Debat

Frederiksberg Erhverv: Erhvervsklubberne truer civilsamfundets rolle

Erhvervsklubbernes skjulte partnerskaber kan skabe demokratisk underskud og kan tilsidesætte alle mere åbne og demokratiske partnerskaber, hvor civilsamfundet og foreningslivet er en naturlig del af, skriver Christian Jensen, som er formand for Frederiksberg Erhverv.

Politikerne kan med få retningslinjer eliminere erhvervsklubbernes indflydelse på de politiske beslutninger, skriver Christian Jensen fra Frederiksberg Erhverv.
Politikerne kan med få retningslinjer eliminere erhvervsklubbernes indflydelse på de politiske beslutninger, skriver Christian Jensen fra Frederiksberg Erhverv.Foto: Pressefoto/Frederiksberg Erhverv
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Benny Damsgaard skriver i en kommentar i Altinget, at "erhvervsklubberne har meget lidt indflydelse". Erhvervsklubberne er ikke underlagt demokratisk kontrol, og det kan derfor være vanskeligt at afdække et eventuelt demokratisk underskud.

Erhvervsklubberne kan sende bidrag videre til partier og enkeltpolitikere, uden at offentligheden får kendskab til, hvem der har indbetalt dem til erhvervsklubben. De enkelte bidragsydere til erhvervsklubben forbliver skjult for offentligheden.

Det kan have en særlig interesse for aktører, som ønsker at komme i dialog med og fremføre særinteresser over for partier og enkeltpolitikere uden at dette kommer til offentlighedens kendskab.

Er der partier og enkeltpolitikere, som er åbne over for bidrag til parti- eller kampagnekassen fra erhvervsklubberne og åben over for at arbejde for særinteresser – ja, så bliver bidragene herfra til "penge under bordet" efter princippet "noget for noget". Levebrødspolitikere kan her være en særlig modtagelig gruppe.

Vores demokrati bygger på en naturlig søgen henimod demokratiske fællesskaber

Christian Jensen
Formand, Frederiksberg Erhverv

Civilsamfundet kommer til kort

Forskellige erhvervsklubber kan tilligemed finde sammen i skjulte partnerskaber på tværs af partier og eventuelt understøtte et politisk flertal for derigennem at opnå en større indflydelse.

Den type skjulte partnerskaber kan skabe et betydeligt demokratisk underskud og kan tilsidesætte alle mere åbne og demokratiske partnerskaber, hvor civilsamfundet og foreningslivet er en naturlig del af.

Civilsamfundet kommer her til kort, fordi de med deres frivillighedskapital ikke har samme værdi som direkte kapitalindskud fra for eksempel erhvervsklubberne. De demokratiske fællesskaber er modsat erhvervsklubberne forpligtigende fællesskaber, hvor man finder sammen i fælles almene interesser og løfter fælles almene opgaver og udfordringer.

Det er eksistensgrundlaget for foreningerne, og det er også selve demokratiets eksistensgrundlag. Vores demokrati bygger på en naturlig søgen henimod demokratiske fællesskaber. Og udspilles de lokale, forpligtigende fællesskaber af erhvervsklubberne og de skjulte partnerskaber, opløser vi sammenhængskraften i lokalsamfundet.

Erhvervsaktører forsømmer fællesskaberne

Aktører, som er aktive via erhvervsklubber, har ingen interesse i at indgå i lokale demokratiske og forpligtigende fællesskaber.

I stedet for at betale kontingent, der gavner de lokale almene formål, kan pengene anvendes mere målrettet og effektfuldt igennem en erhvervsklub for at tilgodese egne særinteresser.

Erhvervsforeningen 'Frederiksberg Erhverv' giver ikke økonomisk bidrag til erhvervsklubber, partikasser og enkeltpolitikeres kampagnekontoer. Og spørgsmålet er så: Er vi alene om det?

Vi ved det ikke, og vi kan ikke være sikre på, at andre lokale, private erhvervsaktører, kapitalfonde og landsdækkende interesseorganisationer via erhvervsklubber påvirker beslutningerne på erhvervsområdet på Frederiksberg.

Det, som vi ved, er, at ingen af de øvrige erhvervsaktører, som sidder i det lokale erhvervsråd, indgår i eller er medlem af lokale forpligtigende fællesskaber. De bidrager ikke til at løfte fælles opgaver og udfordringer som erhvervsnetværk og gadenetværk, der har til formål at løfte fælles opgaver som udvikling af bæredygtige handelsgader, iværksætteraktiviteter, turisme og så videre.

Demokratisk underskud

Det, som vi ved, er, at Frederiksberg Erhverv igennem seks år har rakt hånden frem til et tætte samarbejde og udvide samarbejdet med kommunen, der matcher erhvervslivets udfordringer. Resultatet har hidtil været begrænset og af mere symbolsk karakter.

Det, som vi ved, er, da Frederiksberg Erhverv i en periode overvejede, om det var værd at være repræsenteret i Erhvervsrådet. Her var borgmesterens reaktion den, at han foreslå en ændring af vedtægterne, så andre aktører kunne få pladserne.

Som anført før, så ved vi ikke, om det er erhvervsklubberne, som er med til at skabe et demokratisk underskud på erhvervsområdet på Frederiksberg. Men vi kan se konturerne – et mønster af et demokratisk underskud som anført ovenfor. Når vi kan det, er der ikke langt til, at det rent faktisk også foregår.

De landsdækkende og de lokale partiforeninger kan med få simple retningslinjer eliminere erhvervsklubbernes indflydelse

Christian Jensen
Formand, Frederiksberg Erhverv

Simple retningslinjer vil eliminere klubberne

Det er ikke kun et spørgsmål om jura og ændret lovgivning. Det er også et spørgsmål om demokratisk dannelse og etik.

Den etiske dimension er, at vi har en fælles forpligtigelse/fordring til at skabe åbenhed og gennemsigtighed og forhindre, at særinteresse på nogen måde kan påvirke de politiske beslutningsprocesser ved at købe sig til indflydelsen.

Den demokratiske dannelse er, at vi tager denne fordring på os. Den etiske fordring, vi har på hinanden om at værne om de demokratiske værdier, er vi fælles om. De landsdækkende og de lokale partiforeninger kan med få simple retningslinjer eliminere erhvervsklubbernes indflydelse.

Erhvervsklubberne vil stort set blive overflødige, og så slipper Benny Damsgaard for at gå til kedelige møder i K-klubberne, mens civilsamfundet, foreningerne og vi andre slipper for de kedelige effekter af erhvervsklubberne.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024