Susie Jessen
 svarer 
Pernille Rosenkrantz-Theil

Hvad er betingelserne for tilsagn om tilskud efter puljen til almene boliger på øerne?

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

Udvalget for Landdistrikter og Øer, Spørgsmål 139

Vil ministeren redegøre for betingelserne for tilsagn om tilskud efter puljen til almene boliger på øerne? Endvidere bedes redegjort for, om der kan være betænkeligheder ved, at tilskuddet fra puljen i sidste ende går til at nedsætte huslejen frem for at øge rammebeløbet for byggeri af almene boliger på øerne.

Svar fra fredag den 14. juni 2024

Jeg har til brug for besvarelsen indhentet bidrag fra Social- og Boligstyrelsen, som oplyser følgende:

”Efter almenboliglovens § 98 d er der fra 1. januar 2021 mulighed for at yde tilskud til etablering af almene boliger på småøerne og i de 4 ø-kommuner (Fanø, Læsø, Samsø og Ærø kommuner) – og fra 1. juli 2022 tillige til nye almene boliger i Bornholms Regionskommune.

Efter lovens forarbejder skal tilskudsordningen sikre, at den almene boligsektor på småøerne og i ø-kommunerne kan leve op til målet om at stille passende boliger af en god kvalitet og til en rimelig husleje til rådighed for boligsøgende. Gode og billige lejeboliger forventes at understøtte en positiv udvikling på de mindre øer.

Tilskudsordningen indebærer, at anskaffelsessummen reduceres med ca. 400.000 kr. pr. bolig, og dermed at det bliver billigere for boligorganisationen at etablere nye almene boliger. Samtidig reduceres kommunens grundkapital, statens ydelsesstøtte samt beboernes beboerindskud og husleje.

Der er en række betingelser, der skal være opfyldt for at modtage tilsagn om engangstilskud.

• Kommunalbestyrelsen skal indsende ansøgning om engangstilskud til etablering af almene boliger til Social- og Boligstyrelsen i perioden fra 1. januar 2021 til 30. november 2026, eller så længe der inden for den fastsatte bevillingsramme er uforbrugte tilsagnsmidler, dog senest den 30. november 2026.

• Kommunalbestyrelsen skal i ansøgningen om tilskud til etablering af almene boliger tilkendegive, at den vil give tilsagn om ydelsesstøtte til etablering af de nye boliger.

• Kommunalbestyrelsen skal i ansøgningen tilkendegive, at anskaffelsessummen før fradrag af engangstilskud ikke vil overskride maksimumsbeløbet. Det samlede engangstilskud vil blive fradraget den samlede anskaffelsessum.

• Kommunalbestyrelsen og bygherrerne skal i ansøgningen oplyse, at byggeprojektet er indberettet i Social- og Boligstyrelsens system til støttet byggeri BOSSINF-STB (status 10).

• Kommunalbestyrelsen skal senest 6 måneder efter, at tilsagn er givet af Social- og Boligstyrelsen, have godkendt byggeprojektet i styrelsens system til støttet byggeri BOSSINF-STB (godkendt skema A)”

Som beskrevet ovenfor, er formålet med tilskudsordningen at reducere anskaffelsessummen, hvorved kommunens grundkapital, statens ydelsesstøtte samt beboernes beboerindskud og husleje reduceres. Dermed er det en forudsætning for opfyldelsen af tilskudsordningens formål, at maksimumsbeløbet ikke overskrides.

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024