Debat

S-byrådsmedlem: Fremtidens ungdomsboliger kan regeringen hjælpe med at sikre

Mange af de ungdomsboliger, Aalborg Kommune tidligere blev rost for at opføre, står nu tomme. Vi i kommunen og byens ungdomsboligkontor har derfor henvendt os til landets boligminister for at finde løsningerne, skriver Tobias Bøgeskov Eriksen. 

Vi i Aalborg Kommune tog budskabet til os, byggede nyt og indførte ligefrem en "tag over hovedet garanti", hvor studerende, der blev optaget på byens uddannelser, fik garanti for en ungdomsbolig. I dag står vi over for nye udfordringer, skriver Tobias Bøgeskov Eriksen. 
Vi i Aalborg Kommune tog budskabet til os, byggede nyt og indførte ligefrem en "tag over hovedet garanti", hvor studerende, der blev optaget på byens uddannelser, fik garanti for en ungdomsbolig. I dag står vi over for nye udfordringer, skriver Tobias Bøgeskov Eriksen. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Tobias Bøgeskov Eriksen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I årevis har stort set alle politiske partier på Christiansborg fremhævet vigtigheden af, at landets unge skulle tage så meget uddannelse som overhovedet muligt.

"Fremtidens unge skal være den bedst uddannede generation i historien," har mit parti blandt andet opfordret til både i nullerne og i 10'erne.

Læs også

De unge tog budskabet til sig, og vi så rekordoptag på landets universiteter og professionsuddannelser. Alle var glade.

Men presset på ungdomsboliger blev massivt. Der blev lagt pres på landets universitetsbyer for at bygge nye ungdomsboliger.

Flere ungdomsboliger står nu tomme

Vi i Aalborg Kommune tog budskabet til os, byggede nyt og indførte ligefrem en "tag over hovedet garanti", hvor studerende, der blev optaget på byens uddannelser, fik garanti for en ungdomsbolig.

Dette betyder, at mange af de ungdomsboliger, Aalborg Kommune tidligere blev rost for at opføre, nu står tomme.

Tobias Bøgeskov Eriksen
Byrådsmedlem (S) i Aalborg Kommune

Initiativet blev rost fra alle sider. Flere skulle gøre som Aalborg Kommune, hed det.

I dag står vi over for nye udfordringer. Den nuværende regering og den foregående socialdemokratiske regering har i flere omgange tilpasset antallet af pladser på landets universiteter og professionsuddannelser for at styrke erhvervsuddannelserne.

Dette betyder, at mange af de ungdomsboliger, Aalborg Kommune tidligere blev rost for at opføre, nu står tomme.

Opråb til ministeren

Vi i Aalborg Kommune og byens ungdomsboligkontor (Studiebolig Aalborg) har derfor henvendt os til landets boligminister, Pernille Rosenkrantz-Theil, for at finde løsninger.

Vi har blandt andet foreslået, at PhD-studerende, som tidligere havde lov til at bo i ungdomsboliger, kunne få lov til det igen. Ligeledes blev det foreslået at lade bl.a. konstabler og værnepligtige officerer i Forsvaret, som der bliver flere af, og som ofte flytter, bo i ungdomsboligerne.

Læs også

Boligministeren har i et skriftligt svar forklaret de gældende regler for udlejning af almene ungdomsboliger:

"De gældende regler for udlejning af almene ungdomsboliger anviser, at disse boliger er for unge uddannelsessøgende og andre unge med særligt behov (jf. § 52, stk. 1, i almenboligloven).

Yngre professionelle soldater og ph.d.-studerende, der ikke samtidigt er optaget på en ordinær uddannelse, må i denne sammenhæng anses som personer i ansættelse snarere end i uddannelse og hører derved ikke til den berettigede personkreds til støttede ungdomsboliger."

Tomgangen i ungdomsboligerne er så massiv, at det koster boligorganisationerne millioner af kroner om året, og problemet bliver kun værre.

Tobias Bøgeskov Eriksen
Byrådsmedlem (S) i Aalborg Kommune

"Efter gældende regler kan støttede ungdomsboliger dog udlejes til andre boligsøgende, såfremt boligerne ikke kan udlejes til den berettigede personkreds (jf. § 52, stk. 3, i almenboligloven).

Det forudsættes her, at boligerne udlejes på en sådan måde, at de i videst mulige omfang er til rådighed for den oprindelige målgruppe."

"Jeg ser derfor ikke umiddelbart behov for at ændre reglerne, da der allerede er fleksible muligheder for at leje almene ungdomsboliger ud til en anden personkreds, såfremt boligerne har udlejningsvanskeligheder."

Vi anerkender boligministerens synspunkt og de eksisterende regler, der allerede giver en vis fleksibilitet. Men vi står med en udfordring, der kræver pragmatiske løsninger.

Derfor foreslår vi en tidsbegrænset forsøgsordning, hvor vi justerer kravene til udlejning af ungdomsboliger. Derefter kan vi evaluere, om de nye krav skal gøres mere permanente eller droppes igen.

Tomgangen i ungdomsboligerne er så massiv, at det koster boligorganisationerne millioner af kroner om året, og problemet bliver kun værre. Dette kan udvikle sig til en tikkende bombe for Aalborg.

Vi håber derfor, at boligministeren vil overveje vores forslag og hjælpe os med at finde en løsning, der kan sikre, at ungdomsboligerne fortsat kan være en ressource for de unge og for Aalborg Kommune.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pernille Rosenkrantz-Theil

Social- og boligminister, MF (S)
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2003)

Tobias Bøgeskov Eriksen

Byrådsmedlem (S) og konsulent i Aalborg Kommune

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024