Hvem kan blive EU's nye chefer? En ester, en portugiser, en tysker og en... joker

Forud for EU's topmøde torsdag og fredag er der bred støtte til et nyt triumvirat af ledere fra tre forskellige lande. Læs om deres baggrund, karakter og chancer i denne oversigt – hvor vi også lige har taget en vis dansker med, fordi intet er helt afgjort endnu. 

Foto: EU/Christophe Licoppe/EU-kommissionen
Thomas Lauritzen

 

HØGEN

Kaja Kallas, 47 år, Estlands statsminister (liberal)

Foto: Virginia Mayo/AP/Ritzau Scanpix

Kandidat til jobbet som EU’s udenrigs- og sikkerhedspolitiske chef. Rollen omfatter at være næstformand i EU-Kommissionen, leder af de europæiske udenrigsministermøder samt chef for EU’s udenrigstjeneste (EEAS) og Det Europæiske Forsvarsagentur.

Nuværende udenrigschef: Spaniens tidligere udenrigsminister, socialdemokraten Josep Borrell, 77 år, som har bestredet posten siden 2019.

Hvor kommer Kaja Kallas fra?

Den estiske politikers baggrund er dybt forankret i både det baltiske lands forhold til EU og landets fortid som sovjetrepublik. Hendes mor og mormor blev under Stalins diktatur deporteret til Sibirien, da moderen var seks måneder gammel. De kunne først vende tilbage 10 år senere. Kallas siger ofte, at hun netop af den grund aldrig har haft nogen illusioner om det ”imperialistiske” Rusland og Putins intentioner. Hun uddannede sig som jurist og arbejdede nogle år som advokat, inden hun fulgte i sin fars fodspor som politiker. Faderen Siim Kallas var Estlands statsminister 2002-2003, hvorefter han fra 2004 blev EU-kommissær i 10 år.

Hvad er hendes politiske baggrund?

Kaja Kallas blev medlem af det estiske parlament i 2011 og siden valgt til Europa-Parlamentet i 2014. I løbet de følgende år som liberal europaparlamentariker fik Kallas ry for at være en skarp og indflydelsesrig aktør, især indenfor digital lovgivning, energipolitik, forbrugerbeskyttelse og forholdet til Ukraine. Hun sad i Europa-Parlamentet indtil 2018, hvor hun vendte hjem igen for at blive formand for det liberale parti, Eesti Reformierakond.

I begyndelsen af 2021 vandt Kaja Kallas landets valg og blev udnævnt som Estlands første kvindelige statsminister nogensinde.

Hvad er hun kendt for i EU?

Fra første færd som statsminister markerede Kaja Kallas sig som en stærk fortaler for maksimal europæisk støtte til Ukraine, selv inden Ruslands fuldstændige invasion i februar 2022. Siden er hun blevet berømt både i EU og i resten af verden for at være en af Europas skarpeste og mest veltalende kritikere af Putins regime. Kallas har lige fra starten advaret om, at Ruslands angreb på Ukraine også er et angreb på hele Europa.

Hvad taler for hende?

Hvis kabalen af topposter skal gå op, så må udenrigschefen denne gang meget gerne være en liberal østeuropæer fra et lille land. Det tæller ekstra, at Kallas er kvinde. Det ville også være første gang, at en regeringschef tager dette job. Hun har samtidig masser af personlige kvalifikationer: Stor kommunikationsevne, politisk klarsyn og handlekraft. Det var Kaja Kallas, der fandt på dristige europæiske initiativer som fælles indkøb af ammunition til Ukraine og forslag til at finansiere EU’s forsvarsindustri via fælles lån.

Hvad taler imod hende?

Indtil for nylig var det almindelig kendt i Bruxelles, at lederne i Tyskland og Frankrig var nervøse for at have en Ruslandshøg som Kallas til at repræsentere EU’s fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik. Det blev også set som et argument for, at hun ikke kom i betragtning som ny generalsekretær for Nato. I løbet af dette forår virker det imidlertid som om, at især Frankrig også har anlagt en mere uforsonlig linje overfor Putin. En anden mulig kritik af Kaja Kallas kunne være, at sydeuropæerne betragter hende som for uklar på Europas politik overfor Afrika og Mellemøsten.

Bonus: En ting, du (måske) ikke vidste om hende!

