Torsdag kan Mette Frederiksens pensionsbombe eksplodere igen – men ikke til regeringens fordel

Debatten om pensionsalderen ventes at blive central i Folketingets åbningsdebat torsdag. Og det er langt fra givet, at statsministerens pensionsbombe fra august vil give Socialdemokratiet samme medvind som Arne-pensionen, vurderer Altingets politiske redaktør.  

Tirsdag nævnte statsminister Mette Frederiksen i sin åbningstale til Folketinget, at regeringen fortsat arbejder med en ny pensionsmodel. Blandt andet SF's formand Pia Olsen Dyhr efterlyste dog bagefter en mere konkret melding fra statsministeren og flere partier mener, at regeringen bør indkalde til forhandlinger allerede nu.
Tirsdag nævnte statsminister Mette Frederiksen i sin åbningstale til Folketinget, at regeringen fortsat arbejder med en ny pensionsmodel. Blandt andet SF's formand Pia Olsen Dyhr efterlyste dog bagefter en mere konkret melding fra statsministeren og flere partier mener, at regeringen bør indkalde til forhandlinger allerede nu.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Rikke Brøndum

Det er kun halvanden måned siden, at statsminister Mette Frederiksen (S) overraskede alle med sin melding om, at danskernes pensionsalder ikke længere skal stige automatisk med levealderen.  

Men allerede nu er hendes parti kommet under massivt pres for at svare på, hvordan pensionsalderen så skal reguleres. 

I forbindelse med åbningsdebatten vil samtlige oppositionspartier – anført af Danmarksdemokraterne – ifølge Altingets kilder fremsætte en fælles vedtagelsestekst, der pålægger regeringen at indkalde til forhandlinger nu.

Læs også

Dyb uenighed i regeringen

Et forslag, de forventer, at regeringen vil stemme nej til, og dermed vil den endnu en gang skulle forklare, hvorfor den først vil love danskerne svar om deres pensionsalder inden 2030.

"Oppositionspartierne er på den her sag, selvfølgelig fordi de fornemmer, at her er en stor og farlig uenighed regeringspartierne imellem. Det vil være helt centralt i åbningsdebatten torsdag," siger Altingets politiske redaktør, Esben Schjørring. 

Han uddyber: 

"Det er åbenlyst for alle, at mens Socialdemokratiet har det rigtig godt med diskutere tilbagetrækning og år på arbejdsmarkedet, er Venstre og især Moderaterne ubekvemme. Begge vil meget nødig ud i en valgkamp, hvor alt handler om pensionsalder. Lars Løkke Rasmussen har sagt, at han vil forhandle det inden februar, men det er der ikke meget, der tyder på, at han får S med på. Venstre vil have spørgsmålet sendt i en såkaldt arbejdslivskommission. Begge dele skal få emnet ud af den politisk debat."

Læs også

Lovforslag i februar vil øge presset

Det står dog klart, at debatten om fremtidens pensionsregler vil fortsætte på højt blus i det nye år. Regeringen vil nemlig ifølge sit eget lovprogram fremsætte det lovforslag, der hæver pensionsalderen til 70 år i 2040 i slutningen af februar. Og det vil så samtidig være sidste gang, Socialdemokratiet vil stemme for og leve op til Velfærdsaftalen fra 2006.  

Det bliver en skelsættende dato, lyder vurderingen fra Altingets politiske redaktør. 

"Det er ikke det samme som, at nu skal vi til folketingsvalg i foråret, men det betyder, at pension fra slutningen af februar med ét er et uafklaret og derfor højpolitisk spørgsmål. Enten skal der så aftales en model inden et valg, eller også vil valget handle om stort set udelukkende om det," siger Esben Schjørring. 

Han vurderer, at Lars Løkkes Rasmussen vil trække det korteste strå i kampen om, hvornår partierne skal forhandle om fremtidens pensionsregler. 

"Som jeg hører det, er Mette Frederiksens plan, at der kommer et opdateret talmateriale omkring jul, og så kan spørgsmålet sendes videre til en kommission. Her spiller det også ind, at man ikke vil præsentere en ny pensionsmodel midt i overenskomstforhandlingerne på det private område. Så før de er afsluttet, tror jeg ikke der kommer noget. Og hvis der kommer en kommission, skal den nok have et års tid at arbejde i," siger Esben Schjørring, som dog tvivler på, at en kommission kan komme frem til en model, som kan give Socialdemokratiet samme medvind, som Arne-pensionen gjorde op til valget i 2019.

"Arne-pensionen var jo netop en parti-opfindelse og ikke noget, der kom fra en kommission," siger han.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024