I Polen kan man købe falske asbest-certifikater. Per Clausen vil løse problemet i EU ved "at gøre det svært for dem, der snyder”

Der skal være fælles EU-løsninger mod social dumping, og så skal man åbne og ændre EU-traktaterne. Altinget har snakket med Enhedslistens spidskandidat, Per Clausen, om hans visioner for unions-samarbejdet.

Fair vilkår for arbejdere er i toppen af Per Clausen og Enhedslistens EU-kampagne. 
Fair vilkår for arbejdere er i toppen af Per Clausen og Enhedslistens EU-kampagne. Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Magnus Garde-Strandberg

Med falske asbest-certifikater er syv polske arbejdere i gang med at skifte tag og badeværelsesklinker på en asbest- og PCB-fyldt etageejendom i Valby.

Certifikaterne er købt af deres polske chef på en hjemmeside, forklarer en af de polske arbejdere.

Udover ikke at have det nødvendige fem-dages kursus i håndtering af asbest, der er ulovligt og kræftfremkaldende, har polakkerne heller ikke en lovpligtig saneringsvogn, hvor de kan vaske sig.

Polakkerne har, på trods af de tvivlsomme arbejdsforhold, boet og arbejdet i Danmark de seneste to til seks år i Danmark, hvilket er muligt på grund af den fri bevægelighed i EU.

Denne tirsdag morgen har de fået uanmeldt besøg af en af 3F’s faglige medarbejdere, der kommunikerer med polakkerne via en af 3F’s polsktalende medarbejdere, Katarzyna Szczygiel.

3F har inviteret Enhedslistens spidskandidat til Europa-Parlamentet, Per Clausen, der i dagens anledning er iført refleksvest og sikkerhedshjelm.

Per Clausen (Ø) får udleveret sikkerhedssko, refleksvest og hjelm inden byggepladsbesøget. 
Per Clausen (Ø) får udleveret sikkerhedssko, refleksvest og hjelm inden byggepladsbesøget.  Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget

Tidligere har Per Clausen siddet i Folketinget i 10 år, og han har siden 2013 siddet i byrådet i Aalborg, indtil han sidste år gik på orlov for at koncentrere sig om sit EU-kandidatur.

Lige nu er han i slutspurten af sin valgkamp og har “et fair europæisk arbejdsmarked” i toppen af sin kampagne, forklarer han.

”Emnet rangerer rigtigt højt for mig,” siger Per Clausen, kort før han entreer byggepladsen.  

Ikke unormalt

På byggepladsen i Valby er forholdene for håndværkerne som sådan ikke unormale. Over hele landet findes der arbejdere fra Østeuropa i lignende konstellationer, fortæller Katarzyna Szczygiel.

Nogle steder oplever 3F, at der er udenlandske arbejdere uden overenskomst, andre steder får de ikke en ordentlig løn eller udfører sundhedsskadeligt arbejde uden de rette kurser og certifikater.  

Og det er et problem, som både 3F og Enhedslisten vil bekæmpe. Og gerne fra EU.

Derfor vil Enhedslisten indføre et europæisk ID-kort for arbejdstagere. Kortet skal gøre det lettere at kontrollere, hvem der befinder sig på byggepladsen, og hvilke certifikater de har – samt bekæmpe svindel med løn og arbejdsvilkår.

Der afventes godkendelse til at komme ind på byggepladsen. 
Der afventes godkendelse til at komme ind på byggepladsen.  Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget

”Vi kan ikke finde på regler, som gør, at ingen kan snyde. Så det handler om at gøre det nemt at kontrollere samtidig med, at man skal gøre det svært for dem, der snyder,” siger Per Clausen.

Timeløn på 142 kroner

Kort efter ankomsten til byggepladsen sidder Per Clausen og 3F-repræsentanterne sammen med de polske håndværkere i en skurvogn.

Arbejderne virker ikke synderligt oprevet, da de forklarer, at det er i forbindelse med deres arbejde, at de lærer, hvordan man skal håndtere sundhedsskadelige materialer, og at de bruger værnemidler for det meste.

Til gengæld får piben en anden lyd, da snakken falder på deres lønforhold. For selvom de i Danmark tjener mere, end de vil gøre for et lignende job i Polen, så er de godt klar over, at de er billigere i drift end deres danske kollegaer.   

”De er glade for at arbejde, men de er ikke glade for den løn, som de får,” siger 3F’s tolk, mens hun oversætter for de polske arbejdere, der gerne vil være anonyme, da de frygter for at miste deres job.

”Deres timeløn er 142 kroner, hvilket er mindstelønnen, og så arbejder de nogle gange i weekenden og lægger ekstratimer uden at få tillæg,” tilføjer hun. 

At det forholder sig sådan, understreger problemet, mener Per Clausen.

”Det her viser tydeligt de udfordringer, vi står med i forhold til løn og tvivlsom overholdelse af arbejdsmiljøregler,” siger han.

