Kritik: Mørkelygten trives i ministerier

LUKKET: Ministeriernes embedsmænd giver nødigt indsigt i oplysninger, der ikke passer i ministeriernes kram, lyder kritikken fra blandt andre Dansk Journalistforbund. 

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) arbejder på en revision af offentlighedsloven, der kan skabe mere åbenhed. 
Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) arbejder på en revision af offentlighedsloven, der kan skabe mere åbenhed. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau/Scanpix
Sine Riis Lund

Hvis man skal betegne det som en magtkamp, så vil man nok sige, at det ser ud til, at embedsværket er ved at have trukket det længste strå.

Lars Werge
Formand for Dansk Journalistforbund

I lyset af de mange sager om offentlighed får man indtryk af, at ikke bare loven er blevet mere snæver. De viser, at også kulturen omkring loven er blevet mere snæver.

Michael Gøtze
Professor i forvaltningsret, Københavns Universitet

Landets ministerier åbner kun ganske modvilligt op for omverdenen, lyder skudsmålet fra flere kanter. 

"I lyset af de mange sager om offentlighed, senest sagen om departementschefen, der "tilrettelægger sig ud af loven", får man indtryk af, at ikke bare loven er blevet mere snæver. Det viser, at også kulturen omkring loven er blevet mere snæver," siger Michael Gøtze, professor i forvaltningsret ved Københavns Universitet.

I 2014 trådte en ny offentlighedslov i kraft, der netop blev kritiseret for at ville skabe større lukkethed. Og ministeriernes embedsmænd har tilsyneladende taget loven til sig med kyshånd, oplever også Dansk Journalistforbund.

Altinget logoEmbedsværk
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget embedsværk kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024