Kaja Kallas har gjort sig så grundigt upopulær i Moskva, at det russiske indenrigsministerium i februar udstedte en arrestordre på hende. Estlands statsminister er anklaget for angiveligt at have medskyld i fjernelse af nogle gamle sovjetiske monumenter fra Anden Verdenskrig, der stod på estisk jord. Det er første gang, at russerne udsteder den type arrestordre på en regeringsleder. Hun afviser selv handlingen som ”skræmmetaktik” fra Rusland.

Læs også

MÆGLEREN

António Costa, 62 år, tidligere regeringsleder i Portugal (socialdemokrat)

Foto: Alberto Ortega/AP/Ritzau Scanpix

Kandidat til jobbet som EU’s faste rådsformand (formand for Det Europæiske Råd, også kaldet EU-præsidenten). Rollen omfatter at forberede og styre stats- og regeringsledernes topmøder, samt være EU's ansigt overfor omverdenen.

Nuværende rådsformand: Belgiens tidligere regeringsleder, liberale Charles Michel, 48 år, som har bestredet posten siden 2019.

Hvor kommer António Costa fra?

Barndommen og ungdommen blev tilbragt i tæt kontakt med den intellektuelle venstrefløj i opløbet til Portugals Nellikerevolution i 1974, hvor hans forældre var aktivister og skribenter. Faderen var den kommunistiske forfatter Orlando da Costa, som var af afrikansk-indisk oprindelse og stammede fra den tidligere portugisiske koloni Goa i Indien. Allerede som 14-årig meldte sønnen António Costa sig året efter Nellikerevolutionen ind i Portugals socialistiske ungdomsbevægelse. I 1986 blev den nu juristuddannede Costa en del af partiets landsledelse.

Hvad er hans politiske baggrund?

Gennem årtiers karriere på flere forskellige ministerposter blev Costa en populær politiker i hjemlandet, kendt for at interessere sig for at forbedre livet for samfundets fattigste. Han var også kortvarigt medlem af Europa-Parlamentet i 2004-2005, inden han i 2007 indledte en lang periode som borgmester for hovedstaden Lissabon. Her flyttede Costa borgmesterkontoret hen i et af byens hårdeste kvarterer og startede en kampagne for at hjælpe Lissabons narkomaner og andre udstødte. I 2015 blev António Costa Portugals regeringsleder, en post han bestred indtil i år.

Hvad er han kendt for i EU?

Portugals præsident, Marcelo Rebelo de Sousa, udtalte engang om António Costa, at han lider af en ”kronisk og lettere irriterende optimisme,” hvilket Costa ikke tog ham ilde op. Han er kendt derhjemme som en venlig og smilende mand, der i årene som landets leder fortsatte med selv at købe ind uden sikkerhedsvagt. Blandt de andre europæiske ledere står der respekt om Costa, fordi han som venstrefløjsleder fik Portugal helskindet gennem økonomisk krise og coronakrise uden at bryde euroreglerne.

Hvad taler for ham?

Costa er kendt for at være en naturlig mægler og en dygtig forhandler, der kan tale med alle de andre ledere uanset deres politiske observans. Han har også et usædvanlig tæt forhold til den konservative kommissionsformand, Ursula von der Leyen, der ventes genudnævnt. Ifølge det portugisiske ugemagasin Visão talte de to i telefon med hinanden hver eneste søndag under Portugals seks måneder lange EU-formandskab under coronakrisen i 2021. Det kan blive en stor fordel. Et andet argument for Costa er, at de sydeuropæiske lande føler, det er deres tur til at have en rådsformand. Det har de ikke haft endnu.

Hvad taler imod ham?

Omvendt kan nogle af de nordlige og måske især østlige medlemslande mistænke António Costa for at være for forsigtig i forhold til Rusland og for optaget af, hvad der foregår på den sydlige halvkugle. Nogle ledere og partifamilier har også antydet, at Costa risikerer at være for blød på indvandrer- og flygtningepolitik. En anden type problem for portugiseren har været, at han måtte gå af på grund af korruptionsanklager mod folk i hans inderkreds. De fleste andre ledere ser dog efterhånden ud til at vurdere, at disse anklager ikke rammer Costa selv.

Bonus: En ting, du (måske) ikke vidste om ham!

António Costas største hobby er at lægge puslespil, siger han selv. Og så har han i øvrigt et kælenavn i Goa, som stammer fra faderen, der kaldte ham ”Babush” på det lokale sprog Konkani. Det skulle betyde noget i retning af ”elskede barn”.

