Debat

Lotte Rod til Astrid Krag: Radikale har en plan for børnene, hvad er Socialdemokratiets?

Astrid Krag laver en falsk modsætning mellem pædagoger og pædagogiske assistenter. Det handler ikke om en kamp mellem pædagoger og pædagogiske assistenter, men om at hæve ambitionsniveauet på vores børns vegne, skriver Lotte Rod i en replik til Astrid Krag.

Radikale Venstre har som det eneste parti lagt en plan frem, hvor vi reelt prioriterer de ressourcer, der skal til for at få det til at ske, skriver Lotte Rod.
Radikale Venstre har som det eneste parti lagt en plan frem, hvor vi reelt prioriterer de ressourcer, der skal til for at få det til at ske, skriver Lotte Rod.Foto: Robert Wengler/Ritzau Scanpix
Lotte Rod
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Astrid Krag og FOA kalder i et debatindlæg 25. september Radikale Venstres børneudspil for uddannelsessnobberi, fordi vi vil have, at tre ud af fire af medarbejderne skal være pædagoger.

For mig handler det om kvalitet for vores børn.

Jeg vil med børneløftet have flere pædagoger og flere pædagogiske assistenter i vuggestuer og børnehaver og uddanne dagplejere til pædagogiske assistenter.

Jeg sagde det allerede dengang, jeg forhandlede minimumsnormeringerne: Det er ikke godt nok med normeringer, der kun ser fine ud på papiret. Og det dur ikke, at pædagogandelen falder.

Derfor kæmpede jeg målrettet for at få uddannelsesmillioner til at uddanne medhjælpere til assistenter og pædagoger – og fik det.

Men jeg vil meget mere.

For få pædagoger
For flere og flere børn mistrives.

16 procent af børn under ti år i Danmark oplever betydelige mentale helbredsproblemer, og otte procent bliver diagnosticeret med en psykisk sygdom inden deres ti-års fødselsdag – et tal, der fordobles, når de fylder 18 år.

Under halvdelen af de ansatte i vores daginstitutioner har en pædagoguddannelse. Det er et problem.

Lotte Rod (R)
Børne- og undervisningsordfører, Radikale Venstre.

Mange børn udviser tegn på stress og angst, og flere nægter at gå i skole. Alt for mange børn og unge føler sig ensomme.

Det hænger ikke sammen med, at pædagogandelen fortsætter med at falde.

Under halvdelen af de ansatte i vores daginstitutioner har en pædagoguddannelse.

Hver fjerde pædagog er den eneste med en uddannelse på sin stue, og mange institutioner har stuer helt uden uddannede pædagoger.

Det er et problem. Ifølge en undersøgelse fra Vive er kvaliteten utilstrækkelig i fire ud af ti vuggestuer.

Undersøgelsen viser, at der er en klar sammenhæng mellem højere kvalitet og tilstedeværelsen af en pædagog det meste af dagen.

Et hævet ambitionsniveau
Astrid Krag laver en falsk modsætning mellem pædagoger og pædagogiske assistenter. Den reelle skillelinje går mellem at prioritere uddannelse eller lade stå til.

I Radikale Venstre vil vi ikke bare sidde og vente. Vi vil tage ansvar for at give en bedre verden til vores børn. 

Lotte Rod (R)
Børne- og undervisningsordfører, Radikale Venstre.

Med Børneløftet vil vi have minimumsnormeringer med uddannede pædagoger. Samtidig er det den første samlede plan for at uddanne medhjælpere i alle vuggestuer og børnehaver og alle dagplejere. Det er ambitiøst!

Det handler ikke om en kamp mellem pædagoger og pædagogiske assistenter, men om at hæve ambitionsniveauet på vores børns vegne.

Radikale Venstre har som det eneste parti lagt en plan frem, hvor vi reelt prioriterer de ressourcer, der skal til for at få det til at ske.  

Så kære Astrid Krag: Hvad er regeringens ambition? Vil I være med?

I Radikale Venstre vil vi ikke bare sidde og vente. Vi vil tage ansvar for at give en bedre verden til vores børn.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lotte Rod

MF (R)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2012)

Astrid Krag

MF (S), fhv. social- og ældreminister
student (Tørring Amtsgymnasium. 2001)









Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024