Kronik

SMVdanmark: Den europæiske konkurrenceevne er syg – kuren er mindre bureaukrati

Bureaukrati er i sandhed de europæiske SMV'ers største udfordring – men mistilliden til politikernes evne til at løse problemet er stigende. Men det kan Troels Lund Poulsen (V) ændre, skriver Jesper Beinov.

Vores 18.000 medlemsvirksomheder i SMVdanmark, har ikke tillid til, at politikerne kan bekæmpe bureaukratiet. På EU-niveau står det mere grelt til. Vores folkevalgte skal derfor genoprette tilliden, skriver Jesper Beinov. Arkivfoto.
Vores 18.000 medlemsvirksomheder i SMVdanmark, har ikke tillid til, at politikerne kan bekæmpe bureaukratiet. På EU-niveau står det mere grelt til. Vores folkevalgte skal derfor genoprette tilliden, skriver Jesper Beinov. Arkivfoto.Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Jesper Beinov
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Hvor mon danskerne har mindst tillid til, at vores politiske system kan levere resultater?

Er det i forhold til ældreplejen, integrationsindsatsen eller klimahandling? Nej, ingen af disse topper listen over manglende tiltro.

Danskerne har klart mindst tillid til, at politikerne er i stand til at reducere mængden af bureaukrati. Det kunne tænketanken Invi for nylig påvise i en ganske tankevækkende ny undersøgelse.

Når vi spørger vores 18.000 medlemsvirksomheder i SMVdanmark, har de heller ikke tillid til, at politikerne kan og vil tage kampen mod bureaukratiet. Kun 17 procent af vores medlemmer tror på, at politikerne kan reducere de bureaukratiske byrder.

På EU-niveau står det endnu mere grelt til. Her har kun otte procent af de små og mellemstore virksomheder tillid til, at politikerne vil lykkes med at reducere mængden af regler, der påvirker erhvervslivet.

Vores folkevalgte har derfor en stor opgave med at genoprette tilliden. Både nationalt og på europæisk niveau.

Læs også

Vi kommer ikke udenom, at EU er en central del af problemet. Europa hænger i bremsen når det gælder vækst og konkurrenceevne. Det er selvforskyldt og kan blandt andet forklares med, at vi har dynget os selv og vores erhvervsliv til i et helt unødvendigt tungt lag af bureaukrati.

Noget EU-lovgivning er nødvendig, fordi det er med til at sætte standarder og sikre ensartede konkurrencebetingelser. Men mængden af EU-lovgivning er blevet så voldsom for erhvervslivet, at det er hæmmende for værdiskabelsen.

Kuren er færre regler

EU er førende indenfor regulering, mens USA og Kina kæmper om at blive førende indenfor nye teknologier. Fortsætter det sådan, risikerer vi at gå glip af mange gevinster i form af jobs, iværksætteri og vækst.

Heldigvis er der indikationer på, at det politiske liv er ved at vågne op. Det er, som om det går op for flere og flere, at bureaukratiet ikke bare er et mindre irritationsmoment, men et akut problem for erhvervslivet.

Draghi-rapporten ordinerer den rigtige kur til den nødlidende europæiske konkurrenceevne.

Jesper Beinov
Direktør, SMVdanmark

I september præsenterede tidligere direktør for Den Europæiske Centralbank Mario Draghi en rapport om EU’s konkurrenceevne. Den tidligere italienske premierminister, som fik tilnavnet "Super Mario" under finanskrisen, har her stået fadder til en EU-publikation, der har fået mere opmærksomhed, end den slags sædvanligvis får.

Det er godt, for den er et grundigt stykke arbejde, der ordinerer den rigtige kur til den nødlidende europæiske konkurrenceevne.

Et af de vigtigste temaer er netop vores udfordring med bureaukrati. Draghi-rapporten anerkender, at over halvdelen af Europas SMV’er ser regulatoriske og administrative byrder som de største udfordringer, og at bureaukratiet rammer SMV’erne uforholdsmæssigt hårdt – og SMVerne udgør i antal 99 procent af EU's virksomheder.

I forlængelse heraf foreslår Draghi færre administrative byrder og at give EU-Kommissionen kræfter til tværgående bureaukratibekæmpelse i EU-systemet.

Han anbefaler også, at der skal udvises langt større tilbageholdenhed, når EU lovgiver, og foreslår at øge ambitionen med 25 procent færre rapporteringskrav til 50 procent for SMV’erne.

Draghi anbefaler også en kommissær med ansvar for forenkling, og at hver kommissær skal gennemgå al eksisterende lovgivning ved tiltrædelse, så man får identificeret muligheder for forenkling.

