svarer 
Sophie Løhde

Sundheds- og Ældreudvalget spørger indenrigs- og sundhedsministeren, Sophie Løhde, om kommentar til talepapir fra Lars Lior Ramsgaards foretræde 7/11-23

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 12, Spørgsmål 1
Vil ministeren kommentere talepapir fra Lars Lior Ramsgaards foretræde 7/11-23, jf. B 12 - bilag 4?

Svar fra fredag den 8. december 2023
”Vil ministeren kommentere talepapir fra Lars Lior Ramsgaards foretræde 7/11-23, j B 12 - bilag 4?” Svar:

Jeg vil gerne takke forslagsstillerne for at stille beslutningsforslaget og sætte ord på et svært emne. Det er et væsentligt bidrag til samfundsdebatten om, hvordan vi i højere grad kan sikre en mere værdig afslutning på livet.

Jeg kan læse, at forslagsstillerne mener, at forslaget, som det er fremsat, ikke egner sig til afstemning, men at hensigten i stedet var at igangsætte en debat. Jeg er enig i, at emnet fortjener en større offentlig debat, som skildrer de forskellige poler, som kan være i debatten. Og det er vigtigt, at vi giver tid og plads til en åben debat om, hvad en værdig død er.

I talepapiret henvises der blandt andet til Det Etiske Råds udtalelse om dødshjælp og oplevelsen af at være pårørende til en person, som ønsker at afslutte livet. Disse beskrivelser er for mig med til at understrege og skildre centrale dilemmaer og overvejelser om, hvad en værdig død er.

Det fremhæves i talepapiret, at selvbestemmelse er centralt for den sidste del af livet, og at forslagsstillerne taler for, at der findes en dansk model, som kan give den almindelige dansker nogle valgmuligheder for at afslutte livet indenfor lovens rammer.

Som forslagsstillerne siger, er det en debat, som er vigtig at tage af hensyn til det enkelte menneskes selvbestemmelse. Der er forskellige synspunkter og holdninger i debatten om dødshjælp, som også er kommet til udtryk i forbindelse med behandling af beslutningsforslaget. Alle perspektiver er berettigede og vigtige i en etisk debat som denne. Spørgsmålet om en mere værdig død fortjener en bred offentlig debat, hvor danskernes synspunkter inddrages.

Endelig kan jeg læse, at forslagsstillerne synes, at det er rigtigt, at regeringen har nedsat Udvalget for en mere værdig død. Det er jeg glad for at notere. Regeringen ser frem til at følge udvalgets arbejde og se debatten udfolde sig.
0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024