Debat

LA: Styrelserne har for meget magt

DEBAT: Tilliden til offentlige myndigheder er i frit fald, og det er ikke uden grund. Den sunde fornuft har trange vilkår i flere af ministeriernes styrelser, der har fået for meget magt, skriver Mette Bock (LA).

Styrelserne har fået for meget magt, skriver Mette Bock (LA). 
Styrelserne har fået for meget magt, skriver Mette Bock (LA). Foto: ft.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mette Bock (LA)
Kulturordfører 

Kristeligt Dagblad bragte for nylig en historie, der desværre bekræftede mig i, at diverse styrelser, herunder Kulturstyrelsen, simpelthen har for meget magt.

Historien er følgende: I Glumsø-Bavelse-Næsby Sogn er menighedsrådet blevet pålagt at omlægge et gulv i konfirmandstuen, fordi fliserne i forbindelse med en restaurering er blevet lagt diagonalt. Det er ifølge Kulturstyrelsen ”fremmed for kirkerummet”, så det er en ommer.

Fliserne skal partout ligge vinkelret. Det vil bare koste en halv million at bryde op og lægge om, så menighedsrådet har nu anlagt sag mod Kulturstyrelsen. Jeg beder til, at fornuften sejrer, og Glumsø-Bavelse-Næsby vinder over Kulturstyrelsen.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Sund fornuft har trange vilkår
Historien er desværre ikke enestående. I Hvide Sande må man ifølge Fødevarestyrelsen ikke sælge den lufttørrede fisk "dabs", for der kunne jo komme en fugl forbi og klatte på fisken. Og det kan true folkesundheden. Hvad så med jordbærrene, om man må spørge? Tørfisken betragtes på vestkysten som en gammel kulturtradition, men nej, det argument vejer ikke.

Den slags historier viser desværre, at den sunde fornuft har trange vilkår, mens styrelserne ofte har frit slag.

Skal vores autoritetstro og tillid til myndighederne opretholdes, forudsætter det imidlertid, at der også er plads til den sunde fornuft. Kan styrelserne ikke selv finde ud af det, må den relevante minister gribe ind.

Mette Bock (LA)
Kulturordfører

Styrelserne skal arbejde inden for de lovgivningsmæssige rammer, som vi sætter på Christiansborg. Men man har altså lov til at bruge hovedet. Tilliden til offentlige myndigheder er på mange måder i frit fald,og det er ikke uden grund.

Jelved må gribe ind
Vi skal passe på vores kulturarv og værne om både gamle bygninger og traditioner. Men nidkærheden er blevet så voldsom, at det øger lysten til at handle "under radaren". Det kalder man også civil ulydighed. Det er ikke godt i et samfund, og jeg tror helt oprigtigt, at alle gerne vil overholde myndighedernes krav, for vi sætter pris på at leve i et retssamfund.

Skal vores autoritetstro og tillid til myndighederne opretholdes, forudsætter det imidlertid, at der også er plads til den sunde fornuft. Kan styrelserne ikke selv finde ud af det, må den relevante minister gribe ind. I dette tilfælde kulturminister Marianne Jelved (R), der tilmed også er kirkeminister. Ellers må retten jo gå sin gang, og vi må læne os op af håbet om, at dommernes judgement er bedre end Kulturstyrelsens.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Bock

Sognepræst, Horsens Provsti, tv-vært, Dk4, fhv. kultur- og kirkeminister og MF (LA)
cand.phil. i filosofi (Odense Uni. 1982), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1986)

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024