Brug for hovedrengøring i lov-apparatet

Draghi-rapporten er blevet taget positivt imod flere steder. Både herhjemme og rundt om i Europa. Men i 30 år har vi været enige om at afbureaukratisere, uden at det er sket.

Alligevel er jeg dog forsigtig optimist. Kommissionsformand Ursula von der Leyen giver således den erfarne kommissær og borgerligt-liberale Valdis Dombrovskis, opgaven med at rapportere direkte til hende om at reducere administrative byrder.

Dombrovskis, der er tidligere stats- og finansminister i Letland, er kendt for at have en fast hånd. Det er lovende, at den konservative EPP-gruppe, som de to tilhører, under valgkampen til Europa-Parlamentet slog til lyd for, at EU bør ændre kurs, så der fremover bliver fjernet to regler, hver gang der indføres en ny.

Læs også

Det er i min optik opskriften på succes, at vi både i Danmark og EU øver os i at rydde op, samtidig med at vi bygger videre på vores samfund. At fjerne to regler, hver gang man indfører en ny, vil sikre en afbureaukratiseringsproces, der aldrig går i stå.

Det kræver probate midler, læs: Den politiske topledelse skal ville dette her. Intet kommer til at ændre sig, hvis ikke Ursula von der Leyen på det ugentlige møde i kollegiet beder hver enkelt kommissær berette, hvilke administrative byrder de har fjernet.

Håb at finde i Venstre

Også på hjemlige breddegrader er der bevægelse, så vi undgår, at EU-lovgivning får lov at vokse sig større på rejsen fra Bruxelles til implementeringen i dansk lovgivning.

På Dansk Erhvervs årsdag for nylig meldte Troels Lund Poulsen (V) på vegne af regeringen således ud, at der nu nedsættes ministerudvalg mod overimplementering af EU-regler.

Igen den helt rigtige kur. Det er afgørende, at Danmark har kritisk fokus på at undgå bøvl, byrder og bureaukrati, når EU-lovgivning skal omsættes til danske regler.

Troels Lund Poulsen, der i V- og VLAK-regeringen stod i spidsen for et lignende arbejde, får forhåbentlig en hovedrolle her.

Det vil også have en fornuftig sammenhæng med arbejdet med byrdebekæmpelse i Erhvervslivets EU-og Regelforum og med arbejdet i det parlamentariske udvalg for reduktion af administrative byrder, som Venstres finansordfører, Hans Andersen, står i spidsen for i Folketinget.

Vicestatsministeren har også i et par sammenhænge nævnt, at Venstre i regeringen ønsker et mål om 25 procent færre byrder frem mod 2030. Forhåbentlig bliver den del også snart regeringspolitik.

Stadig håb for fornyet tillid

Hvis det bliver den danske regerings officielle politik, er jeg sikker på, at det vil danne skole for, hvad man kan gøre i andre lande på dette felt.

Den danske tillidskultur handler om, at vi ikke laver regler for alting, men stoler på hinanden. Det er værd at værne om.

Jesper Beinov
Direktør, SMVdanmark

Vi ved, at der ofte skeles til et land som Danmark, fordi vi i sammenligning med så mange andre lande rent faktisk er velfungerende med sammenhængskraft, tillid og saglighed i forvaltningen.

En del af den danske tillidskultur handler om, at vi undgår at lave regler for alting, men faktisk stoler på hinanden. Det er værd at værne om.

Når der vil blive lyttet til Danmark, er det også fordi der er en erkendelse af behovet for en ny retning. EU's stats- og regeringschefer har ved de sidste par topmøder peget på, at der skal ændringer til – også med EU's nye strategiske dagsorden 2024-2029.

Bevægelsen er i gang. Nu skal den politiske vilje gå fra tale til handling. Alle os erhvervsorganisationer – Dansk Industri, Dansk Erhverv & SMVdanmark – er så klar til, at vi tager livtag med bureaukratiet.

Forhåbentlig kan vi derfor om få år sige, at vi gjorde befolkningens og SMV’ernes mistillid til skamme.

At vi rent faktisk fik bremset bureaukratiet, kureret vores europæiske konkurrenceevne og sat virksomhederne fri til at gøre det, de er bedst til: At skabe produkter, ydelser og arbejdspladser.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jesper Beinov

Direktør, SMVdanmark
master i redaktionel ledelse (SDU 2010), master i Europastudier (Københavns Uni. 2005), cand.mag. i historie og dansk (Københavns Uni. 1996)

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

Hans Andersen

MF (V), byrådsmedlem (V), Frederikssund Kommune, kommitteret for Hjemmeværnet
cand.merc.aud. (Handelshøjskolen i København 2000)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024