Dagens overblik: Femern Bælt-tunnelen risikerer at blive mødt af store forsinkelser

Ane Halsboe-Jørgensen møder kritik for at ville skære i Arbejdstilsynets bevilling i finanslovsforslaget efter sag om asbest, og så kritiserer et folketingsmedlem fra Moderaterne forholdet mellem politikere og medier. Læs mere om det i dagens overblik.

Transportminister Thomas Danielsen (V)&nbsp;blev i sidste uge informeret om, at jernbanedelen af projektet på den tyske side potentielt først kan komme i drift fire til fem år efter den planlagte åbning i 2029. Det skriver Ekstra Bladet.<br><br>
Transportminister Thomas Danielsen (V) blev i sidste uge informeret om, at jernbanedelen af projektet på den tyske side potentielt først kan komme i drift fire til fem år efter den planlagte åbning i 2029. Det skriver Ekstra Bladet.

Foto: Ingrid Riis/Ritzau Scanpix
Jonas Wiinblad Overgaard

Godmorgen og velkommen til torsdagens politiske overblik. 

Femern-forbindelsen kan blive op til fem år forsinket grundet forsinkelser i arbejdet med jernbanen på den tyske side af projektet. Og så lader handlingsplanen mod racisme vente på sig, hvilket møder kritik.

Læs mere om det i dagens overblik.

Medlem af Moderaterne kritiserer forholdet mellem medierne og politikerne

Medier har for travlt med at udråbe vindere og tabere, og politikere render hovedløst rundt efter en bold for at være den, der får lov til at sparke den i mål.

Det mener folketingsmedlem for Moderaterne Karin Liltorp, som har givet et interview til Berlingske.

I interviewet kritiserer hun forholdet mellem politikere og medier. Hun mener, at resultatet af det forhold ender i et fokus på personfnidder og proces.

"Jeg mener ikke, at hverken medier eller politikere er onde. Men på mange punkter får vi det værste op i hinanden. Politikere higer så meget efter opmærksomhed, at vi kæmper mod hinanden for at komme i medierne, og flere medier dyrker dramaet," siger Karin Liltorp til avisen. 

Læs også

Femern forbindelse kan blive mødt af store forsinkelser

Jernbaneforbindelsen i den nye Femern Bælt-forbindelse kan blive forsinket i en grad, så den først kan tages i brug om et årti. 

Det skriver Ekstra Bladet

Transportminister Thomas Danielsen (V) blev i sidste uge informeret om, at jernbanedelen af projektet på den tyske side potentielt først kan komme i drift fire til fem år efter den planlagte åbning i 2029.

"Hele ideen med Femern-forbindelsen – og argumentationen oprindeligt – var jo, hvor vigtigt det er at få godstransporten den kortere vej via Femern og på tog. Så det er noget bras. Simpelthen," siger Enhedslistens transportordfører, Jette Gottlieb, til Ekstra Bladet. 

Læs også

Forhandlinger om asylcentre uden for EU kan ende på Danmarks bord

Når EU skal forhandle om nye asylcentre, der potentielt skal placeres uden for EU, kan det meget vel blive under dansk formandskab. 

Det er nemlig sandsynligt, at EU-Kommissionen allerede næste år fremlægger udspil om en kommende asylpoltik.

Dermed kan det ende med at skulle forhandles imens Danmark har EU-formandsskabet. 

Udlændinge- og Integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) føler sig overbevist om, at Kommissionen også i løbet af den næste femårige mandatperiode vil komme med forslag om fælles europæiske modtagecentre baseret i lande uden for EU.

"Jeg tror, der kommer et udspil fra Kommissionen i den her cyklus, som handler om modtagecentre i tredjelande i en eller anden form. Og så tror jeg, at EU vil have en meget stærk forhandlingsposition i forhold til at lave aftaler med lande uden for EU om at huse de faciliteter," siger han til Altinget. 

Læs mere om det her

Læs også

Beskæftigelsesminister møder kritik for at skære i Arbejdstilsynet efter asbest-sag

Det møder nu kritik, at regeringen med finanslovsforslaget lægger op til at skære i Arbejdstilsynet, efter en sag, hvor unge har arbejdet med asbest, er kommet frem.

Det skriver DR.

Regeringen vil skære i Arbejdstilsynets budget med 7,1 millioner kroner i 2025 og 18 millioner kroner årligt efterfølgende. 

"Det skriger til himlen. Det er dybt dobbeltmoralsk," siger Dansk Folkepartis finansordfører, Peter Kofod, til DR.

Det er kommet frem, at der har været tale om udsatte unge i alderen 12 til 16 år, som har arbejdet med asbest på en byggegrund i Sønderjylland. 

Læs også

Handlingsplan mod racisme lader vente på sig

Det er nu over to år siden, at det EU-organet Den Europæiske Kommission mod Racisme og Intolerance (ECRI) opfordrede Danmark til at lave en handlingsplan mod racisme.

Men der er stadig ikke blevet præsenteret en sådan plan.

Det skriver Jyllands-Posten.

I en rapport fra 2022 udarbejdet af ECRI kom det frem, at der ikke blev gjort nok for at begrænse racisme og hadsk tale mod muslimer.

"Det undrer mig, at handleplanen ikke er klar endnu, og jeg er meget sur over det," siger Enhedslistens retsordfører, Rosa Lund, til Jyllands-Posten. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karin Liltorp

MF (M)
ph.d. i kemi (Roskilde Uni. 2003)

Thomas Danielsen

Transportminister, MF (V)
lastvognsmekaniker, bankrådgiver (Sparekassen Holstebro 2009)

Jette Ryde Gottlieb

MF (EL), fhv. medlem af Københavns Borgerrepræsentation 2006-09
Tømrer (Langhoff & Søn. 1986), cand.scient. i geografi og samfundsfag (Københavns Uni. 1976)









Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024