Debat

Danmission: Selvom udfordringerne ændrer sig, har Kirkedanmark stadig en mission i verden

Vi må nyformulere vores missionssyn og fokusere på, hvad vi mennesker kan gøre sammen, hvis vi vil gøre en forskel i en katastroferamt verden, skriver Danmissions formand, Morten Skrubbeltrang.

Det er ikke vores byrde at omvende fjerne folkeslag til vores religion, men det er Guds mission at vise mennesker sin kærlighed, skriver Morten Skrubbeltrang.<br>
Det er ikke vores byrde at omvende fjerne folkeslag til vores religion, men det er Guds mission at vise mennesker sin kærlighed, skriver Morten Skrubbeltrang.
Foto: Michael M. Santiago/AFP/Ritzau Scanpix
Morten Skrubbeltrang
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Har Kirkedanmark en mission i verden? Selvfølgelig, vil vi sige i Danmission. Vi har jo udsendt missionærer og samarbejdet med kirker og organisationer verden over i 200 år. 

Men spørgsmålet trænger sig alligevel på. Verden er blevet mere kompleks, siden Bone Falck Rønne i 1821 stod i spidsen for oprettelse af Det Danske Missionsselskab, som det hed dengang. To verdenskrige, atomtrussel, terror, klimaforandringer, fattigdom og mistrivsel er blot nogle af de udfordringer, der tårner sig op. 

Der er brug for håb, der giver mod på fremtiden. Der er brug for tilgivelse, der gør op med fortiden. Og der er brug for liv, der kan leves nu og her i harmoni med mennesker og natur.

Kobler os på Guds mission

Det er her Danmission igen-igen nyformulerer sit missionssyn. Kirkedanmark har en mission i verden, ja, men opgaverne ændrer sig i forhold til udfordringerne. Og helt grundlæggende handler det ikke om, hvad vi kristne i nord og vest kan udrette for mennesker i syd og øst.

Det handler om, hvad vi sammen med hinanden kan udrette i bevidstheden om, at Gud har en mission i verden blandt alle de mennesker, han har skabt og elsker.

Gud gør sin gerning gennem mennesker, når vi åbner os og giver ham mulighed for det. Han har placeret os på jorden for, at vi skal udfylde en rolle, løse en opgave, gøre en forskel.

Morten Skrubbeltrang
Formand, Danmission

Det skal de mærke i Cambodja, hvor Danmission samarbejder med lokale kirker om at bevare regnskoven, som både mennesker og atmosfæren lever af. Det skal de mærke i Syrien, hvor fred og forsoning mellem etniske og religiøse grupper er med til at læge sårene fra 11 års borgerkrig.

Og det skal de selvfølgelig også mærke i Tanzania og alle de 11 lande i Afrika, Mellemøsten og Asien, hvor Danmission arbejder for at løfte mennesker ud af fattigdom sammen med lokale kirker og organisationer.

Har Kirkedanmark en mission i verden? Ja, hvis vi kobler os på Guds mission med verden - en mission, der står tindrende klart i fortællingen om Jesus Kristus. Gud blev menneske og gjorde sig dermed til ét med sin skabning.

Her levede han blandt fattige og udstødte og bragte dem lindring og lægedom. Her gik han i døden for at forsone os med os selv, hinanden og Gud. Og her beviste han ved Jesu opstandelse, at det værste, der kan overgå os mennesker – døden – ikke er noget problem for ham.

Der falder en byrde fra vores hjerter, når vi indser, at det ikke er os, der har en mission om at omvende fjerne folkeslag til vores religion herhjemme, men at Gud har en mission om at vise mennesker sin kærlighed, knytte os sammen i denne kærlighed og inspirere os til at bevare den natur, han har skabt ud af kærlighed.

Det kan lyde banalt, ikke? Men det er netop kærlighed, det drejer sig om. Kærlighed til Gud, næsten og jorden.

Når vi gør en forskel, kanaliserer Gud sin skaberkraft gennem os

Hvad er det så, der driver denne form for vertikal – ikke horisontal – mission, hvor vi blot deltager og samarbejder om Guds store projekt så langt, vi kan opfatte det? Det er netop skaberkraften og opstandelsesmiraklet. Kan Gud skabe en så vidunderlig natur, som vi nu omgiver os med, kan han også opretholde den og forvandle den. Kan Kristus opstå fra de døde, er der ikke det problem og den udfordring, han ikke kan løse.

Der er håb, fordi Gud elsker mennesker. Der er tilgivelse, fordi Gud har forløst mennesker. Der er liv, fordi Gud lige nu arbejder i verden gennem mennesker.

Morten Skrubbeltrang
Formand, Danmission

Alt sammen gennem os. For det er her, vi mennesker kommer ind i billedet. Gud gør sin gerning gennem mennesker, når vi åbner os og giver ham mulighed for det. Han har placeret os på jorden for, at vi skal udfylde en rolle, løse en opgave, gøre en forskel.

Når vi tager dette ansvar på os, vil han kanalisere sin skaberkraft gennem os. Gud har forløst os fra alt det rod og de dårligdomme, vi konstant pådrager os, så vi kan vriste os fri fra de tendenser, Bibelen kalder synd, og vise godhed i liv, ord og handling blandt de mennesker og det miljø, vi omgiver os med.  

Der er håb, der er tilgivelse, der er liv. Det er Danmissions missionssyn, som blev vedtaget på vores repræsentantskabsmøde i oktober 2021. 200 år efter Danmarks ældste og nu største missionsselskab blev dannet. Der er håb, fordi Gud elsker mennesker. Der er tilgivelse, fordi Gud har forløst mennesker. Der er liv, fordi Gud lige nu arbejder i verden gennem mennesker.  

Og det er der – håb, tilgivelse og liv – selv om verden er hærget af klimakatastrofer, konflikter og kompleksiteter, der i den grad gør livet svært for mange. Og de værdier kan Kirkedanmark - blandt mange andre - formidle i verden.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Skrubbeltrang

Bestyrelsesformand, Danmission, præst, Hasle Kirke, fhv. generalsekretær, FDF, fhv. generalsekretær, Kirkefondet
cand.theol. (Aarhus Uni. 2008)

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024