Debat

Dataetisk Ungeråd: Giv os en plads i digitaliseringsrådet

Hvis regeringen vil sikre folkets opbakning og tillid til den digitale udvikling, ville det være oplagt også at have repræsentanter fra den ungdom, der skal leve i den verden, som vi former i dag, skriver Lucas Honoré, Pernille Skaarup, Saad Farooqui og Nadia Schouw.

Endelig melder regeringen ambitiøst ud med en ny national digitaliseringsstrategi. Men den mangler i højere grad at inkludere ungdommen, skriver Dataetisk Ungeråd. 
Endelig melder regeringen ambitiøst ud med en ny national digitaliseringsstrategi. Men den mangler i højere grad at inkludere ungdommen, skriver Dataetisk Ungeråd. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Endelig melder regeringen ambitiøst ud med en ny national digitaliseringsstrategi. Det digitale område har ellers ikke fyldt meget, men i en hastigt omskiftelig virkelighed, er det vigtigt at have flere med i en offentlig samtale om udviklingen.

Nyt digitaliseringsråd skal inkludere ungdommen

Det er positivt, at regeringen nedsætter et nyt digitaliseringsråd, der vil bestå af eksperter og repræsentanter fra både den offentlige og private sektor.

Men hvis regeringen vil sikre folkets opbakning og tillid til den digitale udvikling, ville det være oplagt også at have repræsentanter fra den ungdom, der skal leve i den verden, som vi former i dag.

Måske kunne ungdommen på et tidspunkt være i spidsen for digitaliseringsrådet i en periode frem mod 2026

Lucas Honoré, Pernille Skaarup, Saad Farooqui og Nadia Schouw
Medlemmer af Dataetisk Ungeråd

Giv ungdommen plads ved bordet, når regeringen skal rådgives om nye digitale tendenser og den videre digitalisering af Danmark. Rådet bør afspejle de interessenter, der påvirkes af udviklingen, og derfor skal der reserveres et eller to sæder til ungdommen afhængigt af rådets størrelse.

For at sikre indsigt og et nuanceret blik på den hurtige udvikling i den digitale arena, bør regeringen derudover overveje at have rotation i rådet og i de ledende poster. Det princip kender vi fra Europarådet, der også arbejder i en hastigt omskiftelig virkelighed.

Måske kunne ungdommen på et tidspunkt være i spidsen for digitaliseringsrådet i en periode frem mod 2026.

Mennesket i centrum

Det er vigtigt, at strategien adresserer digitaliserings mange aspekter og ikke udelukkende forholder sig til erhvervslivets ønsker, om end det – og med rette – fylder en stor del af de i alt 61 initiativer.

I tillæg hertil er det påfaldende, at ’Et stærkt, etisk og ansvarligt fundament’ først adresseres i vision syv. Det ville klæde regeringen at markere, at det først og fremmest handler om mennesker, når det gælder udviklingen af det digitale samfund.

Et obligatorisk fag i folkeskolen er en teknologiforståelse er en udemærket idé, men unge skal også kunne søge indflydelse

Lucas Honoré, Pernille Skaarup, Saad Farooqui og Nadia Schouw
Medlemmer af Dataetisk Ungeråd

Som reaktion på digitaliseringsstrategien skriver Dansk Erhverv, at initiativerne og regeringens ambitioner er helt afgørende for danske virksomheders evne til at klare sig i den internationale konkurrence. Det er helt korrekt. Men det er mindst lige så vigtigt, at den digitale udvikling sker med mennesket i centrum på en måde, der sikrer at man tilgodeser hele samfundet og lytter til forskellige gruppers ønsker.

Det er afgørende, at vi indretter samfundet på en måde, der blandt andet tager hensyn til privatlivsbeskyttelse. De digitalt indfødte generationer skal kunne forholde sig til den virkelighed, de er en del af. Et obligatorisk fag i folkeskolen er en teknologiforståelse er en udemærket idé, men unge skal også kunne søge indflydelse, så de kan være mere end tilskuere og deltage aktivt i den accelererende digitale udvikling, der former vores liv og vores fremtid.

Vi mangler stadig en digitaliseringsminister

Ligesom at man ønsker at gøre det til et selvstændigt fag, burde man også overveje at oprette en stilling som digitaliseringsminister, der måske også kunne indgå i regeringens koordinationsudvalg.

Regeringen bør i hvert fald overveje at give IT-ordførerne en mere fremtrædende rolle i lyset af en forandret og hastigt omskiftelig virkelighed. På den måde kunne man også understrege, at digitalisering er meget mere end erhvervspolitik. Vi skal understrege, at det handler om selve udformningen af det samfund, vi skal leve i.

Digitaliseringen fortjener mere vedvarende politisk opmærksomhed, og derfor er det alletiders, at regeringen spiller ud med initiativer som grundlag for en politisk samtale. Forhåbentlig vil regeringen også være åbne for at sikre kvalificering og nuancering af forskellige interesser, der er afgørende for at sikre tillid og opbakning til den fortsatte digitale udvikling.

Det kunne starte med at man gav ungdommen plads i digitaliseringsrådet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024