Følg Folketingets åbningsdebat: Pensionspresset var tungt på tydeligt frustreret Monika Rubin

Torsdag samles politikerne til maratondebat i forbindelse med Folketingets åbning. Altingets analytikere følger med fra morgen til aften og giver dig de vigtigste nedslag. 

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Martin MauricioKatrine Falk LønstrupMalte BruhnEsben SchjørringErik Holstein

 

Første tirsdag i oktober åbnede statsminister Mette Frederiksen (S) traditionen tro Folketinget og bød velkommen til et nyt folketingsår.

I dag – torsdag – samles Christiansborgs politikere derfor til mange timers åbningsdebat i folketingssalen.

Altinget følger debatten fra morgen til aften, hvor politisk redaktør Esben Schjørring og politisk kommentator Erik Holstein løbende analyserer de politiske sværdslag og ikke mindst de kollegiale jokes og stikpiller.

Når folketingsformand Søren Gade (V) har ringet ind og åbnet ballet, bliver Socialdemokratiets politiske ordfører den første til at indtage talerstolen.

Herefter følger partiledere og politiske ordførere fra Folketingets øvrige ti partier samt de nordatlantiske folketingsmedlemmer og de løsgængere, der ønsker at tale til folketingssamlingen.

Når alle, der ønsker det, har fået ordet, går Mette Frederiksen på talerstolen.

Artiklen opdateres løbende ...

S var i bokseringen


Af Esben Schjørring, politisk redaktør

Socialdemokratiets politiske ordfører, Christian Rabjerg Madsen, havde pensionsboksehandskerne på, da han indtog Folketingets talerstol. Og det var med et udtalt ønske om, at Radikales politiske leder, Martin Lidegaard, og Ole Birk Olesen fra Liberal Alliance ville dukke op og tage en tur i ringen med ham.

For socialdemokraterne ønsker et nyt og med Rabjergs ord ”socialt retfærdigt” pensionssystem, hvor – sådan måtte man forstå det – tid på arbejdsmarkedet skal være en faktor og ikke kun gennemsnitsalderen, som det er i dag. En position, der ikke deles af Venstre og især ikke Moderaterne.

Oppositionen både til venstre og højre i salen benyttede øjeblikkelig chancen til at lægge pres på regeringen for at sætte gang i forhandlingerne nu, sådan som også Lars Løkke Rasmussen har krævet. Her var Rabjergs parade en henvisning til den opdatering af talmaterialet om pension, som SVM-regeringen indtil videre er blevet enige med hinanden om, og som skal være klar omkring jul.

Dermed fik han befæstet den dobbeltposition, Socialdemokratiet gerne vil have i pensionsdebatten, hvor man kan markere og tilkendegive efter behov. Omvendt bliver det virkelig interessant, hvordan Venstre og Moderaterne vil placere sig. Men lige nu er SVM-partierne i gang med bemærkelsesværdig øvelse, hvor alle tre både er i regering og opposition samtidig.

Læs også

Den blå opposition fik ikke ram på Jan E. Jørgensen


Af Esben Schjørring, politisk redaktør

Venstres nye politiske ordfører, Jan E. Jørgensen, debuterede i rollen som taler på sit partis vegne til en åbningsdebat.

Han havde valgt en sjov – i genren "boomer-humor" – ramme om sin tale, hvor han sammenlignede partierne i blå blok med deltagere i forskellige OL-discipliner. Venstre selv sammenlignede han med en ti-kæmper med det formål for øje at lancere Venstre som balancernes parti, sådan som Troels Lund Poulsen og Stephanie Lose også gør det.

Balancen mellem velfærd og skattelettelser, grøn omstilling og forsvar og by og land. Med balance-begrebet går Venstre på strandhugst hos Konservative, men pointen er også, at man stadig holder fast i forestillingen om sig selv som et folkeparti.

Men hvad med så balancen mellem pensionsalder, velfærdsstatens finansielle holdbarhed og mængden af udbudt arbejdskraft? Og skulle vi ikke finde balancen allerede nu omkring forhandlingsbordet? Det var oppositionens væsentligste ærinde.

Her havde Jan E. Jørgensen iført sig den af Venstre foreslåede "arbejdslivskommission" som harnisk. Det burde især være i den borgerlige oppositions interesse at trænge igennem her, men de blå sværd var for sløve til at tilføje Jan E. Jørgensen rigtig skade. Lidt overraskende, at man fra den borgerlige opposition side ikke mere ihærdigt forsøgte at få Jan E. Jørgensen til at tage stilling til, om der er et problem om social retfærdighed i det nuværende pensionssystem, sådan som socialdemokraterne siger.

Støjberg bærer stadig nag 

 

Af Esben Schjørring, politisk redaktør

Det siger meget om dansk politik, at Danmarksdemokraternes formand, Inger Støjberg, gennemførte en hel tale og efterfølgende spørgerunde stort set uden at tale om udlændingepolitik.

Emnet er efter Socialdemokratiets kursomlægning for snart ti år siden og med dannelsen af SVM-regeringen som et slags nationalt kompromis om dansk udlændingepolitik uden rigtig eksplosionskraft. Vi er meget langt fra værdikampens velmagtsdage i nullerne. Det er i sig selv et perspektiv på, hvorfor sammenhængskraften i blå blok har det så svært. For i nullerne var det netop udlændingepolitik og værdikamp, der samlede de borgerlige partier til en egentlig blok.

