Små ejendomsmæglere blæser på nyt energikrav

ENERGIMÆRKNING: Fra 1. juli skulle alle nye boligannoncer forsynes med boligens energimærke. Men mange små ejendomsmæglere blæser på det nye lovkrav.
Foto: Colourbox.com
Jørgen Skadhede

Der må have været tid nok til at rette ind nu, hvor der snart er gået to måneder. Vi ser på det her med stor alvor. Vi har bestyrelsesmøde i morgen, og her vil vi tage emnet op.

Steen Winther-Petersen
Formand i Dansk Ejendomsmæglerforening
Fakta

De blæser på loven

John Ole Hansen
KEC Bolig
Byens Mæglere
Et godt hjem
CD Bolig
Vipiil
Kosiara
Carsten Nordbo

Alle disse mæglere på nær KEC Bolig er medlemmer af Dansk Ejendomsmæglerforening.

Mange små ejendomsmæglere overholder ikke en ny lov, som ellers skal sikre, at boligernes energistandard kommer til at spille en større rolle for både sælgere og købere.

Loven er en del af regeringens strategi for at reducere energiforbruget i landets boliger.

Siden 1. juli har det således været et lovkrav, at boligannoncer skal være forsynet med boligens energimærke. Det angiver boligens energistandard på en skala fra A til G.

Men mange af de mindre ejendomsmæglere blæser på den nye lov. Heraf er de fleste tilmed medlemmer af Dansk Ejendomsmæglerforening.

Det viser en gennemgang af en række ejendomsmægleres hjemmesider, som Altinget.dk har foretaget.

Ofte angiver ejendomsmæglerne ikke, hvor lang tid boligen har været til salg. Men Altinget.dk har hurtigt fundet frem til 8 ejendomsmæglere, som helt sikkert ikke overholder loven. Heraf er 7 af dem medlemmer af Dansk Ejendomsmæglerforening.

Ikke i orden
Det vækker harme hos Brancheforeningen for Bygningssagkyndige og Energikonsulenter (BfBE), der udarbejder energimærkerne.

Især fordi, at energimærket har været et lovkrav i flere år. Det nye er bare, at det nu skal fremgå af boligannoncerne.

"Det er ikke i orden. Hvis det var et helt nyt krav, der var kommet, så var det rimeligt med en indkøringsperiode. Men det er der ikke tale om. Det er et krav, som altid har været der. Nu skal mærket bare være der allerede ved annoncering og ikke først ved selve handlen," siger Torben Kaas, der er direktør i BfBE.

Den nye lov skulle netop sikre, at lovkravet om energimærker i større grad blev overholdt. Hidtil har kun halvdelen af boligsælgerne fået udarbejdet et energimærke, vurderer BfBE.

Opfordrer til selvjustits
Det har hidtil ikke resulteret i en eneste bøde. Men nu risikerer ejendomsmæglerne bøder, hvis de ikke overholder den nye annonceringspligt. Det kræver, imidlertid, at nogen anmelder mæglerne til politiet.

Foreløbig vil BfBE opfordre til selvjustits i Dansk Ejendomsmæglerforening.

"Det er noget, vi vil følge op på, men vi har ikke taget endelig stilling til, om vi ligefrem vil spille politi, og anmelde mæglerne. Vi håber, at Dansk Ejendomsmæglerforening får styr på sine medlemmer og klarer det ved intern justits," siger Torben Kaas.

Mæglernes forening vil stramme op
Hos Dansk Ejendomsmæglerforening vil formanden tage sagen op med sine medlemmer.

"Der må have været tid nok til at rette ind nu, hvor der snart er gået to måneder. Vi ser på det her med stor alvor. Vi har bestyrelsesmøde i morgen, og her vil vi tage emnet op," siger Steen Winther-Petersen.

Foreningen har et etisk råd, som tager sig af sager, hvor medlemmer ikke overholder reglerne. Det kan give alt fra en påtale til en bod eller sågar indstille til eksklusion.

Det sidste regner formanden dog ikke med bliver nødvendigt. Han tror på, at selvjustits blandt medlemmerne vil komme problemet til livs.

"Vi har ikke mulighed for at gå 70.000 annoncer igennem. Men vi vil følge op på det i de kommende måneder. Og vi skal nok få henvendelser fra vores egne medlemmer. Hvis en mægler i et lokalområde opdager, at en konkurrent ikke overholder reglerne, så er frænde ofte frænde værst," siger Steen Winther-Petersen.

Styrelse vil ikke anmelde
Det er Erhvervs- og Byggestyrelsen, der administrerer formidlingsbekendtgørelsen for ejendomsmæglere. Men styrelsen har ikke tænkt sig at følge op med politianmeldelser.

"Erhvervs- og Byggestyrelsen har ingen generel tilsynsforpligtelse i forhold til lovovertrædelser, men vi holder selvfølgelig løbende øje med udviklingen på området. Alle kan melde lovovertrædelser til politiet, som så kan uddele bøder. Så vidt jeg er orienteret, har der ikke været uddelt nogen bøder endnu," siger Louise Heger Jensen fuldmægtig ved Erhvervs- og Byggestyrelsen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Steen Winther-Petersen

Fhv. bestyrelsesformand, Køge Kyst, fhv. formand, Dansk Ejendomsmæglerforening
ejendomsmægler (1978), valuar (1980), amerikansk ejendomsmæglerprøve (1996), engelsk ejendomsmæglerprøve (2001)

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024