Unge konservative har sendt blomster til Løkke og Moderaterne: "Tak for at tage ham!"

De seneste uger er Konservative blevet beskudt af kritikere, der er utilfredse med partiets retning og vil udskifte Søren Pape. Konservativ Ungdom melder sig nu ind i debatten med en fuldtonet opbakning til formandens linje.

Christian Holst Vigilius ser ikke Moderaterne som en trussel på den længere bane: "Jeg tror ikke, Moderaterne eksisterer om ti år."
Christian Holst Vigilius ser ikke Moderaterne som en trussel på den længere bane: "Jeg tror ikke, Moderaterne eksisterer om ti år."Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Frida Flinch

En buket lilla blomster dukkede pludselig op foran Moderaternes gruppeværelse i Folketinget.

På et vedlagt håndskrevet kort stod der:

"Kære Moderaterne. Tusind tak for, at I har taget Lars Barfoed!"

Afsenderen var Konservativ Ungdom, der også delte et billede af gestussen på det sociale medie X – tidligere kendt som Twitter. 

"Med tanke på hvor meget han har smækket med døren, da han meldte sig ud, synes jeg egentlig, at det var helt på sin plads, at vi sendte en lille stikpille den anden vej," siger landsformand for Konservativ Ungdom Christian Holst Vigilius, der kalder gaven venligt, politisk drilleri.

Den tidligere konservative formand, der altså for nylig har skiftet parti, hører bedre hjemme hos Moderaterne, mener landsformanden for Konservativ Ungdom.

"Vi har i Konservativ Ungdom i lang tid sagt, at han var radikal frem for konservativ. Det synes jeg, at hans partiskifte til Moderaterne vidner om."

Læs også

Drilleriet kommer, efter at flere tidligere topfolk i Det Konservative Folkeparti den seneste måned har kritiseret partiet for at føre en forfejlet politik og strategi. Samtidig har en lille håndfuld fremtrædende partimedlemmer skiftet partiet ud med Moderaterne.

Det har på ny rejst spørgsmålene om partiets politiske placering, og om formanden, Søren Pape Poulsen, er den rette til jobbet.

Moderaterne har en begrænset levetid 

Efter det skuffende valgresultat til folketingsvalget 2022 er det endnu ikke lykkedes partiet at rejse sig fra støvet. Konservative står til at få 5,8 procent af befolkningens stemmer, hvis der var valg i dag. Det viser det seneste kvalitetsvægtede snit af meningsmålinger, der er lavet af valgforsker Kasper Møller Hansen for Altinget.

Læs også

Moderaterne, som Lars Barfoed altså nu har sluttet sig til, var et af valgets helt store stemmeslugere, og det gik blandt andet ud over Konservative.

Partiet har nemlig allerede snuppet nogle af Konservatives vælgere, erkender landsformanden for Konservativ Ungdom. Han tror dog ikke, at det handler om den politiske position, men i stedet Konservatives "uheldige valgkamp".

"De gør det jo godt nu, og de kommer nok også til at gøre det fint, så længe Lars Løkke Rasmussen er formand for partiet", siger landsformanden for Konservativ Ungdom. 

Jeg tror ikke, Moderaterne eksisterer om ti år, lad mig sige det på den måde, måske heller ikke om otte, eller syv.

Christian Holst Vigilius
Landsformand, Konservativ Ungdom

Alligevel ser Christian Holst Vigilius ikke Moderaterne som en langvarig trussel. 

"Min personlige politiske analyse er, at det parti har en begrænset levetid," siger han og fortsætter:

"Jeg tror ikke, Moderaterne eksisterer om ti år, lad mig sige det på den måde, måske heller ikke om otte, eller syv."

Det er en forfejlet analyse 

De seneste ugers blæst om partiet har også sat fokus på det, som kritikere betegner som Konservatives højredrejning.  

Den kritik kommer blandt andet fra den tidligere konservative minister Jakob Axel Nielsen. Han mener, at partiet er rykket for langt mod yderfløjene.

"Jeg siger ikke, at jeg er moderat, men Lars Løkke har fået det rum, som Konservative burde have indtaget – og som vi har gjort i vores bedste perioder. Han læner sig ind mod midten og holder fløjene ude," sagde Jakob Axel Nielsen i et interview med Berlingske.

Den kritik kan KU-formanden ikke genkende. Det er ifølge ham "forfejlet analyse" at kalde Det Konservative Folkeparti for et højrefløjsparti.

"Rent faktuelt har vi ikke mere samarbejde med Dansk Folkeparti eller Nye Borgerlige, end vi har samarbejde med andre partier – tværtimod", siger Christian Holst Vigilius.

Læs også

Størstedelen af det konservative baglande er uenige 

Allerede da SVM-regeringen blev dannet i december sidste år, fik Konservative kritik for at stå udenfor. Senest har Konservatives eksgeneralsekretær pustet til ilden.

Peter Sterup udlagde flere kritikpunkter af partiet i et interview med Berlingske. Et af dem er, at Konservative burde være gået med i en regering hen over den politiske midte.

Den holdning er Christian Holst Vigilius "bestemt ikke" enig i.

Du kan tælle på én hånd, hvor mange fra Konservativ Ungdom, der ville synes, at det var en god ide at gå i regering.

Christian Holst Vigilius
Landsformand, Konservativ Ungdom

"Klart størstedelen af det konservative bagland ville ikke i regering," siger han.

Særligt de unge konservative er imod en regering over midten med Socialdemokratiet for bordenden.

"Du kan tælle på én hånd, hvor mange fra Konservativ Ungdom der ville synes, at det var en god ide at gå i regering. Hvis der da overhovedet er nogen."

Endnu et Pape-opgør

Kritikken af højredrejningen og manglende regeringsdeltagelse har på ny sået tvivl om opbakningen til Søren Papes lederskab.

Det resulterede i et møde i Konservatives hovedbestyrelse 1. september, hvor en afstemning var på dosmersedlen.

Resultatet var fortsat opbakning til Søren Pape som formand. Landsformanden for Konservativ Ungdom stiller sig på samme side.

Læs også

"Jeg synes helt klart, at det er bedst at fortsætte med Pape."

Efter folketingsvalget fik formanden "et klart mandat" til at forsøge at genrejse partiet. Det mandat holder Christian Holst Vigilius fast i.

"Nu står vi her otte måneder efter valgkampen, og det er ikke tid nok. Ting går hurtigt i politik, men så hurtigt går det heller ikke. Jeg synes helt bestemt, at han skal have muligheden for at prøve at få genetableret troværdigheden."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024