De første fem år i Parlamentet

Vilkårene for arbejderne skal løses i EU-regi og kan ses som udtryk for, at Enhedslisten de seneste fem år har rykket sig, når det kommer til EU-samarbejdet.

Lige nu handler det for os at lave EU om, og det gør vi ved at være aktive i EU-systemet

Per Clausen
Enhedslistens spidskandidat til EU-valget

Ved seneste valg til Europa-Parlamentet i 2019 fik Enhedslisten valgt Nikolaj Villumsen ind, som partiets første parlamentariker, efter man i mange år havde støttet Folkebevægelsen mod EU og deres kamp om en dansk udmeldelse af EU.

Men efter den femårige mandatperiode med Nikolaj Villumsen i spidsen, som ved det kommende valg falder for partiets rotationsprincip, er man nået til en ny erkendelse: udmeldelse er ikke længere et mål i sig selv.

”Vi har gjort den erfaring, at de beslutninger der træffes i EU, er af afgørende betydning,” siger Per Clausen.

Ifølge ham, er der derfor behov for et solidt EU-grundlag, når man laver fælles lovgivning på områder som grøn omstilling eller arbejderrettigheder.

”Lige nu handler det for os at lave EU om, og det gør vi ved at være aktive i EU-systemet,” siger han.

Og når Enhedslisten vil lave i EU-systemet om, kræver det et fundamentalt opgør med, hvad EU-samarbejdet skal kunne, lyder det.

Pamfletten indeholder Danmarks regler for bygge og anlægsoverenskomst, og udleveres til arbejderne. Eksemplaret på billedet er på polsk, men findes også på andre sprog som rumænsk og estisk.  
Pamfletten indeholder Danmarks regler for bygge og anlægsoverenskomst, og udleveres til arbejderne. Eksemplaret på billedet er på polsk, men findes også på andre sprog som rumænsk og estisk.   Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget

Traktaterne skal ændres

For på trods af den nyfundne begejstring for EU-samarbejdet er der stadigvæk nogle store knaster, som Per Clausen vil have høvlet af.

En af de største knaster er det indre marked, der er en del af det oprindelige fundament for kul- og stål-handelssamarbejde, som unionen blomstrede ud af.

Og selvom han er for et indre marked, og den fri bevægelighed i EU, så skal det ikke være det centrale for samarbejdet.

”Det er godt, at der er et europæisk samarbejde – det går vi ind for,” siger Per Clausen og fortsætter:

”Men vi så gerne, at samarbejdet ikke længere tager udgangspunkt i det indre marked, men i klima, miljø, natur, arbejderrettigheder og menneskerettigheder. Og det er klart, at hvis det skal det, så skal man skal ændre EU’s traktat” siger Per Clausen.

Men er det realistisk at åbne for den debat og ændre EU-traktaterne?

”Jeg har lagt mærke til, at om man vil åbne, eller ikke åbne traktaterne afhænger af, hvilke interesser man har. Lige nu siger alle, man ikke kan åbne, og intet kan laves om, men det passer ikke. Man kan lave det om, som man vil lave om,” siger han.

Pendler fra Ringsted

Tilbage i skurvognen fører én af polakkerne ordet, når spørgsmålene kommer. Afhængigt af spørgsmålet sidder de andre og nikker anerkendende på hovedet, eller kommer med et skævt smil.

Polakkerne arbejder ikke kun sammen. Når de har fri, sætter de sig sammen ind i en firmabil, og kører mod et hus i den midtsjællandske by Ringsted. I huset bor de sammen.

”De bor to til tre sammen per værelse, og de betaler 1000 kroner hver i månedlig husleje,” oversætter Katarzyna Szczygiel.

Efter 10 minutter med spørgsmål til polakkerne bevæger Per Clausen og 3F-medarbejderne mod udgangen af skurvognen.

Lige inden de når døren, stopper Katarzyna Szcygiel op og fisker, hvad der ligner en notesbog, op af sit 3F-net. Det viser sig dog at være en polsk oversættelse af alle danske regler for bygge og anlægsoverenskomst. Hun giver polakkerne et eksemplar hver.  

”Nu har de i hvert fald reglerne,” siger hun.

Det vil Enhedslisten gøre for arbejdere i EU
  • Sortlist social dumping-virksomheder fra offentlige udbud.
  • En social protokol i EU-traktaten.
  • Klare minimumsregler for arbejdsmiljø i EU.
  • Stop udnyttelsen af platformsarbejdere, som Wolt-bude og Uber-chauffører. 
  • Bedre kontrol med arbejdsvilkårene på de europæiske veje.

Kilde: Enhedslistens EU-program

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Per Clausen

Kommende MEP (EL), byrådsmedlem i Aalborg, medlem af KLs bestyrelse, bestyrelsesmedlem i AkademikerPension
cand.phil. i samfundsfag (Aalborg Uni. 1988)

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024