Debat

Landsbyerne i Danmark: Planloven skal liberaliseres

DEBAT: Ved at liberalisere planloven åbner vi op for, at folk inden for iværksætteri, håndværk og småindustri igen kan udfolde sig i vore landsbyer og landdistrikter. Det skriver Carsten Abild, landsformand for Landsbyerne i Danmark.

"Folketinget
må liberalisere planloven, så folk inden for iværksætteri, håndværk og
småindustri igen kan udfolde sig i vore landsbyer og landdistrikter," skriver Carsten Abild, formand for Landsforeningen Landsbyerne i Danmark. <br>
"Folketinget må liberalisere planloven, så folk inden for iværksætteri, håndværk og småindustri igen kan udfolde sig i vore landsbyer og landdistrikter," skriver Carsten Abild, formand for Landsforeningen Landsbyerne i Danmark.
Anna Gurzhiy Hougaard
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Får virksomheden succes og behov for at udvide, giver planloven problemer. Ikke så sært, at Danmark har en af EU’s laveste iværksætterprocenter.

Carsten Abild
Formand for Landsforeningen Landsbyerne i Danmark

Af Carsten Abild
Formand for Landsforeningen Landsbyerne i Danmark

Planloven opdeler Danmark i hhv. landzone og byzone, og ifølge planloven skal iværksætteri, håndværk og småindustri etablere sig på byernes industrigrunde i byzone. Før kommunalreformen og by- og landzoneloven/planloven i 1970 kunne iværksætteri, håndværk og småindustri udfolde sig i vore landsbyer og landdistrikter. I dag er kun landbrug, skovbrug og fiskeri tilladt i disse områder, da de er landzone.

Dyrt at etablere sig i byzone
Men for mange inden for iværksætteri, håndværk og småindustri er det for dyrt at etablere sig på en kommunal industrigrund. Først skal familien have en bolig, for eksempel i et parcelhuskvarter. Så skal der købes en industrigrund af kommunen, opføres en hal, installeres inventar, værksted, lager, kontor osv. Og så har kreditgivningen for længst sagt stop.                                                                  

Anderledes økonomisk overkommeligt ville det være, hvis iværksætteren, håndværk og småindustri kunne etablere sig i vore landsbyer og landdistrikter, for eksempel på en nedlagt gård. Her kunne familien bo i stuehuset, og de tomme landbrugsbygninger være en god start som værksted og lager. Men får virksomheden succes og behov for at udvide, giver planloven problemer. Ikke så sært, at Danmark har en af EU’s laveste iværksætterprocenter.

Fakta
Debatten på Altinget: by og bolig diskuterer den kommende måned den såkaldte kreditklemme, der gør det svært at optage lån i yderområderne.

Husk, at du også kan deltage i eller komme med idéer til debatten. Send dit debatindlæg til [email protected]

Liberalisering skaber arbejdspladser
Folketinget må liberalisere planloven, så folk inden for iværksætteri, håndværk og småindustri igen kan udfolde sig i vore landsbyer og landdistrikter. En liberalisering af planloven kan skabe tusinder af nye arbejdspladser, styrke erhvervslivet og samfundsøkonomien og skabe vækst og udvikling i vore landsbyer og landdistrikter.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carsten Abild

Fhv. regionsrådsmedlem (V), Region Syddanmark, fhv. byrådsmedlem, Otterup, fhv. æresmedlem og formand, Landsbyerne i Danmark
lærer (Jelling Statsseminarium 1964)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024