Beredskabsminister: Lovforslag om cybersikkerhed bliver forsinkede

Folketinget kommer ikke til at hastebehandle to komplicerede lovforslag om cybersikkerhed, så Danmark kan overholde en EU-deadline om 15 dage. I stedet kommer forslagene til behandling næste år, lyder det fra ny minister.

Andreas Krog

To lovforslag, der skal implementere EU’s direktiver om cybersikkerhed (NIS 2-direktivet) og modstandsdygtighed (CER-direktivet) i dansk lovgivning, var oprindeligt planlagt til at blive fremsat for Folketinget i oktober 2024. Lige akkurat tidsnok til at nå EU's implementeringsdeadline 17. oktober.

Fakta

De tre cybersikkerheds-lovforslag:

Lov om foranstaltninger til sikring af et højt cybersikkerhedsniveau (Feb I)
Lovforslaget har til formål at implementere Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2022/2555 af 14. december 2022 om foranstaltninger til sikring af et højt fælles cybersikker hedsniveau i hele Unionen (NIS 2-direktivet) i en række sektorer. Lovforslaget vil bl.a. fastsætte krav om gennemførelse af cybersikkerhedsforanstaltninger, hændelsesrapportering samt tilsynsog håndhævelsesbeføjelser, herunder regler om sanktioner.

Lov om kritiske enheders modstandsdygtighed (Feb I)
Lovforslaget har til formål at implementere Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2022/2557 af 14. december 2022 om kritiske enheders modstandsdygtighed og om ophævelse af Rådets direktiv 2008/114/EF (CER-direktivet) i en række sektorer. Lovforslaget vil bl.a. fast sætte krav om gennemførelse af modstandsdygtighedsforanstaltninger, underretning til myndig hederne om hændelser samt tilsyns- og håndhævelsesbeføjelser, herunder regler om sanktioner.

Lov om cybersikkerhed i telesektoren (Feb I)
Lovforslaget har til formål at implementere Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2022/2555 af 14. december 2022 om foranstaltninger til sikring af et højt fælles cybersikker hedsniveau i hele Unionen (NIS 2-direktivet) i telesektoren. Lovforslaget vil bl.a. fastsætte krav om gennemførelse af cybersikkerhedsforanstaltninger, hændelsesrapportering samt tilsyns- og håndhævelsesbeføjelser, herunder regler om sanktioner.

Men sådan kommer det ikke til at gå.

Nu forventes lovforslagene i stedet fremsat i februar 2025 sammen med et tredje lovforslag i samme boldgade. Det fremgår af regeringens lovprogram for det kommende folketingsår, som blev offentliggjort tirsdag i forbindelse med Folketingets åbning.

Altinget logoDigital
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget digital kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Digital

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024