Kommentar af 
Bertel Haarder

Bertel Haarder: Jeg tager med glæde min straf for retten til at flage med andet end Dannebrog

Jeg hejste for fire år siden det amerikanske flag i 14 dage, da Joe Biden slog Donald Trump i 2020, selv om jeg troede, det var ulovligt. Hvis jeg var blevet anmeldt og ikendt en bødestraf, havde jeg betalt bøden med glæde – med løfte om, at jeg ville gøre det igen. Ligesom jeg flager for Ukraine, uanset hvad nogen bestemmer, skriver Bertel Haarder.

Jeg er kulturkonservativ og ikke nationalkonservativ. For mig er det kærligheden til flaget, der skærmer vores flag – ikke lovregler og politi og straf, skriver Bertel Haarder.
Jeg er kulturkonservativ og ikke nationalkonservativ. For mig er det kærligheden til flaget, der skærmer vores flag – ikke lovregler og politi og straf, skriver Bertel Haarder.Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Bertel Haarder
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Jeg elsker flaget og hejser det ofte i haven. Derfor forstår jeg godt den aktuelle – og til tider hidsige – debat om behovet for en ny flaglov. Nogle er bekymrede for, om grupper af indvandrere begynder at danne "kolonier" med eget flag midt i Danmark.

Debatten er opstået, fordi Højesteret sidste år kendte Justitsministeriets flagcirkulære ugyldigt i anledning af en konkret sag, hvor en borger blev politianmeldt for at flage med det amerikanske flag.

Justitsministeren har derfor 2. oktober fremsat et omfattende lovforslag, som skal træde i stedet for det flagcirkulære, der blev kendt ugyldigt.

Men spørgsmålet er, om der siden kendelsen i foråret 2023 er sket noget som helst, der kan begrunde lovforslaget?

Hvorfor ikke udskyde det, indtil der viser sig en begrundelse? Eller ændre det til en vejledning i lighed med Dannebrogs-Samfundets vejledning om god flagning. Både lovgiverne og politiet har jo vigtigere ting at tage sig af.

Hvorfor må jeg ikke igen hejse det amerikanske flag i 14 dage, hvis Donald Trump taber 5. november?  

Bertel Haarder
Forhenværende MF, MEP og minister (V)

Hvis nogen tror, lovforslaget er enkelt, vil jeg anbefale et selvstudium på nettet. Der er rigtig mange paragraffer og begrundelser, definitioner og undtagelser.  

Der er ganske vist også enkelte forenklinger i forhold til det ugyldige flagcirkulære, men behøver vi hele det apparat?

Ja, mener mange nationalkonservative. Men det er jo sært, at det netop er de varmeste tilhængere af friheden til at afbrænde en koran, der er de mest lidenskabelige modstandere af friheden til at flage med et ikke-nordisk flag.

Begge dele er ytringer ifølge den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

Hvorfor må jeg ikke igen hejse det amerikanske flag i 14 dage, hvis Donald Trump taber 5. november?

Min far hejste engang det færøske flag på sin sønderjyske højskole kort efter krigen, da selvstændighedsbevægelsen på Færøerne var blevet stærk.

Han havde fået flaget af en færøsk elev og hejste det op i skolens flagstang, hvorefter han fik et tilhold fra politimesteren i Graasten. Det morede mine forældre sig meget over.

Sønderjyden, den ellers forstandige Christian Egander Skov, har kaldt manglen på regler en "katastrofe." Men har han bemærket noget som helst upassende det seneste år på de sønderjyske flagstænger?

De foreslåede regler gælder jo kun flagstænger over fire meter.

Læs også

Hvis det er det tyske flag, han frygter at se i sønderjyske haver, må jeg bedrøve ham med, at netop det tyske flag er undtaget af hensyn til det tyske mindretal. Det tyske flag må flages ligesom de syv nordiske – og det slesvig-holstenske.

Det var ellers netop de tyske flag, man ville undgå, da reglerne blev indført. Men det gør nok ikke den store forskel, da der er tradition for, at tysksindede i Sønderjylland ikke har nogen flagstang.

Jeg er selv sønderjyde ligesom Christian Egander Skov, og jeg er helt sikker på, at jeg hejser flaget flere gange end de fleste, hvad naboerne kan bekræfte.

Men jeg er kulturkonservativ og ikke nationalkonservativ. For mig er det kærligheden til flaget, der skærmer vores flag – ikke lovregler og politi og straf. Som Grundtvig skriver i sangen "Kærlighed til fædrelandet":

Somme tider kan man godt moralsk forsvare at bryde loven, hvis man ikke generer nogen derved – og tager sin straf.

Bertel Haarder
Forhenværende MF, MEP og minister (V)

"Derfor hvad end verden siger. Og hvad verdensmagten vil. Står og falder jordens riger. Dog med kærlighedens ild. Hvor den blusser, gror livsgrøden. Hvor den slukkes, hersker døden."

Mit råd til de folkevalgte er derfor: Lad det gennemarbejdede lovforslag ligge og gør reglerne til en anbefaling til alle fædrelandskærlige og flagelskende medborgere.

Mit råd til sidstnævnte er, såfremt Folketinget vedtager lovforslaget: Glem det. Og få jer en god latter, som min far fik, hvis politiet spilder tiden på at korrekse jeres flagning. Det er "kærlighedens ild," der beskytter vores land og flag.

Jeg hejste for fire år siden det amerikanske flag i 14 dage, da Joe Biden slog Donald Trump i 2020, selv om jeg troede, det var ulovligt.

Hvis jeg var blevet anmeldt og ikendt en bødestraf, havde jeg betalt bøden med glæde – med løfte om, at jeg ville gøre det igen. Ligesom jeg flager for Ukraine, uanset hvad nogen bestemmer.

Jeg har nemlig lært af forfatteren Jakob Knudsen, at man somme tider godt moralsk kan forsvare at bryde loven, hvis man ikke generer nogen derved – og tager sin straf.

Det vil jeg gøre med glæde. Straffen bliver ifølge lovforslaget 2,5 tusind kroner og fem tusind kroner ved gentagelser.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bertel Haarder

Medlem af det Nordiske Grænsehindringsråd, fhv. MF, MEP og minister (V)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1970)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024