Debat

Det sunde valg skal være det lette valg

DEBAT: Detailhandlen har et ansvar for at sikre, at det er nemt at spise sundt, skriver forbrugerminister Carina Christensen (K).
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Carina Christensen,
Familie- og forbrugerminister (K) 

Bliver man slank af at spise "light"? Og betyder det, at man kan drikke dobbelt så meget af sodavanden, hvis bare det er light-udgaven? Forbrugerne er forvirrede. Og Danmarks Aktive Forbrugere efterlyser derfor også her i Altinget | Fødevarer klare retningslinjer for, hvilke fødevarer, der er usunde og sunde.

Jeg er helt enig med Danmarks Aktive Forbrugere i, at det skal være nemmere for den danske forbruger at skelne mellem de usunde og sunde fødevarer. Jeg vil ikke som minister bestemme, hvad forbrugerne skal spise. Forbrugerne må selv tage stilling til, hvor meget og hvor ofte de eksempelvis spiser slik og kager. Min opgave er at sikre, at de har den nødvendige information, så de kan træffe deres valg på et oplyst grundlag.

Detailhandlen har et ansvar
Fra statens side stiller vi derfor information og rådgivning til rådighed for forbrugerne, så de kan se, hvilke fødevarer der er sunde, og hvilke der i højere grad bør gemmes til særlige lejligheder. Men industrien og detailhandlen har også et ansvar.

Fra statens side stiller vi derfor information og rådgivning til rådighed for forbrugerne, så de kan se, hvilke fødevarer der er sunde, og hvilke, der i højere grad bør gemmes til særlige lejligheder. Men industrien og detailhandlen har også et ansvar.

Carina Christensen
Familie- og forbrugerminister (K)

For det første kan de øge tilgængeligheden af de sunde fødevarer og begrænse omfanget og eksponeringen af de usunde. Supermarkedet kunne f.eks. stille indbydende frugt ved kassen, så man ikke kun bliver fristet af slikposer, når man venter på at få lov til at betale, eller supermarkederne kunne tilbyde flere sunde færdigretter, så det ikke nødvendigvis skal være usundt at få et hurtigt måltid mad i en travl hverdag. Dagligvarebutikkerne kan altså være med til at sikre, at forbrugerne har et reelt valg.

Ernæringsmærke stor hjælp til forbrugerne
For det andet ville det være til stor gavn for forbrugeren, hvis detailhandlen ville benytte sig af det ernæringsmærke, jeg lancerer til april. Farverige fødevareprodukter med 1000 forskellige slogans står side om side på hylderne og skriger "ta' mig". Det kan være forvirrende, og mange har sjældent tid til at nærlæse næringsdeklarationerne.

Ved at mærke de sunde fødevarer med et "spis mest"-mærke kan vi i fællesskab hjælpe forbrugeren med at træffe det sunde valg - også i hverdagen. At gøre det sunde valg til det lette valg er en fælles sag. Vi har alle et ansvar, når det handler om at knække overvægtskurven.

Den lokale dagligvarebutik kan f.eks. sørge for, at der på hylderne både står skummetmælk og sødmælk, morgenmadsprodukter og marmelade uden tilsat sukker eller kød med lav fedtprocent.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carina Christensen

Adm. direktør, erhvervsorganisationen Grakom
cand.negot. (SDU 1998)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024