Aki-Matilda Høegh-Dam
 svarer 
Peter Hummelgaard

Hvad er kommunefogedernes rolle og ansvar i forhold til lignende embedsmænd såsom sognefogeder og landbetjente i det danske system?

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

Grønlandsudvalget, Spørgsmål 52

Hvordan vurderer ministeren kommunefogedernes rolle og ansvar i forhold til lignende embedsmænd såsom sognefogeder og landbetjente i det danske system? Kan ministeren tydeliggøre, hvilke opgaver og beføjelser kommunefogederne i Grønland har i forhold til disse andre stillinger, og hvordan deres arbejde adskiller sig fra eller ligner hinanden?

Svar fra mandag den 27. maj 2024

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet en udtalelse fra Rigspolitiet, der har oplyst følgende:

”Rigspolitiet kan oplyse, at det er svært at sammenligne forholdene for kommunefogeder i Grønland med forholdene for f.eks. sognefogeder i Danmark, da arbejdsforholdene er meget forskellige, blandt andet på grund af geografi, demografi, vejrforhold osv. Der er dog også en række ligheder mellem kommunefogedernes og sognefogedernes rolle og ansvar.

Kommunefogeder i Grønland beskikkes i henhold til den grønlandske retsplejelov og bistår politiet i udøvelsen af den stedlige politimyndighed. Beskikkelse af kommunefogeder kan ske i byer eller bygder, hvor der ikke er stationeret fast politi.

Kommunefogeden tildeles politimyndighed, men har ikke samme ansvar, beføjelser og kompetencer som uddannede polititjenestemænd. Kommunefogeden får udleveret uniform, håndjern, stav og peberspray, men bærer ikke våben og har kun i begrænset omfang opgaver, der kræver en egentlig politifaglig uddannelse. Det er således kommunefogedens opgave at opretholde ro og orden i byen eller bygden, føre kontrol med, at love og andre retsregler overholdes og yde bistand til politiet i forbindelse med forbrydelser, som f.eks. at sikre gerningssteder, beviser og koster og foretage anholdelser og detentionsanbringelser. Gerningsstedsundersøgelser og mere komplicerede efterforskningsskridt varetages af uddannede polititjenestemænd. Derudover varetager kommunefogeden en række andre opgaver som f.eks. inddrivelse af bøder, forkyndelser og udsættelse af lejere.

Arbejdet som kommunefoged er et bierhverv, som kommunefogeden varetager ved siden af sit civile hovederhverv. Der kræves ikke en forudgående, særlig uddannelse for at blive beskikket som kommunefoged.

Sognefogeder i Danmark beskikkes i henhold til den danske retsplejelov og bistår politiet i udøvelsen af den stedlige politimyndighed på en række af de små danske øer. Sognefogeden tildeles politimyndighed, men har som kommunefogeden ikke samme ansvar, beføjelser og kompetencer som uddannede polititjenestemænd og bærer heller ikke våben. Typisk vil sognefogeden foretage de nødvendige og uopsættelige skridt i forbindelse med anmeldelse af f.eks. færdselsuheld, spirituskørsel, brande, dødfundne, husspektakler, dyresager og søhavari. Endvidere klarer de nabotvistigheder, foretager forkyndelser og stævninger mv.

Landbetjente i Danmark er uddannede polititjenestemænd og har alene af den grund et større ansvar og videre beføjelser end en kommune- eller sognefoged. Jobbet som landbetjent er således ikke et bierhverv, men en hovedbeskæftigelse. Landbetjente forefindes på nogle få danske øer og i få landområder, men landbetjentenes arbejdsområde er efterhånden indlemmet i opgaverne under lokalpolitiet, da der her er mulighed for at trække på flere forskellige politifaglige kompetencer og ressourcer.”

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024