Debat

Fire organisationer: Frisæt daginstitutionerne og giv pædagogerne deres faglighed tilbage

Kvaliteten i daginstitutionerne bør være et centralt element i familiepolitikken. Her er fem løsninger til at sikre mere fleksible, mangfoldige og gennemsigtige pasningstilbud, skriver Tony Bech, Claus Thykjær, Jon Krog og Sabina Holm Larsen.

Vi skal have sat lederne og medarbejderne fri fra administrative øvelser og virkelighedsfjerne koncepter, Tony Bech, Claus Thykjær, Jon Krog og Sabina Holm Larsen.
Vi skal have sat lederne og medarbejderne fri fra administrative øvelser og virkelighedsfjerne koncepter, Tony Bech, Claus Thykjær, Jon Krog og Sabina Holm Larsen.Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Familiepolitik er kommet i fokus på Christiansborg. Det handler både om, at der skal fødes flere børn i Danmark, og at familierne skal have en lettere hverdag.

Der har allerede været fremlagt flere politiske forslag til, hvordan det kan tilvejebringes med blandt andet en familiekonto til at lette økonomien for børnefamilier, en ny fordeling af børnepenge og en styrkelse af fertilitetsbehandlingen.

Vi mener, at ét helt centralt element er, at forældre med tryghed i sindet kan aflevere deres børn i daginstitutionerne, imens de deltager i arbejdsfællesskabet. På den måde bliver det lettere at få hverdagen og økonomien til at hænge sammen for familier.

Og det vil en forestående frisættelse af daginstitutionerne give os en unik mulighed for.

Men kvaliteten af daginstitutionerne i dag vækker bekymring, og det har direkte konsekvenser for børnenes trivsel og udvikling. En stor Vive-undersøgelse fra sidste år viste, at kvaliteten i vuggestuer er utilstrækkelig i fire ud af ti vuggestuer, mens den kun er god i hver tiende.

Det kan betyde, at flere forældre går ned i tid på deres arbejde, når de oplever, at deres børns behov ikke bliver mødt.

Derfor fremlægger vi fem udfordringer og fem løsninger til, hvordan vi kan sikre kvalitet, fleksibilitet og valgmuligheder for at styrke et mangfoldigt, kvalitetsorienteret og varieret tilbud af daginstitutioner til børn i hele landet: 

Læs også

1. Oplysning til forældre skal sikre det rigtige match 

Alle børnefamilier i Danmark har ret til frit at vælge mellem en kommunal, privat eller selvejende daginstitution. Sådan har det været siden 2005.

Afsendere

Tony Bech, branchedirektør hos Dansk Erhverv 
Claus Thykjær, direktør hos FOBU 
Jon Krog, branchedirektør hos Selveje Danmark 
Sabina Holm Larsen, adm. direktør hos Gentofte Børnevenner

Ikke-offentlige daginstitutioner udgør cirka 25 procent af tilbuddene, men forældre har begrænset mulighed for at danne sig et godt overblik over daginstitutionerne. Det kan betyde, at forældre ikke har mulighed for at vælge den bedst mulige eller passende institution til deres barn.

For at kunne vælge den rigtige institution til deres børn har forældre behov for at kunne vælge daginstitutioner på et oplyst grundlag.

Derfor skal kommunerne forpligtiges til at oplyse forældre om deres mulighed for frit at vælge daginstitution, og samtidig skal forældrene have bedre oplysninger om deres valgmuligheder.

Det kan blandt andet ske gennem en hjemmeside med overblik over daginstitutioner med kvalitetsindikatorer. Det samme er ved at blive udarbejdet på ældreområdet med Plejeoversigten.

På den måde styrkes det bedst mulige match mellem forældre, barn og daginstitution.

2. Prisgennemsigtighed skal sikre fair og lige vilkår 

Kommunen skal give den ikke-offentlige daginstitution et administrationsbidrag svarende til det, som de selv ville have brugt på administrationen af tilbuddet.

Udregning af administrationsbidraget er ofte uigennemsigtigt og varierer meget fra kommune til kommune.  

Fire organisationer

Men udregning af administrationsbidraget er ofte uigennemsigtigt og varierer meget fra kommune til kommune.

Et forkert eller kunstigt lavt bidrag gør det svært for ikke-offentlige daginstitutioners at etablere og drive tilbud på fair og lige vilkår.

Her kan man lade sig inspirere af tiltag på ældreområdet, hvor der etableres en uafhængig kontrol- og vejledningsenhed under Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, som kan eftertjekke kommunernes beregningsgrundlag.

Det skal vi lære af på daginstitutionsområdet, da det er med til at sikre fair og lige vilkår for alle daginstitutioner.

3. Viden om den bedste kvalitet skal sikre bedst mulige prioriteringer 

Der er en grundlæggende mangel på viden og data om, i hvilke daginstitutioner den bedste kvalitet og omsorg bliver givet.

Det kan i sidste ende betyde, at kommunale prioriteringer af daginstitutioner bliver taget i blinde, når institutioner skal holdes åbne eller lukkes.

Derudover har forældre ikke mulighed for at danne sig et overblik over, hvilke daginstitutioner, som klarer det godt.

Derfor skal daginstitutioner fremadrettet kunne vurderes på baggrund af kvalitetsindikatorer såsom forældretilfredshed, sygefravær, medarbejdergennemstrømning med videre.

4. Frisæt medarbejderne og ledernes faglighed 

Flere kommuner pålægger ikke-offentlige daginstitutioner retningslinjer og krav, der går ud over Dagtilbudsloven.

Vi skal have sat lederne og medarbejderne fri fra administrative øvelser og virkelighedsfjerne koncepter.  

Fire organisationer

Det kan betyde, at private og selvejende daginstitutioner mister det, som gør dem unikke, og at pædagogernes faglighed ikke kan komme i spil.

Vi skal have sat lederne og medarbejderne fri fra administrative øvelser og virkelighedsfjerne koncepter.

Et tiltag for at imødekomme dette kunne være, at Børne- og Undervisningsministeriet klarlægger lovhjemlen på området, så det bliver tydeligt, hvad kommunerne ikke har hjemmel til at pålægge de ikke-offentlige daginstitutioner.

5. Et objektivt tilsyn skal give os indsigt i daginstitutionerne 

Flere af private og selvejende institutioner peger på, at det pædagogiske tilsyn (som udføres af kommunerne) ikke fører et objektivt og ensartet tilsyn.

Det kan betyde, at vi ikke får en retvisende vurdering af kvaliteten på daginstitutionen, og at ressourcer bruges på skrivebordsøvelser frem for velfærd.

Et velfungerende og objektivt tilsyn er centralt for at vurdere daginstitutioner og styrke deres kvalitet.

For at hjælpe det pædagogiske tilsyn er der behov for en faglig og objektiv vejledning fra Børne- og Undervisningsministeriet. Det skal hjælpe det pædagogiske tilsyn med at føre et ensrettet og kvalitetssikret tilsyn.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Tony Bech

Branchedirektør for velfærd og samfund, Dansk Erhverv
cand.scient.pol. (Syddansk Uni. 2008)

Claus Thykjær

Adm. direktør, FOBU
cand.oecon. (Syddansk Uni. 1993)

Jon Krog

Branchedirektør, Selveje Danmark, Dansk Erhverv
cand.jur. (Københavns Uni. 1996), diplomleder (Danmarks Forvaltningshøjskole. 2009), MPA (CBS, 2016)









Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024