 

Læs også

CHEFEN

Ursula von der Leyen, 65 år, nuværende kommissionsformand og tidligere minister i Tyskland (konservativ)

Foto: Laurent Cipriani/AP/Ritzau Scanpix

Kandidat til sit eget job som formand for EU-Kommissionen. Rollen er klart den mest magtfulde. Kommissionsformanden leder de andre kommissærer og er øverste chef for over 30.000 funktionærer, der både udformer ny europæisk lovgivning og sikrer overholdelse af traktaterne og de øvrige eksisterende EU-love.

Ursula von der Leyen har selv været formand for EU-Kommissionen siden 2019, og nu går hun efter fem år mere.

Hvor kommer hun fra?

Von der Leyen er faktisk slet ikke født i Tyskland, men i Bruxelles af alle steder! Hendes far, Ernst Albrecht, var i en årrække en af de første tyske topembedsmænd i det europæiske samarbejde. Først da hun var 13 år, flyttede familien Albrecht hjem til Hannover, hvor faderen senere blev konservativ ministerpræsident for delstaten Niedersachsen. Ursula von der Leyen er opvokset i en stor, katolsk og politisk aktiv familie. Hun indledte først studier i økonomi, men ændrede senere kurs og uddannede sig til læge i stedet for.

Hvad er hendes politiske baggrund?

Trods den politiske familiebaggrund gik Ursula von der Leyen først relativt sent ind i politik, da hun som 45-årig i 2003 blev valgt første gang. Derefter fulgte en kometkarriere i Angela Merkels skiftende regeringer, hvor von der Leyen først var familieminister, så arbejds- og socialminister og til sidst forsvarsminister. Især i årene som en meget markant socialminister (2009-2013) begyndte nogle at se hende som en potentiel kansler efter Merkel, men hun skabte sig også mange fjender. Tiden som forsvarsminister blev vanskelig, og hun måtte opgive en række planlagte reformer.

Hvad er hun kendt for i EU?

Den daværende forsvarsminister blev tryllet frem som en overraskende kandidat til jobbet som EU’s vigtigste chef tilbage i 2019, og hun var nær ikke blevet stemt igennem af Europa-Parlamentet. Siden tilfaldt det Ursula von der Leyen at bestride embedet gennem nogle af EU’s mest udfordrende år med coronakrise, krig i Ukraine, energikrise og kæmpestore genopretningsplaner for europæisk økonomi. Hun er blevet kendt som en god kommunikator og en kompetent arbejdsnarkoman, der ofte knokler igennem og har sit eget lille soveværelse bag kontoret i EU-Kommissionens hovedkvarter.

Hvad taler for hende?

Blandt de fleste af medlemslandenes stats- og regeringsledere står der stor respekt om Ursula von der Leyens resolutte og frygtløse håndtering af de mange alvorlige kriser. Fælles vaccineindkøb, økonomisk genopretning, støtte til Ukraine, sanktioner mod Rusland og indgreb i EU’s energipolitik er bare nogle af de ting, den tyske politiker får ros for. I den første del af sin periode fik hun også ros af grønne politikere og organisationer, fordi store lovpakker om Europas grønne omstilling blev vedtaget.

Hvad taler imod hende?

I sidste del af denne mandatperiode blev Ursula von der Leyens balancegang mellem højre og venstre vanskelig. Venstrefløjen i Europa-Parlamentet blev skuffet over tilbagerulning af miljølovgivning og knæfald for landmændene, mens hendes egne konservative ville have endnu mere fokus på industri og landbrug. Den balance er så svær, at von der Leyen ikke kan føle sig sikker på at blive godkendt ved afstemning af Parlamentet i juli. Et andet kritikpunkt er, at hun har en meget egenrådig ledelsesstil, hvor der ikke levnes meget plads til de andre kommissærer.

Bonus: En ting, du (måske) ikke vidste om hende!

Da hun var barn, kaldte Ursula von der Leyens far hende ”Röschen”, hvilket betyder Lille Rose. Som 20-årig blev hun sendt til London for at studere under falsk navn, fordi faderen på det tidspunkt var udsat for dødstrusler fra terrorgruppen Rote Armee Fraktion hjemme i Tyskland. Hun valgte navnet Rose Ladson. Efternavnet lånte hun fra en amerikansk tipoldemor, der nedstammede fra velhavende bomuldsfarmere i South Carolina. 

 

Læs også

JOKEREN

Mette Frederiksen, 46 år, Danmarks statsminister (socialdemokrat)

Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Kandidat (eller er hun?) til jobbet som EU’s faste rådsformand (formand for Det Europæiske Råd, også kaldet EU-præsidenten). Rollen omfatter at forberede og styre stats- og regeringsledernes topmøder, samt være EU's ansigt overfor omverdenen.

