandmiljøprofessor, Aarhus Universitet

Partier kræver mere ambitiøs kvælstofindsats

Helt konkret er der tre scenarier på bordet i trepartsforhandlingerne for, hvordan Danmark skal nå vandrammedirektivet og målet om godt vandmiljø i 2027:

Ét scenarie, der hæver kvælstofreduktionen de kommende år, og to scenarier, hvor kvælstofindsatsen er uændret eller en smule lavere.

Det er det sidste scenarie, hvor landbruget fremover skal reducere udledningen af kvælstof med 12.950 tons årligt, som regeringen vil arbejde ud fra i trepartsaftalen. I dag er vurderingen, at der skal reduceres 13.000 tons kvælstof hvert år for at gøre op med iltsvind og fiskedød i de danske fjorde.

Det falder ikke i god jord hos oppositionspartierne, at regeringen vil gå efter den mildeste kvælstofmodel for landbruget, når der i sidste uge kom tal for iltsvindet i de danske farvande, som viser, at iltsvindet ikke har været større i 22 år.

"Dygtige forskere har anbefalet model et, så jeg synes egentlig ikke, det er så svært at se, hvad vi burde gøre," siger Søren Egge Rasmussen, der er miljøordfører for Enhedslisten.

Hvad gør Enhedslisten, hvis regeringen holder fast i, at det skal være model 3?

"Vi er en række partier, der står fast på, at det skal være første model, der hæver indsatsbehovet. Jeg kan forstå på regeringen, at de gerne vil komme i mål med det her inden efterårsferien. Hvis de vil det, så kan de lave en aftale med Liberal Alliance, der vil have samme scenarie som dem. Men hvis de gerne vil have en langtidsholdbar aftale, så skal de have mere end et parti med."

Læs også

Overfor DR slår Radikales politiske leder, Martin Lidegaard, fast, at partiet ikke vil gå med til en model, der slækker på kravene til, hvor meget kvælstof landbruget må udlede.

"Hele den her øvelse går jo ud på, at i forhold til de udledninger, vi har i dag, skal der komme mindre kvælstof ud i de danske fjorde, ikke mere. Så vi kan selvfølgelig ikke leve med en model, der ender med, at der kommer mere kvælstof ud, end der gør i dag," siger Martin Lidegaard til DR.

Også SF og Konservative har meldt ud, at de vil presse på for, at man arbejder videre med første scenarie, der hæver kvælstofindsatsen. Ingen af partierne vil dog svare klart på, om de kan være med i trepartsaftalen, hvis det bliver med den mildeste kvælstofmodel, som regeringen vil have.

Altinget har spurgt trepartsminister Jeppe Bruus, hvorfor regeringen i den politiske trepartsaftale lægger op til den kvælstofmodel, som flere eksperter advarer imod at bruge. Han svarer skriftligt:

"Vi er ikke i mål, før der er god tilstand i vores vandoplande. Som minister kommer jeg ikke til at tage pressen med ind i forhandlingslokalet, og diskuterer derfor ikke konkrete scenarier i offentligheden. Men jeg er fuldstændig enig i, at der bliver udledt alt for meget kvælstof i vores fjorde og kyster. Uanset scenarie skal der skal tages et voldsomt spring frem i forhold til at begrænse udledningerne,” siger ministeren til Altinget og DR.

I udkastet til den politiske trepartsaftale fremgår det, at regeringen vil genbesøge kvælstofindsatsen hvert tredje år fremover. Derudover skriver regeringen i udkastet, at man vil sætte et endnu ubestemt millionbeløb af fra 2024 til 2026 i den grønne arealfond til at sikre kvælstofreduktioner hurtigt.

Second opinion rapport, Finansministeriet.
Second opinion rapport, Finansministeriet.
Foto:

Advarsel fra eksperter

Siden Finansministeriet i september kom med de tre bud på kvælstofreduktioner de kommende år, har adskillige eksperter har sagt, at regeringen bør gå med den første model, der hæver kvælstofindsatsen. 

Regnemetoden bag de to andre modeller er nemlig forældet og dermed mere upræcis, lyder kritikken fra Karen Timmermann, der er professor ved DTU.

“Det er ikke den bedste videnskabelige metode til at fastlægge miljømål, som er anvendt i scenarie 2 og 3. Og hvis man vælger at bruge de scenarier, så bliver miljømålene i danske kystvande heller ikke konsistente,” har hun tidligere udtalt til Altinget.

Læs også

Også Stiig Markager, der er professor i vandmiljø hos Aarhus Universitet, har kritiseret beregningerne af, hvor meget kvælstof der skal reduceres for at redde de danske fjorde fra fedtemøg, fiskedød og iltsvind.

“Jeg er helt sikker på, at de kvælstoftilførsler, der ligger i scenarie 2 og 3 overhovedet ikke er tilstrækkelige for at kunne nå god økologisk tilstand,” har han tidligere udtalt til Altinget.

Spørger man Danmarks Naturfredningsforening, der er en af aktørerne bag regeringens trepartsaftale fra juni, er det uacceptabelt, hvis der bliver slækket på kvælstofkravene i den politiske aftale.

"Det er fuldstændig absurd, at regeringen nu lægger op til at gå direkte imod forskernes anbefalinger og forsøger at løse problemet gennem skrivebordsøvelser," siger præsident i DN, Maria Gjerding Reumert, og uddyber:

"Vores farvande er ramt af det værste iltsvind i 22 år, og det er en regulær miljøkatastrofe, der udspiller sig."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jeppe Bruus

Minister for grøn trepart, MF (S)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2007)

Karen Timmermann

Professor, DTU Aqua, medlem, Biodiversitetsrådet
PhD i Marin økologi

Stiig Markager

Professor, Institut for Bioscience, Aarhus Universitet
cand.scient. i biologi (Københavns Uni. 1987), ph.d. i akvatisk økologi (Aarhus Uni. 1992)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024