Klimarådet: Danskerne skal spise vegetarisk eller kunstigt kød. Det er den eneste vej til at redde klimaet

Danskerne skal ændre spisevaner radikalt, hvis det skal lykkes at komme i mål med klimamålsætningen i 2050, fastslår Klimarådet i en ny rapport.

Farvel til kødet. Ifølge Klimarådet er der ingen vej udenom, hvis Danmark skal opnå klimaneutralitet i 2050.
Farvel til kødet. Ifølge Klimarådet er der ingen vej udenom, hvis Danmark skal opnå klimaneutralitet i 2050.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Dorte Ipsen BoddumSimon Friis Date
Lyt til artiklen 7:04

Vælg selv – en kost, der overvejende består af vegetarmad, eller glæd dig til kunstigt kød og mælk.

Sådan lyder budskabet til danskerne fra Klimarådet, der i en ny rapport konkluderer, at der ingen vej er udenom en større omlægning af danskernes spisevaner, hvis den danske CO2-udledning skal reduceres med 100 procent i 2050 – eller måske endda med 110 procent.

Klimarådet rådgiver regeringen om, hvad der skal til for at indfri de politiske målsætninger om klimaneutralitet i 2050.

Det er muligt, fremgår det af Klimarådets nye rapport, men det kræver en meget stor reduktion af det danske landbrugsareal, en grundlæggende omstilling fra animalsk til plantebaseret landbrugsproduktion og så helt nye spisevaner.

I dag siger to procent af danskerne, at de spiser vegetarisk, mens kunstigt kød og mælk ikke har ramt kølediskene endnu.

Bælgfrugter eller kunstigt kød

Formand for Klimarådet, Peter Møllgaard, erkender, at det kan blive svært at ændre danskernes spisevaner så gennemgribende.

Det er [...] meget skuffende, at Klimarådet slet ikke forholder sig til afsætningsmuligheder

Hans Roust Thysen
Klimachef, Landbrug og Fødevarer

Bælgfrugter eller kunstigt kød, er du overhovedet sikker på, at danskerne vil have noget af det?

”Nej. Derfor er det også vigtigt, at man fra politisk side understøtter, at efterspørgslen på fødevarer udvikler sig i en mere plantebaseret retning. Vi anbefaler, at man som led i langsigtet strategi bruger den offentlige sektor som strategisk indkøber. Det vil i sig selv være godt for klimaet, og det vil også være med til at skabe efterspørgsel efter klimavenlige fødevarer,” siger Peter Møllgaard.

Klimarådet peger på to hovedveje til at nå 2050-målsætningen om klimaneutralitet. Politikerne kan vælge at gå teknologivejen og satse på ny teknologi, Klimarådet kalder den vej for Ny Teknologi, eller at tage den anden vej, som Klimarådet kalder for Ny Hverdag.

Læs også

Teknologivejen kræver, at danskerne skifter fra rigtigt kød og komælk til kunstigt fremstillet kød og mælk.

Der vil stadig være plads til animalsk kød, men forbruget skal skæres ned fra det nuværende gennemsnitlige forbrug per dansker på godt et kilo animalsk kød om ugen til et forbrug på imellem 714 gram og 998 gram kød om ugen. Det svarer groft sagt til at skære to gode bøffer om ugen eller et par frikadeller fra. Og det kan så ifølge Klimarådet erstattes med kunstigt kød.

Samtidig skal forbruget af komælk ned fra i dag godt en kvart liter om dagen per dansker til et sted imellem 21 og 16 centiliter dagligt på teknologivejen. Her kan forbrugerne så supplere med kunstigt mælk.

Vejen med en ny hverdag kræver, at vegetarmad bliver det gængse på tallerkenerne i de danske hjem. Kødforbruget skal reduceres med godt 70 procent og indtaget af komælk skal ned på et sted imellem 21 og 5 centiliter om ugen. Her kan der så suppleres op med plantemælk, men de officielle danske kostråd siger, at man skal drikke en kvart liter komælk om dagen.

”Det vi kan sige, er at hvis ingen af delene sker, så løser vi ikke opgaven. Så både i det scenarie, der hedder ny hverdag, og i ny teknologi skal der ske ændringer i vores kost og fødevarevaner,” siger Peter Møllgaard.

Vegetarvejen er lettest

Christian Bugge Henriksen, lektor på Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet, tror mest på at få danskerne til at gå i retning af en mere plantebaseret kost, men det kræver langt mere end opfordringer fra myndighederne til at spise bælgfrugter.

