Tre topembedsmænd får kritik efter Zornig-sag

ZORNIG-SAG: Socialminister Manu Sareen (R) giver tre topembedsmænd fra sit ministerium en kraftig påtale. Det sker efter, at en advokatundersøgelse har kortlagt forløbet af millionstøtten til Lisbeth Zornigs projekt "Stemmer på Kanten".
Tidligere SF-formand og socialminister, Annette Vilhelmsen, fik selv en næse for sin håndtering af Zornig-sagen.
Tidligere SF-formand og socialminister, Annette Vilhelmsen, fik selv en næse for sin håndtering af Zornig-sagen. Foto: Colourbox
Kasper Frandsen
Tre højtstående embedsmænd fra Socialministeriet får en såkaldt tjenstlig tilrettevisning på baggrund af deres håndtering af bevillingen på én million kroner til Lisbeth Zornigs projekt "Stemmer på Kanten". 
 
"Jeg har i dag besluttet at give departementschefen i ministeriet for børn, ligestilling, integration og sociale forhold en advarsel og to andre ledende embedsmænd i ministeriet en såkaldt tjenstlig tilrettevisning," siger socialminister Manu Sareen i en pressemeddelelse.
 
Det drejer sig om departementschef Jesper Zwisler samt koncerndirektør Jesper Brask Fischer og kontorchef for Puljekontoret, Henrik Thorning. En advarsel er den mildeste disciplinære straf for en tjenesteforseelse. 
 
Påtalen sker på baggrund af advokat Pernille Backhausens advokatundersøgelse, som i dag 11. juni, offentliggøres og konkluderer, at der var tale om kritisable forhold i tildelingen af én million kroner til projektet "Stemmer på Kanten". 
 
Efter en høringsproces af advokatundersøgelsen har ministeren også rådført sig med Justitsministeriet og Moderniseringsstyrelsen. Og nu mener Manu Sareen, at sagen er lukket.

"Med advarslen og de tjenstlige tilrettevisninger mener jeg, at der er draget de rigtige personalemæssige konsekvenser. Der er hermed sat punktum i sagen, og de pågældende fortsætter i deres stillinger," siger ministeren og fortsætter:
 
"Det er afgørende for mig, at der ikke opstår lignende sager i fremtiden. Derfor er der i kølvandet af sagen strammet op på en række procedurer i ministeriet, og der gennemføres et omfattende kursusprogram bl.a. i forhold til habilitetsreglerne."
 
Og derfor planlægger ministeriet en strukturændring, som blandt andet styrker den juridiske rådgivning og vejledning i forhold til ministeriet.
 
Samtidig har Manu Sareen for tre måneder siden bestilt en analyse af hele puljeadministrationen i ministeriet. Analysen, som er klar til sommer, skal danne grundlag for en samlet overordnet diskussion af hele puljeområdet i ministeriet.
 
"Jeg vil naturligvis inddrage socialordførerne meget tæt i udformningen af nye og bedre regler for administration af puljerne," slutter ministeren.

Dokumentation
Baggrund
Den 8. maj 2014 modtog ministeren for børn, ligestilling, integration og sociale forhold advokatundersøgelsen om Social,- Børne,- og Integrationsministeriets tildeling af en million til projektet Stemmer på Kanten. Rapporten beskriver det forløb, der førte til, at daværende minister Anette Vilhelmsen i eftersommeren 2013 besluttede at tildele 'Stemmer på Kanten' 1 mio. kroner. Rapporten, der udelukkende bygger på skriftligt materiale, blev derefter sendt i høring hos de berørte embedsmænd.

En advarsel på tjenestemandsområdet er efter tjenestemandsloven den mildeste disciplinære straf for en tjenesteforseelse. En tjenesteforseelse foreligger i henhold til tjenestemandslovens § 10, hvis tjenestemanden ikke samvittighedsfuldt overholder de regler, der gælder for stillingen, eller ikke - såvel i som uden for tjenesten - viser sig værdig til den agtelse og tillid, som stillingen kræver. Disciplinær straffe anvendes ikke uden for tjenestemandsområdet. En tjenstlig tilrettevisning anvendes over for overenskomstansatte og er en reaktion i anledning af et kritisabelt forhold.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Manu Sareen

Forfatter, fhv. minister & MF (R)
socialpædagog (1997), konfliktmægler (2003) coach (2017)

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024