Debat

Arktisk kunstner: Grundloven reducerer Grønland og Færøerne til en underafdeling af København

Den 5. juni fejrer Danmark 175-året for grundloven, mens hverken Kalaallit Nunaat (Grønland) eller Føroyar (Færøerne) har deres egen grundlov. Det såkaldte "rigsfællesskab" er ikke længere, hvad det har været, og den danske selvforståelse trænger til at blive udfordret, skriver Amund Sjølie Sveen.

At Mette Frederiksen synes, at uligheden hører fortiden til, ændrer ikke på kendsgerningen: Der findes intet ligeværd i rigsfællesskabet. Og det er der vel, når det kommer til stykket, heller ingen, der for alvor tror på, at der gør, skriver Amund Sjølie Sveen.
At Mette Frederiksen synes, at uligheden hører fortiden til, ændrer ikke på kendsgerningen: Der findes intet ligeværd i rigsfællesskabet. Og det er der vel, når det kommer til stykket, heller ingen, der for alvor tror på, at der gør, skriver Amund Sjølie Sveen.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Da den danske grundlov blev opdateret i 1953, var det kun indbyggerne i Danmark, der fik lov at give deres mening til kende ved folkeafstemningen. Grønland og Færøerne, derimod, blev tvunget til at leve under den nye lov.

I dag har den danske offentlighed indset, at det er slut med at tale åbent om, at Færøerne og Grønland skulle være underlagt Danmark.

I sin åbningstale til Folketinget i efteråret, sagde Mette Frederiksen (S) for eksempel, at "vi bevæger os væk fra det, der tidligere har været et ulige magtforhold. Der var engang, hvor der var Danmark, og så var der to andre lande i rigsfællesskabet. Det er slut nu.”

Men at Mette Frederiksen synes, at uligheden hører fortiden til, ændrer ikke på kendsgerningen: Der findes intet ligeværd i rigsfællesskabet. Og det er der vel, når det kommer til stykket, heller ingen, der for alvor tror på, at der gør.

Særligt ikke når man tager i betragtning, at den svenske minister for nordisk samarbejde, Jessika Roswall, så sent som for et par uger siden slog fast, at det naturligvis ikke vil komme på tale at gøre Færøerne til fuldgyldigt medlem af Nordisk Råd.

Det samme gælder for Grønland, som heller ikke blev inviteret, da Nordisk Råd for nylig samledes for at diskutere sikkerheds- og forsvarspolitik.

Den infantiliserende forestilling om Grønland lever stadig

I protest har den grønlandske regeringschef, Múte B. Egede, valgt simpelthen at boykotte Nordisk Råd.

For hvis man skal diskutere udenrigs- og forsvarspolitik i Norden, kan man vel heller ikke udelukke Grønland, som rent faktisk besidder territorier i det sikkerhedspolitisk betændte Arktis?

At der skulle findes nogen egen og selvstændig grønlandsk vej ind i fremtiden, virker som en fremmed tanke – hvis folk da overhovedet ulejliger sig med at tænke på Grønland.

Amund Sjølie Sveen
Arktisk kunstner, leder af Nordting

Medmindre, selvfølgelig, at man betragter Grønland som en underafdeling af København.

Nok er det nogle årtier siden, man på dansk tv kunne høre Kalaallit Nunaat (Grønland) beskrevet som en umoden teenager, der behøver vejledning og hjælp fra sine kloge forældre (Danmark), og som muligvis en gang i en fjern fremtid vil kunne klare sig på egen hånd.

Desværre lever denne infantiliserende holdning stadig i bedste velgående: Grønland vil aldrig kunne overleve uden København.

Grønlænderne er for umodne, for fattige, for lidt taknemmelige for alle de penge, de får, og må enten først blive som danskere, eller som minimum stadig modtage hjælp fra Danmark.

At der skulle findes nogen egen og selvstændig grønlandsk vej ind i fremtiden, virker som en fremmed tanke – hvis folk da overhovedet ulejliger sig med at tænke på Grønland.

Frihed gælder også færøsk abortgrænse

I mellemtiden har Færøerne deres eget at slås med.

Et aktuelt eksempel: abortlovgivningen. Løgtingið (Lagtinget) nedstemte i maj et forslag om selvbestemt abort frem til 12. uge, hvorfor aborten fortsat kun er tilladt i helt særlige tilfælde, som for eksempel efter voldtægt.

Set fra Danmark, som har udvidet sin abortgrænse til 18. uge, kan det virke reaktionært og bagstræberisk, hvorfor man straks må tænke, at de frie danskere bør komme færingerne til undsætning. Men frihed defineres som bekendt ved at have frihed til at træffe sine egne valg.

Desuden må vi stole på, at den næste generation af unge færinger selv vil rydde op i sagerne.

Læs også

Danmark har fortsat en formel rolle som den ansvarlige voksne i fællesskabet på nogle bestemte områder, herunder når det kommer til sikkerhed.

Derfor var det ekstra pinligt, da Danmarks Radio tidligere i år afslørede, at arktiske inspektionsskibe har sejlet rundt om Grønland i 15 år udstyret med kanoner, der vitterligt kun var til pynt.

Så meget for at være voksen og ansvarlig. Og faktum er nu engang det, at Danmark behøver sine nordatlantiske kolonier mindst lige så meget, som de behøver Danmark.

Det er blevet sagt, at det eneste, der gør Danmark interessant på den internationale scene – bortset fra Carlsberg og måske Lego – er, at Danmark kan bryste sig af at være en arktisk stat.

Det er derfor, Danmark har fået en plads ved bordet, det er derfor, amerikanerne lytter, det er derfor, verden bekymrer sig om og lytter til, hvad København mener.

Grundloven tilgodeser kun København

I den internationale sikkerhedspolitik spiller Arktis en strategisk og stadig vigtigere rolle, hvorfor et Danmark uden Grønland altså er et Danmark uden indflydelse. Man gør derfor klogt i ikke at underkende Udenrigsministeriets store (egen-)interesse i at bevare status quo.

Så meget for at være voksen og ansvarlig. Og faktum er nu engang det, at Danmark behøver sine nordatlantiske kolonier mindst lige så meget, som de behøver Danmark.

Amund Sjølie Sveen
Arktisk kunstner, leder af Nordting

Det forklarer formodentlig også, hvorfor den danske kongefamilie stadig rejser afsted til Grønland. Her klæder de sig ud i grønlandske nationaldragter, mens historierne fra kolonitiden bliver stadigt værre og ønskerne om uafhængighed stadigt stærkere.

I april sidste år blev et foreløbigt forslag til en ny grønlandsk grundlov så offentliggjort. Og efter at den svenske minister Roswall påpegede, at der tydeligvis ikke findes ligeværd mellem de nordiske territorier, er færingerne nu også gået i gang med at børste støvet af deres forslag til en styrelseslov – stjórnarskipan.

En af de modeller, der er blevet fremhævet både i Nuuk og Tórshavn, er den såkaldte free association; en løsning, der kan kombinere både samarbejde og fuld suverænitet, som det ses med flere ø-stater i Stillehavet.

Uanset hvad er det på tide, at Danmark taler mere om kiffaanngissuseq, javnaður og fællesskab – og erkender, at man den 5. juni fejrer en grundlov, der netop ikke sikrer lighed, men som beskriver og tilgodeser verden som den ser ud fra København.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024