Danmark får en plads i FN's mest magtfulde organ

Torsdag høstede Danmark nok stemmer til en plads i FN's Sikkerhedsråd. "Det er en stor dag for dansk udenrigspolitik," lyder det fra Lars Løkke Rasmussen.

”Når de store lande som USA, Rusland og Kina ikke kan blive enige, kan vi mindre indvalgte nationer være brobygger i de svære politiske diskussioner,” siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen, der var til stede ved FN's generalforsamling i New York.
”Når de store lande som USA, Rusland og Kina ikke kan blive enige, kan vi mindre indvalgte nationer være brobygger i de svære politiske diskussioner,” siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen, der var til stede ved FN's generalforsamling i New York.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Frederik Gjersen Hansen

Danmark er sikret en plads i det, der betragtes som en af verdens mest magtfulde forsamlinger.

Det står klart, efter de hemmelige stemmer er gjort op ved FN's generalforsamling i New York, hvor medlemslandene har peget på nye lande, der skal repræsentere Sikkerhedsrådet i organisationen.

Det skriver Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

Danmark er valgt til Sikkerhedsrådet sammen med Somalia, Pakistan, Panama og Grækenland. Det er femte gang Danmark kommer til at sidde i Sikkerhedsrådet, denne gang valgt med 184 stemmer.

Læs også

"Vi har med resultatet i dag fået støtte fra langt størstedelen af FN’s medlemsstater. Det forpligter," lyder det fra udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M).

Dermed kan der blive sat et dansk fingeraftryk, når der skal træffes beslutninger om eksempelvis krigen i Ukraine, konflikten i Mellemøsten samt en række af de kriser og fredsbevarende operationer i blandt andet Afrika, som FN bidrager til.

FN's Sikkerhedsråd

FN's Sikkerhedsråd har det primære ansvar for at opretholde international fred og sikkerhed.

I alt 15 nationer sidder med i Sikkerhedsrådet, herunder fem permanente medlemmer: USA, Rusland, Kina, Storbritannien og Frankrig.

Disse øvrige nationer er medlemmer af FN's Sikkerhedsråd:

  • Algeriet
  • Danmark
  • Grækenland
  • Guyana
  • Pakistan
  • Panama
  • Sierra Leone
  • Slovenien
  • Somalia
  • Sydkorea.

Kilde: Udenrigsministeriet

Stemte om våbenhvile i Gaza

FN's Sikkerhedsråd er det eneste organ i verden, der kan træffe beslutninger, som er juridisk bindende for alle FN’s 193 medlemslande.

Tidligere i år stemte Sikkerhedsrådet eksempelvis en resolution igennem om våbenhvile i Gaza, der var fremsat af de indvalgte medlemmer i fællesskab.

Her afstod USA fra at stemme, mens de resterende medlemmer stemte for.

"I en tid, hvor forholdet mellem stormagterne i Sikkerhedsrådet er udfordret, vil Danmark arbejde for den fælles samtale og de fælles beslutninger. Og for at være bindeled mellem de store og små lande i Sikkerhedsrådet," siger Lars Løkke Rasmussen ifølge pressemeddelsen.

Danmark har været medlem af Sikkerhedsrådet fire gange før, senest i 2005-2006.

FN’s Sikkerhedsråd har 15 medlemmer. Af dem har fem permanente pladser, mens ti vælges af FN’s Generalforsamling. De permanente medlemmer er USA, Rusland, Kina, Storbritannien og Frankrig. Og i 2025 vil råder ydermere bestå af Algeriet, Danmark, Grækenland, Guyana, Pakistan, Panama, Sierra Leone, Slovenien, Somalia og Sydkorea.

Landene skal sidde i Sikkerhedsrådet fra 1. januar 2025 til 31. december 2026.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024