Hvem sætter kryds ved Støjberg? Her er den typiske danmarksdemokrat

I weekenden holder Danmarksdemokraterne årsmøde i Herning. Altinget har undersøgt, hvordan partiets typiske vælgere ser ud.  

Inger Støjberg taler for de fremmødte ved Danmarksdemokraternes CO2-rally i Randers 6. april 2024.
Inger Støjberg taler for de fremmødte ved Danmarksdemokraternes CO2-rally i Randers 6. april 2024.Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Den typiske danmarksdemokrat er en midaldrende mand med en erhvervsuddannelse.

Det viser vælgerdata, som valgforsker Kasper Møller Hansen har samlet for Altinget forud for Danmarksdemokraternes årsmøde i weekenden.  Her samler Inger Støjberg sit bagland i Herning. 

Dyk ned i tallene her og bliv klogere på, hvilke vælgere der sætter deres kryds ved Støjberg og hendes parti.

Køn

Mere end halvdelen af de vælgere, der ville stemme på Danmarksdemokraterne er mænd. Helt konkret er der tale om 58 procent.

Det gør Danmarksdemokraterne til det parti i Folketinget med flest mandlige vælgere kun overgået af Liberal Alliance.

Alder

Danmarksdemokraternes vælgere er ældre en befolkningen generelt. Over 70 procent af partiets vælgere er over 50 år. For den samlede befolkning er tallet 53 procent. 

Blandt de yngre vælger nyder Danmarksdemokraterne mindre opbakning, og det er under tre procent af partiets vælgere, der er under 30 år. Ser man på det samlede vælgerhav, er det tilsvarende under tre procent af vælgerne under 30 år, der ville stemme på dem. 

Læs også

Uddannelse 

Næsten halvdelen af Danmarksdemokraternes vælgere er erhvervsuddannede og hver tredje er ufaglært.

Danmarksdemokraterne er det næststørste parti blandt erhvervsuddannede, hvor 14,2 procent ville stemme på partiet. De er kun overgået af Socialdemokratiet i denne vælgergruppe. 

Stilling

Over halvdelen – 52 procent for at være helt præcis – af alle landmænd stemmer Danmarksdemokraterne. De udgør fire procent af partiets samlede vælgere.

Danmarksdemokraterne er også det største parti blandt arbejdere, hvor 15 procent i vælgegruppen ville stemme på dem. 

Indkomst 

Danmarksdemokraternes vælgere har en indkomst, der generelt ligner den øvrige befolknings, men de har en mindre andel af vælgere i den øverste og laveste indkomstkategori. 

De vigtigste politiske dagsordener

De vigtigste dagsordener blandt Danmarksdemokraternes vælgere er hospitaler og sundhed samt integration, flygtninge og indvandrere. Næsten halvdelen af vælgerne har svaret, at en af de to dagsordener er den vigtigste for politikerne at tage sig af.

I bunden af listen ligger uddannelse og arbejdsløshed og jobskabelse. Danmarksdemokraterne har også færre vælgere, der er studerende og arbejdsløse end befolkningen generelt. Kultur er slet ikke på listen. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024