Debat

Regionsrådsformand: Stop den digitale ulighed

DEBAT: Digital infrastruktur er afgørende for at skabe bosættelse, vækst og arbejdspladser i yderområderne. Derfor vil Region Sjælland til marts over for Folketinget foreslå seks initiativer, der skal gøre op med den digitale ulighed, skriver Jens Stenbæk (V), regionsrådsformand for Region Sjælland.

"Regeringen
kommer i sit udspil med forslag til, at der kan gennemføres forsøgsordninger
med roaming i bestemte områder. Vi vil gerne være testområde for roaming, og vi
stiller gerne hele geografien Region Sjælland til rådighed,"<b> </b>Jens Stenbæk (V), regionsrådsformand, Region Sjælland.<br>
"Regeringen kommer i sit udspil med forslag til, at der kan gennemføres forsøgsordninger med roaming i bestemte områder. Vi vil gerne være testområde for roaming, og vi stiller gerne hele geografien Region Sjælland til rådighed," Jens Stenbæk (V), regionsrådsformand, Region Sjælland.
Anna Gurzhiy Hougaard
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Region Sjælland er et af de områder i Danmark, hvor der både er den ringeste mobildækning og den dårligste dækning med højhastighedsbredbånd. Det er digital ulighed, og den skal stoppes.

Jens Stenbæk (V), regionsrådsformand, Region Sjælland

Af Jens Stenbæk (V)
Regionsrådsformand, Region Sjælland

Mange landsbysamfund rundt om på Sjælland trodser historierne om landsbydød og afvandring fra land mod by. Fra 2006 til 2013 har 150 ud af 271 småbysamfund i Region Sjælland fastholdt eller sågar øget deres indbyggertal. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Der er ingen entydig forklaring på udviklingen i Region Sjælland, men vi ved, at tid er den mest dyrebare ressource for børnefamilier. Derfor er det væsentligt for landsbyerne, at der er en vis nærhed til job, skoler og dagtilbud. Det er også kombinationen af job i pendlerafstand og en drøm om nærhed til natur og naboer, der sikrer væksten på Sjælland. Hver dag er der cirka 90.000 borgere i Region Sjælland som pendler ind til deres job i Hovedstaden.

Vi ved også, at det spiller en stor rolle, at der i landsbyerne er frivillige med gode idéer. Beboerne i landsbyerne er dynamoen, der skal sørge for, at der er liv i byerne. Men der skal mere til, hvis landsbyer og små bysamfund på sigt skal undgå at blive trukket med i strømmen fra land imod by. I Region Sjælland ved vi også, at der trods de positive tal for 2006-2013 er mørke skyer i horisonten. I dag er der godt 819.000 borgere i Region Sjælland. Det tal forventes at falde med 2 procent frem til 2020 til knap 800.000 borgere. I de kommende år forventes også færre unge og arbejdsaktive personer, samtidig med at der kommer flere ældre.

Fakta

Bland dig i debatten!

Send dit debatindlæg til [email protected].


Mobil og internet vigtigere end havudsigt
Politisk skal vi sørge for, at der er ordentlige rammer for landdistrikterne.
I dag er en stabil mobil- og internetforbindelse formentlig vigtigere end havudsigten, hvis man vil have folk til at flytte til yderområderne.
De 17 kommuner og Region Sjælland har længe lagt pres på staten og regeringen for at få bedre mobil- og bredbåndsdækning i hele Region Sjælland. Det er ikke kun et yderområdeproblem. Der er mange borgere og virksomheder, som dagligt oplever problemer med at få mobiltelefonen til at få forbindelse. Region Sjælland er et af de områder i Danmark, hvor der både er den ringeste mobildækning og den dårligste dækning med højhastighedsbredbånd. Det er digital ulighed, og den skal stoppes. Ikke kun på Sjælland, men alle de steder i Danmark, hvor der er problemer med den digitale infrastruktur.

Testområde for roaming
En velfungerende og tilstrækkelig digital infrastruktur er helt afgørende for at skabe bosættelse, vækst og arbejdspladser. Det er en forudsætning for, at vi kan anvende telemedicin, e-læring, kommunikere digitalt med det offentlige – og for at livsvigtige mobilopkald kommer igennem. Den digitale infrastruktur er med andre ord lige så central som el- og vandforsyning.
Det er positivt, at regeringen med sin vækstplan for digitalisering i Danmark nu erkender, hvor stor betydning den digitale infrastruktur har. Regeringen kommer i sit udspil med forslag til, at der kan gennemføres forsøgsordninger med roaming i bestemte områder. Vi vil gerne være testområde for roaming, og vi stiller gerne hele geografien Region Sjælland til rådighed. De 17 kommuner og Region Sjælland har selv foreslået, at der bliver indført national roaming, så vi med det samme kan få velfungerende mobildækning, uanset hvilket selskab man anvender som mobilkunde.

Seks initiativer til Folketinget
En anden mulighed er at anvende de indtægter, som staten får i forbindelse med salg af licenstilladelser til mobiltelefoni direkte til at forbedre dækningen. Regeringens vækstplan for digitalisering af Danmark er et skridt i den rigtige retning, men det er ikke nok. Derfor kommer de 17 kommuner og Region Sjælland også i marts måned med et indspil til Folketinget, hvor vi peger på seks initiativer, der også vil forbedre mobil- og bredbåndsdækningen. Ved at stoppe den digitale ulighed tager vi også et første vigtigt skridt til at stoppe den onde spiral med afvandring og landsbydød.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Stenbæk

Formand, Andel, formand, Professionshøjskolen Absalon, formand, Danske Professionshøjskolers formandskollegie

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024