Polen lægger op til storvask i embedsværket

MAGT: Taburetten vakler under de højtstående embedsmænd i Polen. Nu tager EU-Kommissionen nye midler i brug som reaktion på, at den polske regering styrker sin kontrol med embedsværk, forfatningsdomstol og statsejede medier. 

Godt nok hedder Polens nye premierminister Beata Szydlo, men landets ubestridte leder hedder reelt Jaroslaw Kaczynski (forrest på billedet). Begge kommer fra regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS).
Godt nok hedder Polens nye premierminister Beata Szydlo, men landets ubestridte leder hedder reelt Jaroslaw Kaczynski (forrest på billedet). Begge kommer fra regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS).Foto: KACPER PEMPEL/REUTERS
Sine Riis Lund

Der er lagt op til en uhørt stor udskiftning, og det er helt imod de oprindelige planer om at opbygge et uafhængigt embedsværk.

Svend Gottschalk Rasmussen
Lektor, Syddansk Universitet

Før havde man på papiret en forholdsvis rationel og fornuftig lov, som måske ikke altid blev respekteret, og ideen bag loven blev også nogle gange brudt, men det, vi ser nu, er, at regeringen indfører regler, der dybest set legaliserer de her dårlige metoder fra fortiden.

Piotr Buras
Leder af tænketanken European Council on Foreign Relations’ Warszawa-kontor

En magtkoncentration finder lige nu sted i Polen i et halsbrækkende tempo.

Mest opmærksomhed er rettet mod, at det nye konservative regeringsparti Lov og Retfærdighed (PiS) har indledt et hårdt opgør med landets forfatningsdomstol og de statslige medier.

Det er gået mere ubemærket hen, at regeringen også har vedtaget en lov, der væsentligt øger deres indflydelse på den offentlige administration.

Altinget logoEmbedsværk
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget embedsværk kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024