Debat

NGO: Mellemøstens nye stemmer får hjælp gennem fodbold

DEBAT: Tusind danske unge samler sig i weekenden til Ungdommens Folkemøde i Valby Parken. Det samme gør flere unge fra Mellemøsten og Nordafrika, som skal lære om demokrati gennem dansk debatkultur og fodbold, skriver direktør i Cross Culture Anders Levinsen.

En gruppe unge drenge spiller fodbold i skyggen af et bjerg i nærheden af Ouarzazate i Marokko. Sport - og især fodbold - er et glimrende værktøj til skabe engagement i lokalsamfundet og ligestilling, skriver Anders Levinsen.
En gruppe unge drenge spiller fodbold i skyggen af et bjerg i nærheden af Ouarzazate i Marokko. Sport - og især fodbold - er et glimrende værktøj til skabe engagement i lokalsamfundet og ligestilling, skriver Anders Levinsen.Foto: Mosa'ab Elshamy/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Anders Levinsen
Direktør i Cross Cultures (CCPA)

Adgang til sport ændrer ikke kun det enkelte menneskes liv, men hele lokalsamfundet. I dag har vi spillet bold i over 22 konfliktfyldte lande, hvor sporten giver et effektivt engagement i ens lokalsamfund og styrker ligestillingen.

Anders Levinsen
Direktør i Cross Cultures

Det er ikke mange år siden, at forandringer i Mellemøsten fyldte mediernes spalter næsten fuldt ud. Siden er der blevet mere stille. Men det betyder på ingen måde, at der ikke længere sker ting.

Den ny generation af aktive unge i mellemøstlige og nordafrikanske lande er i fuld færd med at skabe forandring for sig selv og deres medborgere.

Ungdommens Folkemøde bliver internationalt
For at hjælpe med ny inspiration har vi som partner under Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram (DAPP) været med til at invitere unge fra Marokko, Tunesien, Jordan hertil for at deltage i Ungdommens Folkemøde 6. til 8. september i Valby Parken.

Fakta
Deltag i debatten.
Skriv til [email protected]

Den mellemfolkelige udveksling af idéer og fællesskab lyder måske lidt gammeldags og tør, men det er grundkernen i den forandring, der er brug for i vores verden.

Uden de unges stemmer og indflydelse udvikler vi ikke den bæredygtige og langvarige forandring, der skal til for at sikre en bedre fremtid for alle. Det er særligt vigtigt i landene i Mellemøsten og Nordafrika, hvor mere end en fjerdedel af befolkningen er mellem 15 og 29 år.

Det er også en af grundene til, at vi har så stort fokus på at hjælpe unge. I vores tilfælde sker det gennem sport.

Kvindefodbold skaber ligestilling
CCPA havde sin spæde start i efterkrigstidens Bosnien-Hercegovina, og engagementet på og uden for fodboldbaner viste sig at være et effektivt redskab til at bringe mennesker sammen på tværs af konflikter og samfundsmæssige skel.  

Adgang til sport ændrer ikke kun det enkelte menneskes liv, men hele lokalsamfundet. I dag har vi spillet bold i over 22 konfliktfyldte lande, heriblandt en række lande i MENA-regionen, hvor sporten giver et effektivt engagement i ens lokalsamfund og styrker ligestillingen.

Vi kræver nemlig, at 40 procent af alle spillere er piger.

Sport og entreprenørskab er grundkernen
Vi udfører en del af arbejdet med hjælp fra DAPP, som har lanceret en ungepulje på - i udgangspunktet – 60 millioner til en fokuseret indsats over for at åbne flere døre for de unges engagement i samfundet blandt andet via – i vores tilfælde – sportslige aktiviteter, men også ting som entreprenørskab og jobskabelse.

Indsatserne gennem puljen er et supplement til den overordnede og fokuserede indsats for unge og kvinder i Mellemøsten og Nordafrika, som Danmark har haft i mange år under DAPP. En bæredygtig fremtid for indbyggerne i de arabiske lande kan simpelthen ikke skabes uden de to grupper.

Men der er også andre ting end det store sportslige engagement, vi kan eksportere. Den danske tradition for saglig og inkluderende politisk samtale står højt på den liste.

Fremtidigt folkemøde i Amman
Folkemødet i Allinge er blevet omdrejningspunkt for den samtale, og Ungdommens Folkemøde er en hastigt voksende lillesøster, der er skabt af unge for unge – men selvfølgelig også i dialog og debat med de lidt ældre kræfter.

Toppolitikere er faste gæster på Ungdommens Folkemøde, hvor de i år på en ølkasse får lov at give deres input og besyv til de tusinder af fremmødte unge. Den dialog i øjenhøjde glæder vores gæster sig meget til at opleve.

Det er det en fornøjelse at kunne vise de unge, hvordan danske unge engagerer sig i debatten og handler og arbejder for både et bedre Danmark og en bedre verden.

Jeg glæder mig til at vise dem rundt i Valby Parken, hvor vores unge gæster også skal debattere udvikling med udenrigsminister Anders Samuelsen. Og så glæder jeg mig meget til forhåbentligt om nogle år at kunne tage til Ungdommens Folkemøde i Amman eller Marrakech.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024