Debat

Carsten Hansen: Her er mine visioner for boligområdet

DEBAT: Der er brug for en række nye initiativer på boligområdet, mener boligminister Carsten Hansen (S). Læs her, hvilke fem fokuspunkter boligministeren vil tage fat på i det nye folketingsår.
Foto: ft.dk
Susie Lund

Bachelorstuderende i Medievidenskab ved Aarhus Universitet. Researcher hos Altinget.dk med ansvar for nyhedsportalerne Forskning & Innovation og Bolig.

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Carsten Hansen
Boligminister, Socialdemokraterne

Det gavnede efter min mening ikke boligområdet, at den tidligere regering valgte at nedlægge det tidligere By- og Boligministerium efter valget i 2001.

Hvis vi politisk havde arbejdet mere intensivt med at udvikle vores byer og vores boliger, havde vi kunnet indfri en række af de potentialer, som nu står uudnyttede, og vi kunne have løst en række af de problemer, som blot er vokset gennem årene.

Nu har vi et Boligministerium, og jeg vil som boligminister pege på følgende ting, som jeg især vil drøfte og forhandle med mine kolleger i Folketinget.

Fakta
Bland dig
Vil du også deltage i debatten på Altinget | Bolig? Så send dit indspark til [email protected]

Vi skal have reduceret problemerne i de udsatte boligområder
De seneste uroligheder i Vollsmose er desværre et tragisk eksempel på, at der er borgere i Danmark, som af forskellige årsager er helt afkoblet fra vores fælles værdier og normer. Vi skal sammen med kommuner og boligselskaber justere indsatsen, så den bliver bedre. Det er helt centralt, hvis vi skal forstærke udviklingen mod en bedre retning. 

Vi skal nedbringe problemerne med faldefærdige huse i de små byer
I nogle egne af landet slås borgerne med faldefærdige huse, der står og skæmmer i landskabet og de små byer. Jeg vil permanentgøre en større ramme af byfornyelsesmidlerne til blandt andet nedrivning og istandsættelse. Derudover skal vi justere lovgivningen, så Låsby-Svendsen-typer ikke kan udleje faldefærdige huse til svage familier.

Retten til at have en ordentlig bolig er en hjørnesten i vores velfærdsmodel, og boligen sætter rammerne for vores liv og de store og små begivenheder. Jeg håber, at mine kolleger i Folketinget vil bidrage konstruktivt til at forbedre mulighederne for det.

Carsten Hansen
Boligminister, Socialdemokraterne

Vi skal have nedbragt antallet af tvangsudsættelser fra lejelejligheder
Antallet af tvangsudsættelser er steget år for år gennem de sidste 10 år, og det rammer mig især hårdt, at det går ud over så mange børn. Regeringen har afskaffet fattigdomsydelserne, vi har afsat midler til gældsrådgivning, og jeg har sikret, at huslejen betales samme dag, som kontanthjælpen udbetales. Vi skal holde fokus på udviklingen, for det er en bunden opgave for Folketinget at få nedbragt antallet af udsættelser.

Vi skal skabe tryghed omkring finansieringen af andelsboliger
Jeg har for nyligt offentliggjort en analyse af brugen af renteswap og trappelån i andelsboligsektoren. Undersøgelsen viser, at der særligt er brug for større gennemsigtighed om finansieringsformerne i andelsboligsektoren. Det skal vi sikre, og vi skal samtidig tage en grundig snak om, hvorvidt et så kompliceret finansieringsredskab som renteswap overhovedet hører til i andelsboligsektoren.

Vi skal udvikle vores byer og boliger til fremtiden
Vi ser mange interessante udviklingsprojekter på boligområdet rundt omkring i landet. Byernes forskellige rum udnyttes til nye formål, og spændende byggerier opføres i både den almene og den private boligsektor. Det er godt, men der er et behov for at systematisere vores viden og arbejde mere målrettet med udviklingen. Det vil udvikle vores byer og give endnu flere lejere, ejere og andelshavere større glæde af nye, spændende, bæredygtige boligformer. Samtidig kan vi skabe tusindvis af nye arbejdspladser i byggebranchen og sikre systemeksport af boligformer og boligtyper til blandt andet de store økonomier i Asien.

Retten til at have en ordentlig bolig er en hjørnesten i vores velfærdsmodel, og boligen sætter rammerne for vores liv og de store og små begivenheder. Jeg håber, at mine kolleger i Folketinget vil bidrage konstruktivt til at forbedre mulighederne for det.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Esben Lunde Larsen

Senior landbrugsspecialist, Verdensbanken, fhv. miljø- og fødevareminister, uddannelses- og forskningsminister og MF (V)
cand.theol. (Københavns Uni. 2008), ph.d. (Københavns Uni. 2013)

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024