Debat

S: Velfærdsteknologi skal sikre integritet

DEBAT: Arbejdet med velfærdsteknologi er utvivlsomt en god idé. Både på hospitalet og i hjemmet vil det i fremtiden give borgere og patienter flere muligheder. Men velfærdsteknologien skal formes efter borgerne, ikke omvendt. Det skriver Flemming Møller Mortensen (S). 

Foto: ft.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Flemming Møller Mortensen (S)
Sundhedsordfører

Det er helt afgørende, at velfærdsteknologiske løsninger ikke er med til at skabe utryghed. Teknologien skal derimod styrke medbestemmelsen og sikre, at enhver borger har de bedste muligheder for at være herre i eget liv.

Flemming Møller Mortensen (S)
Sundhedsordfører

For ikke så mange år siden betød et besøg på internettet, at man først skulle lytte til den skrattende velkomstmelodi fra sit modem.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Og når man skulle finde et telefonnummer, var det nemmeste at slå op i telefonbogen. Men udviklingen har siden gjort teknologien til vores faste følgesvend med smartphonen i lommen, den bærbare computer i tasken og GPS’en i bilen.

Alle disse teknologiske fremskridt og nyskabelser har vi taget til os, fordi de giver os muligheder, hjælper os i hverdagen og gør vores liv lettere. Og ikke mindst fordi vi er blevet trygge ved dem og føler, at vi er i førersædet.

Kæmpe potentiale i telemedicin-app
Vores sundhedsvæsen skal selvfølgelig også udnytte de muligheder, som udviklingen fører med sig. Derfor er det utvivlsomt en god idé at lægge kræfter i at arbejde med velfærdsteknologi. Et eksempel er telemedicin.

Her ligger et kæmpe potentiale for at forbedre og gøre behandlingen og rehabiliteringen bedre og mere fleksibel til gavn for patienterne.

Et konkret telemedicinsk hjælpemiddel er den applikation til smartphone, hvor mennesker med depression kan skrive alle de ting ned, som har betydning for deres velvære. For eksempel søvn, appetit, motion, humør og medicinering.

Dermed kan applikationen hjælpe mennesker, der er ramt af depression, til at få et overblik over, hvad der påvirker dem. Men den kan også hjælpe med til at løfte kvaliteten af deres egen behandling, hvis de vælger at dele informationerne med deres læge.

Vasketoilet sikrer personlig integretet
Et andet eksempel er de vasketoiletter, som kan gøre for eksempel ældre borgere mere selvhjulpne, når det kommer til toiletbesøg. 

Her betyder teknologien, at man som borger ikke længere er afhængig af eksempelvis en hjemmehjælpers mellemkomst, hvilket er med til at sikre den personlige integritet.

Disse to eksempler er med til at illustrere, hvordan borgere eller patienter ved hjælp fra velfærdsteknologi får mulighed for højere kvalitet og mere personlig integritet i behandling, rehabilitering og pleje. Det er vores ansvar som samfund og politikere at understøtte en sådan udvikling og udnytte de potentialer, som teknologien bringer med sig.

Både på hospitalet og i hjemmet vil velfærdsteknologi i fremtiden give borgere og patienter flere muligheder. Og det er samtidig helt afgørende, at velfærdsteknologiske løsninger ikke er med til at skabe utryghed. Teknologien skal derimod styrke medbestemmelsen og sikre, at enhver borger har de bedste muligheder for at være herre i eget liv.

Velfærdsteknologien skal med andre ord formes efter borgerne, ikke omvendt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Flemming Møller Mortensen

MF (S), næstformand, Dansk Kulturinstituts bestyrelse, klosterforstander, Aalborg Kloster fhv. minister for udviklingssamarbejde og for nordisk samarbejde
Sygeplejerske (Sygeplejeskolen i Aalborg 1988), salgsuddannet (AstraZeneca 2004)

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024