Kommentar af 
Jakob Scharff

Velfærdsteknologi er løsningen på fremtidens ældrepleje

Velfærdsteknologi er nøglen til den nærvær og omsorg i ældreplejen, vi frygter forsvinder. Det kræver dog, at regeringen understøtter skalering af løsninger med dokumenteret effekt, skriver Jakob Scharff.

Der skal fra nationalt hold budgetteres med indkøb og implementering af arbejdskraftbesparende teknologi, skriver Jakob Scharff.
Der skal fra nationalt hold budgetteres med indkøb og implementering af arbejdskraftbesparende teknologi, skriver Jakob Scharff.Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix
Jakob Scharff
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Der bliver ofte malet et dystert billede af fremtidsudsigterne for velfærdssamfundet.

I takt med at vi bliver rigere, efterspørger danskerne stadig mere og bedre velfærd. Men det er notorisk svært at øge produktiviteten i en offentlig sektor, hvor en væsentlig del af opgaveløsningen går på, at mennesker hjælper mennesker.

Og for at gøre ondt værre, får vi svært ved at finde ledig arbejdskraft i ældreplejen, når vi bliver flere ældre med behov for hjælp, pleje og behandling.

Man kan næsten se tordenskyerne i horisonten for sig. Men jeg tror, vi skal passe på med pessimismen og undgå at skære al offentlig service over én kam.

Om skribenten

Jakob Scharff (f. 1972) er branchedirektør i DI Service og Offentlig-Privat Samspil. Han har en fortid i Dansk Erhverv og KL. Han skriver løbende kommentarer til Altinget Ældre. 

For når det eksempelvis gælder ældreplejen, er vi faktisk så heldige, at vi kan gøre rigtigt meget for at holde den lurende produktivitets- og rekrutteringskrise for døren.

Forandre for at bevare

Det handler først og fremmest om at gribe ud efter det enorme potentiale, som den teknologiske og digitale revolution tilbyder os.

Listen over helt oplagte løsninger, som vi ved kan frigøre arbejdskraft, forbedre arbejdsmiljø og forebygge indlæggelser, men som langt fra er udrullet fuldt ud, vokser sig større for hver dag, der går:

  • Medicinrobotter, der doserer med færre fejl end mennesker
  • AI-teknologi, der kan give plejepersonalet besked, hvis beboeren er ved at falde eller har urolig nattesøvn
  • Dikterings- og stemmestyringsværktøjer, der letter administrations- og dokumentationsbyrden
  • Vagt- og ruteplanlægningsteknologi, der maksimerer medarbejdernes tid med borgeren

Skærer man helt ind til benet, har løsningerne det sigte til fælles, at de optimerer de funktioner og opgaver, der understøtter den helt nære hjælp og pleje, som udgør kerneopgaverne i faget.

Læs også

Man kan også vende den om at sige, at uden øget brug af teknologi vil det stigende tidspres og manglen på medarbejdere gradvist forværre kvaliteten af plejen helt op til det punkt, hvor vi ikke længere kan hverken kende faget eller stå inde for serviceniveauet.

Gennem velfærdsteknologi sørger vi for, at vi også i fremtiden kan levere velkendt nærvær, pleje og omsorg i ældreplejen. Akkurat som vi tidligere har gjort med loftlifterne, vendelagenerne og den elektroniske seng.

Ryd fartbumpene af vejen

Jeg ved, at både kommuner, medarbejdere og virksomheder tripper for at komme i gang.

Jeg ved, at både kommuner, medarbejdere og virksomheder tripper for at komme i gang.

Jakob Scharff
Branchedirektør i DI Service og Offentlig-Privat Samspil

Og jeg oplever også bred enighed om, hvori fartbumpene stadig består.

Det skal være slut med, at velfungerende teknologi og digitale løsninger strander som midlertidige pilotprojekter, selvom de har vist lovende resultater.

Det kræver, at indkøb og implementering af arbejdskraftbesparende teknologi bliver en fast post på budgettet, og at vi fra nationalt hold understøtter skalering af løsninger med dokumenteret effekt.

Vi skal have gjort op med den juridiske uklarhed, der pt fører til, at det samme stykke tryghedsskabende teknologi får et ja i den ene kommune, men et nej i nabokommunen.

Hvis regeringen vil stille sig i spidsen for at få ryddet de fartbump af vejen, skal vi i samarbejdet mellem kommuner, medarbejdergrupper og virksomheder nok klare resten.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Scharff

Branchedirektør, DI Service og Offentlig-Privat Samspil
cand.scient.adm. (RUC 2000)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024