Nuværende rådsformand: Belgiens tidligere regeringsleder, liberale Charles Michel, 48 år, som har bestredet posten siden 2019.

Hvor kommer Mette Frederiksen fra?

Statsministeren er fjerde generations socialdemokrat, født og opvokset i nordjyske Aalborg. Mette Frederiksens far var typograf og tillidsmand på Aalborg Stiftstidende og moderen dagplejer. Datteren blev tidligt politisk bevidst, for eksempel ved at opkøbe regnskov og engagere sig mod apartheid som teenager. Hun uddannede sig blandt andet i Afrika-studier. I den socialdemokratiske ungdomsorganisation, DSU, blev Frederiksen kendt for at være meget skarp og meget rød. Hendes højrøstede indignation gav anledning til det noget uvenlige øgenavn ”skrigeskinken”.

Hvad er hendes politiske baggrund?

Allerede i 2001, kun 24 år gammel, blev Mette Frederiksen valgt ind i Folketinget første gang. Efter en række ordførerposter blev hun først beskæftigelsesminister (2011) og siden justitsminister (2014) i Helle Thorning-Schmidts regeringstid. I sin ministertid fik hun ry for at være temperamentsfuld, men også for at være en stærk og traditionel socialdemokrat med statsministerpotentiale. Da Helle Thorning i sommeren 2014 var meget tæt på at blive rådsformand i EU, var ingen i tvivl om, at Mette Frederiksen stod klar til at tage over som statsminister. Men sådan skulle det ikke gå. I stedet overtog Frederiksen formandsposten i Socialdemokratiet i 2015. Fire år senere vandt hun folketingsvalget og blev statsminister i sin første regering.

Hvad er hun kendt for i EU?

Til at begynde med, da hun først blev statsminister i 2019, var der løftede øjenbryn i Bruxelles på grund af nogle af Mette Frederiksens udtalelser. Hun omtalte væksten i EU’s rammebudget som ”fuldstændig gak” og virkede i det hele taget lidt mistroisk overfor det europæiske samarbejde. Men siden har Frederiksens europapolitik været inde i en rivende udvikling, som efter hendes egne udsagn ikke mindst skyldes de senere års internationale kriser og EU’s rolle i at løfte dem. I dag betragtes hun generelt som en markant europæisk leder, der har været blandt de mest aktive for at mobilisere støtte til Ukraine.   

Hvad taler for hende?

Meget tyder på, at der allerede er lavet en forhåndsaftale om de tre andre navne. Men danskeren kunne stadig komme i spil, hvis aftalen vælter. Netop hendes klare og konkrete forsvar for Ukraine har skabt respekt blandt mange af de andre stats- og regeringsledere, lige som Danmarks sunde økonomi og Frederiksens resolutte håndtering af coronakrisen også altid bliver bemærket. Det taler også til hendes fordel at være en kvindelig leder og at være socialdemokrat på et tidspunkt, hvor netop den politiske familie føler, at det er deres tur til at have en rådsformand.

Hvad taler imod hende?

Nogle argumenter mod at udpege Frederiksen kunne være geografiske eller politiske. For eksempel mener de sydeuropæiske landes regeringer, at det er på tide for dem at have en formand for Det Europæiske Råd. Der kan også være socialdemokratiske ledere, som finder danskerens stramme udlændingepolitiske holdninger for langt fra deres egne (dette kan dog omvendt gøre hende mere interessant for højrefløjen). Samtidig vil nogle måske føle, at portugiseren António Costa er en mere pragmatisk politiker og derfor en mere oplagt mægler.

Bonusinfo: En ting, du (måske) ikke vidste om hende!

Det var ikke bare Mette Frederiksens far, der var fællestillidsmand på Aalborg Stiftstidende. Det var hendes farfar og oldefar også. Og oldefaren kom endda i fængsel, fordi han var aktiv i fagforeningen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kaja Kallas

Premierminister, Estland
jura (University of Tartu 1999), EMBA (Estonian Business School 2010)

Antonio Costa

Fhv. premierminister, Portugal
jurist (Lissabons Uni.)

Ursula von der Leyen

Formand, EU-Kommissionen, fhv. forsvarsminister, Tyskland (CDU)
KA i folkesundhedsvidenskab (2001), cand.med. (Mediziniche Hochschule, Hannover, 1991)









0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024