Landbruget frygter store konsekvenser af ny naturlov, mens regeringen og grønne organisationer jubler

Regeringen har tidligere vurderet, at EU’s netop vedtagne naturgenopretningsplan vil betyde, at 20.000 hektar landbrugsjord skal nedlægges påpeger Landbrug og Fødevarer. Nu skal kampen stå for en ambitiøs dansk naturgenopretning, fastslår Danmarks Naturfredningsforening.

EU's nye naturgenopretningsplan skal sikre mere fri natur til gavn for biodiversiteten, men for landmændene betyder det også, at noget af landbrugsjorden skal tages ud, derfor er der oven i jubel fra miljøminister Magnus Heunicke (S) og de grønne organisationer også bekymrede miner hos Landbrug og Fødevarer.
EU's nye naturgenopretningsplan skal sikre mere fri natur til gavn for biodiversiteten, men for landmændene betyder det også, at noget af landbrugsjorden skal tages ud, derfor er der oven i jubel fra miljøminister Magnus Heunicke (S) og de grønne organisationer også bekymrede miner hos Landbrug og Fødevarer.Foto: Bjarke Ørsted/Ritzau Scanpix
Dorte Ipsen Boddum

Mens de helt store smil var fremme hos både miljøminister Magnus Heunicke (S) og grønne organisationer på stribe som bl.a. Danmarks Naturfredningsforening mandag, da EU’s ministerråd vedtog en stor naturgenopretningsplan, er modtagelsen hos dansk landbrugs store organisation, Landbrug og Fødevarer (L&F), mere forbeholden.

Den er hjemme! I dag er en ualmindelig stor dag for naturen i Europa.

Magnus Heunicke (S)
Miljøminister

Naturchef i L&F, Karen Post Bache, forudser, at den nye naturlov fra EU kan få store konsekvenser for danske landmænd.

"Vi er enige i, at der skal ske en indsats for natur og biodiversitet på tværs af EU. Men det er vigtigt, at det kan ske i samspil med en stærk fødevareproduktion. Den lov, der netop er blevet vedtaget, er meget ambitiøs, og den kan potentielt få store konsekvenser for landbrugserhvervet, og det er vi naturligvis bekymret for," siger hun.

Læs også

Karen Post Bache understreger, at meget afhænger af, hvordan den nye EU-lovgivning vil blive omsat til dansk lov, hvilket Folketinget efterfølgende skal i gang med.

Regeringens egne vurderinger af prisen

Hun henviser dog til, at regeringen tidligere i et såkaldt rammenotat til Folketinget har vurderet, at EU’s naturgenopretningsplan bl.a. vil betyde, at 20.000 hektar landbrugsjord skal udtages og omlægges til fri natur. Der er dog tale om et notat fra 2023, da EU’s miljøministre på et rådsmøde skulle diskutere EU-Kommissionens oprindelige forslag. Siden har forslaget været genstand for forskellige ændringer på vejen igennem lovgivningsmaskineriet i Bruxelles.

Samtidig vurderede Magnus Heunicke i et svar til Folketinget i februar i år, at den nye genopretningsplan forventeligt vil koste den danske 1,3 milliarder kroner årligt frem mod 2050. I det beløb skal dog modregnes forpligtelser under eksisterende EU-direktiver eller allerede igangsatte aktiviteter.

"Vi kender endnu ikke de præcise konsekvenser for landbrugs – og fødevareerhvervet, da meget vil ligge i den nationale implementering. Men det er helt afgørende for os, at forordningen ikke medfører negative incitamenter i forhold til landmændenes indsats for naturen. Dertil skal implementeringen selvfølgelig ses i samspil med de øvrige politiske ønsker i forhold til både miljø og klima," siger Karen Post Bache.

Læs også

Til det sidste var det spænding om, hvorvidt den nye naturlov ville blive vedtaget på mandagens miljøministermøde i EU, men med den østrigske miljøministers stemme var det fornødne kvalificerede flertal i hus.

Jubel hos miljøministeren

Umiddelbart efter afstemningen lød det fra Magnus Heunicke på det sociale medie X:

”Den er hjemme! I dag er en ualmindelig stor dag for naturen i Europa. Trods flere forsøg fra andre lande på at udskyde vedtagelsen af naturgenopretningsforordningen har vi nu endeligt vedtaget forordningen, og det betyder bl.a., at alle EU's medlemslande i 2030 skal have igangsat genopretning af mindst 20 procent af EU's land- og havarealer.”

Mens præsident for Danmarks Naturfredningsforening, Maria Reumert Gjerding, i en pressemeddelelse mandag kaldte den nye forordning for historisk.

Hun har nu blikket rettet mod netop den danske implementering af den nye EU naturgenopretningsplan.

”Vi er nødt til at handle anderledes for at stoppe tabet af naturtyper og arter, og med den nye naturlov får vi muligheden for det. Nu skal vi tage kampen herhjemme, så vi ikke fortsat sætter den lavest mulige barre for vores natur,” siger Maria Reumert Gjerding.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karen Post Bache

Naturchef, Landbrug & Fødevarer
Cand.silv. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 2000)

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

Maria Reumert Gjerding

Præsident, Danmark Naturfredningsforening
cand.scient i miljøplanlægning og internationale udviklingsstudier (RUC 2006)

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024