”Jeg tror, at der er en større reservation mod kunstigt kød end mod mad fra planter. Der findes gode plantebaserede produkter, som kan give den umami-smag, som vi kender fra kød, og som mange gerne vil have i et måltid, men der har været en tendens til at sige, at folk skal stå i køkkenet og tilberede hele grønsager fra bunden. Vi skal også give mulighed for plantebaserede løsninger til dem, der kun har 20 minutter til at lave mad,” siger Christian Bugge Henriksen.

Dem, der producerer plantebaseret mad, har ikke oplevet virkelig store afsætningsmuligheder. Tværtimod kan der være udfordringer med at afsætte det,

Hans Roust Thysen
Klimachef, Landbrug og Fødevarer

Han understreger, at danskernes spisevaner har ændret sig over tid, og at det derfor nok også vil være muligt at få betydeligt mindre kød og flere grønsager på menuen.

”Vi har en tendens til at opfatte madvaner, som noget statisk, men helt sådan er det ikke. Det er for eksempel ikke sådan, at vi alle sammen altid har spist cirka 1 kilo kød om ugen, som danskerne gør i dag. Førhen spiste vi meget mindre kød, men i takt med adgang til billigere kød, som EU jo blandt andet sponsorerer, er vi begyndt at spise mere kød. I dag er det jo nærmest billigere at købe et kilo kyllingekød end at købe et kilo broccoli,” siger Christian Bugge Henriksen.

Det behøver ikke at være et enten-eller, om man er vegetar eller kødspiser, påpeger han.

”Det kan også være, at man kun spiser kød nogle gange om ugen, eller at man i højere grad bruger kød som et krydderi eller drys på maden,” siger Christian Bugge Henriksen.

Vil de spise det i udlandet?

Klimarådet fastslår i sin rapport, at Danmark stadig kan have en stor produktion af fødevarer og bevare en stor landbrugseksport, selv om landbrugsarealet skæres betragteligt ned, og produktionen omlægges fra animalsk til planteproduktion. Danske landmænd vil simpelthen stadig kunne producere så meget, at der vil være et dansk fødevareoverskud at eksportere af.

Om der så er afsætningsmuligheder i udlandet, er en anden sag, understreger Klimarådet, og rådet skriver specifikt i sin rapport, at rådet ikke har undersøgt afsætningsmulighederne.

 

Læs også

Klimachef i Landbrug og Fødevarer, Hans Roust Thysen, vil ikke gå så langt som at kalde det fri fantasi fra Klimarådets side at sige, at Danmark kan bevare en stor landbrugseksport uden at have undersøgt det, men han langer hårdt ud efter Klimarådet.

"Tingene hænger jo sammen. Om vi kan bevare en stor landbrugseksport afhænger af, om der er efterspørgsel efter det på verdensmarkedet. Derfor er det også meget skuffende, at Klimarådet slet ikke forholder sig til afsætningsmuligheder. Ifølge de seneste fremskrivninger fra både OECD og FAO vil der være en større efterspørgsel efter både plantebaserede og animalske produkter," siger han.

Dårlige erfaringer

Hans Roust Thysen understreger, at danske landmænd indtil videre ikke har oplevet en rivende efterspørgsel efter mere plantebaseret mad.

"Man skal huske på, at madvaner og madkultur er konservativt, og dem, der producerer plantebaseret mad, har ikke oplevet virkelig store afsætningsmuligheder. Tværtimod kan der være udfordringer med at afsætte det," siger han. 

Christian Bugge Henriksen peger dog på, at der i både flere nabolande og Asien er en voksende interesse blandt især yngre generationer for mere plantebaseret kost.

”Der et kæmpe eksportpotentiale for Danmark, hvis vi formår at udnytte vores styrkeposition som fødevarenation til at bringe os selv i front indenfor udvikling af sunde, velsmagende og skånsomt forarbejdede plantebaserede fødevarer,” siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Bugge Henriksen

Lektor, Institut for Plante- og Miljøvidenskab, Københavns Universitet

Peter Møllgaard

Rektor, CBS, formand for Klimarådet
cand.polit. (Københavns Uni. 1989), ph.d. (EUI Firenze 1993)

Hans Roust Thysen

Klimachef, Landbrug & Fødevarer
cand.agro. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1993)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024