Debat

Merkur Andelskasse: Kød er på ingen måder en menneskeret, men en dyrebar luksus

Billigt kød er ikke en menneskeret, selvom det ofte bliver udlagt på den måde i debatten om en CO2-afgift på landbruget, skriver Charlotte Skovgaard.

Det bliver dyrere at købe oksekød i fremtiden, hvis vi vil den grønne omstilling, skriver Charlotte Skovgaard.
Det bliver dyrere at købe oksekød i fremtiden, hvis vi vil den grønne omstilling, skriver Charlotte Skovgaard.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Charlotte Skovgaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det må ikke blive dyrere for den enlige mor med tre børn at lave kødsovs til aftensmad.

Sådan lyder en del af kritikken af den nye aftale om en CO2-afgift på landbruget. For den kan som bekendt medføre, at prisen på et halvt kilo hakket oksekød vil stige med en krone i 2030. 

For nogle virker det helt forkert med selv små prisstigninger. Men er det virkelig på listen over basale menneskerettigheder, at der skal (billigt) kød på bordet hver dag og i de mængder, vi har vænnet os til her i landet?

For os i Merkur Andelskasse er der andre dele af aftalen, der er langt mere bekymrende end den ene krone. 

Kød koster på klimaregningen 

Det bliver dyrere at købe oksekød i fremtiden, hvis vi vil den grønne omstilling. Landbrugssektoren står for omkring en tredjedel af de samlede udledninger af drivhusgasser i Danmark, så det er nødvendigt at hjælpe landbruget til at bringe niveauet ned og skabe en fornuftig balance mellem animalsk og plantebaseret produktion.  

En vigtig brik i denne transformation af landbruget er den kommende CO2-afgift.

Læs også

I Merkur Andelskasse, som er grønt pengeinstitut for en betragtelig del af Danmarks økologiske, biodynamiske og regenerative landbrug, ønsker vi ikke, at man straffer de landbrug, der allerede er kommet langt med omstillingen, men at man giver incitament til at endnu flere kommer med.

Derfor har vi foreslået en 'klog og fair'-afgift, der både tager højde for CO2-udledning, biodiversitet, miljø og dyrevelfærd.

Det er fantastisk og nødvendigt, at naturen får mere plads.

Charlotte Skovgaard
Administrerende direktør, Merkur Andelskasse

Vi mener, at det er bekymrende, at den nye aftale primært har fokus på teknologiske løsninger til at nedbringe CO2-udledningen i landbruget, mens de regenerative og økologiske metoder, som ellers har mange fordele for både klima, biodiversitet, miljø og dyrevelfærd, ikke har fået meget plads. 

Vi er glade for, at der kommer en grøn arealfond, som skal gøre det muligt at omlægge store arealer til natur og derved beskytte havmiljøet og grundvandet.

Det er fantastisk og nødvendigt, at naturen får mere plads. Men vi mener, at selve klimaafgiften bør tilgodese de landbrug, der anvender dyrkningsmetoder med en lavere udledning, for eksempel kvægbrug hvor køerne er på græs eller får græsfoder frem for syntetiske fodertilsætningsstoffer.  

Grønsager skal erstatte kød

For mange mennesker er kød en helt naturlig del af menuen. Men samtidig ved vi, at vores høje forbrug af kød sætter et stort klimaaftryk og optager meget plads, fordi der skal produceres mad til dyrene.

I fremtiden skal vi derfor spise mindre kød af bedre kvalitet og tænke flere grøntsager ind i retter, hvor kødet hidtil har fyldt meget, hvilket de officielle kostråd også bakker op om. 

Læs også

Vi havde håbet, at den grønne trepartsaftale havde givet større incitament til at flytte landbruget i retning af økologiske og regenerative metoder og til at skabe en bedre balance mellem animalsk og plantebaseret produktion.

Som samfund og forbrugere må vi acceptere, hvis det betyder, at prisen på kød bliver lidt højere.  

Økologiske producenter har fokus på bedre dyrevelfærd og bruger ikke pesticider og kunstgødning, som skader miljøet og menneskers sundhed.

Det skal gøres nemmere for danskerne at handle klimavenligt.

Charlotte Skovgaard
Administrerende direktør, Merkur Andelskasse

Det giver derfor også mening at betale for den kvalitet, miljøbevidsthed og naturhensyn, som mange af disse landbrug allerede i dag leverer. Forhåbentlig vil vi se mange flere af den slags landbrug i fremtiden. 

Vi mener også, at det skal gøres nemmere for danskerne at handle klimavenligt, eksempelvis ved at de tilbageførte afgiftsmidler gør det billigere at vælge de mest klimavenlige varer, når vi står i supermarkedet. 

På den måde behøver afgiften heller ikke gå ud over den enlige mor, når hun skal købe ind til aftensmad.  

I Merkur vil vi gerne være med til at sikre, at den mælk og det kød, som er tilgængeligt i køledisken, er produceret med så stor omtanke for miljøet som muligt.

Derfor finansierer vi den del af det animalske landbrug, som tager deres ansvar på sig og leverer den højeste kvalitet målt på alle de førnævnte parametre, samtidig med at vi støtter op om transformationen til et landbrug med en bedre balance mellem animalsk og plantebaseret produktion.   

Vi mener, at vi skal se kød som den dyrebare luksus, det er, og prioritere økologien, når vi går i supermarkedet. For billigt kød er ikke en menneskeret, selvom det ofte bliver udlagt sådan i debatten.   

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Charlotte Skovgaard

Adm. direktør, Merkur Andelskasse
HD i Informatik og økonomistyring

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024