Hen over det seneste års tid har de borgerlige forsøgt sig med, om familiepolitik måske kunne udgøre en fælles lim, men det hørte man ikke meget til Støjbergs tale. Det er tydeligt, at hun stadig bærer på en betydelig mængde nag over for sit gamle parti, og det er paradoksalt nok noget, der på én og samme tid gør hende stærk og svag. Stærk, fordi hendes kritik har bid, men svag, fordi det er svært at bygge et politisk projekt op på det.

Det viser sig i særklasse, når det kommer til den grønne trepart. På den ene side vil Støjberg gerne have, at Venstre vender hjem til de borgerlige, på den anden siden angriber hun igen og igen den grønne trepart, som Venstre bare er meget glad for – og som økonomiminister Stephanie Lose har stor personlig andel i. På den måde kommer Støjberg til at manifestere, hvor svære udsigterne er til at genetablere blå blok.

 

Vanopslagh holdt prædiken for en frisk start

Af Esben Schjørring, politisk redaktør

LA-leder Alex Vanopslagh gik i en stor bue udenom pensionalder-diskussionen og det fælles pres, en samlet opposition ellers havde etableret på det spørgsmål.

I stedet holdt han tale, som tog udgangspunkt i, at Mette Frederiksen og Lars Løkke Rasmussen – først på skift, siden sammen – havde været i regering i 23 år. Her forsøgte han at gøre den meget lave ministererfaring i blå blok, hans egen inklusive, til en fordel. Nemlig som en "frisk start".

Men hvor man for eksempel sidste år, så Mette Frederiksen gå i direkte clinch med LA-formanden, var der ikke rigtig bud efter hård konfrontation fra regeringstoppen. I stedet blev Vanopslagh især gået på klingen fra regeringspartierne på sundhedspolitikken.

Men der kom et interessant intermezzo mellem ham og Morten Messerschmidt, om hvorvidt en fremtidig blå regering kan have Lars Løkke Rasmussen med. Hvis man vil have en frisk start, så må det vel være uden Løkke, spurgte Messerschmidt, der har brugt de seneste uger på benhård desavouering af netop Løkke.

Den vej ville Vanopslagh ikke med nedad. Drop nu de ultimative meldinger, formanede han. Det styrkede ikke ligefrem indtrykket af en samlet blå blok.

 

Pensionspresset var tungt på tydeligt frustreret Monika Rubin

Af Esben Schjørring, politisk redaktør

Moderaternes politiske ordfører, Monika Rubin, holdt en indigneret tale for regeringens værdighedsreform. Så indigneret, at hun efterfølgende blev irettesat af Folketingets formand.

Men interessen fra oppositionens side samlede sig i stedet om, partiets position i pensionsdebatten. Naturligt nok, for formand Lars Løkke Rasmussen har offentligt gjort det til et krav, at der skal "være vished for, hvad der sker efterfølgende", inden Folketinget i februar skal stemme om den næste stigning i pensionsalderen. Ville hun gentage kravet? Og hvad vil Moderaterne egentlig gøre, hvis det ikke sker – hvilket der ikke er meget der tyder på, i hvert fald hvis det betyder en konkret model?

Sådan lød krydsforhøret fra såvel Inger Støjberg, Martin Lidegaard som Mona Juhl. Her svarede Rubin henholdende og undvigende og ret hurtigt også tydeligt frustreret. Til sidst brokkede hun sig højlydt over, at oppositionen ikke stillede nogle andre spørgsmål.

”Når regeringen bliver enige med os selv, bliver oppositionen det også,” sagde hun.

Ikke til udelt begejstring fra især Pia Olsen Dyhrs side. Hun mente, at det svar var decideret "arrogant". Det var måske mere en replik i det teater, som åbningsdebatten også er. Men Rubin gjorde det også tydeligt, at Løkke Rasmussen har presset sit parti op i et skarpt hjørne ved at sætte deadline på debatten. Det kan meget let ende med et åbenlyst nederlag.

Læs også

Om åbningsdebatten

Talerækken på Folketingets talerstol:

  • Christian Rabjerg Madsen, politisk ordfører for Socialdemokratiet
  • Jan E. Jørgensen, politisk ordfører for Venstre
  • Inger Støjberg, partiformand for Danmarksdemokraterne
  • Signe Munk, politisk ordfører for SF
  • Alex Vanopslagh, partiformand for Liberal Alliance
  • Monika Rubin, politisk ordfører for Moderaterne
  • Mona Juul, partiformand for Konservative
  • Pelle Dragsted, politisk ordfører for Enhedslisten
  • Morten Messerschmidt, partiformand for Dansk Folkeparti
  • Martin Lidegaard, politisk leder for Radikale
  • Franciska Rosenkilde, politisk leder for Alternativet
  • Aki-Matilda Høegh-Dam, grønlandsk folketingsmedlem for Siumut
  • Aaja Chemnitz, grønlandsk folketingsmedlem for Inuit Ataqatigiit
  • Anna Falkenberg, færøsk folketingsmedlem for Sambandsflokkurin
  • Sjúrður Skaale, færøsk folketingsmedlem for Javnaðarflokkurin
  • Folketingsmedlemmer, der står uden for partigrupperne (løsgængere)

Efter hver tale vil de øvrige folketingsmedlemmer have mulighed for at stille spørgsmål og diskutere med den partileder eller ordfører, der står på talerstolen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Rabjerg Madsen

MF (S), politisk ordfører, fhv. indenrigs- og boligminister
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2012)

Jan E. Jørgensen

MF (V), rådmand, medlem, Magistraten, Frederiksberg Kommune
advokat (L), cand.jur. (Københavns Uni. 1995)

Inger Støjberg

MF, partiformand (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024