Om  
Theresa Scavenius

Blev frosset ud af Alternativet: Theresa Scavenius stifter nyt parti

Den tidligere Alternativet-profil og nuværende løsgænger i Folketinget, Theresa Scavenius, stifter nyt parti. 

Theresa Scavenius (GD) blev valgt til Folketinget for Alternativet i 2022, men blev siden frosset ud af partiet efter anklager om dårligt arbejdsmiljø og samarbejdsvanskeligheder. Nu har hun stiftet sit eget parti Grønne Demokrater.
Theresa Scavenius (GD) blev valgt til Folketinget for Alternativet i 2022, men blev siden frosset ud af partiet efter anklager om dårligt arbejdsmiljø og samarbejdsvanskeligheder. Nu har hun stiftet sit eget parti Grønne Demokrater.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Emilie Tilma

Grønne Demokrater.

Det er navnet på endnu et nyt politisk parti, der netop har set dagens lys. Det er tidligere medlem af Folketinget for Alternativet og nuværende løsgænger, Theresa Scavenius, der står i spidsen for det nye parti. 

Det fremgår af en pressemeddelse tirsdag. 

Partiet er stiftet som en reaktion på et folkestyre i forfald, skriver Scavenius i partiets idégrundlag.

"Der er ikke nogen rigtig reel opposition på Christiansborg i øjeblikket. Det er her, Grønne Demokrater vil være et reelt oppositionsparti, der arbejder på den parlamentariske linje for at kontrollere og tjekke regeringen efter," skriver den nyslåede partiformand i pressemeddelelsen.

Læs også

Partiet vil gøre op med Christiansborgs lukkethedskultur, hvor for meget lovarbejde foregår i lukkede udvalg og forligsmøder i ministeriene. "Politikken skal frem i lyset," lyder det. 

I den sammenhæng opstiller Scavenius tre punkter for partiets parlamentariske strategi:

  • Partiet vil ikke deltage i lukkede forligskredsmøder i ministerier. Al behandling af lovgivning skal foregå åbent i Folketinget. Det er her, politikken skal laves.
  • Partiet har ingen partidisciplin. Alle stemmer ud fra deres egen overbevisning, som der står i Grundloven. Ordførere kommer kun med anbefalinger.
  • Partiet vil behandle lovforslag tre gange. Der skal være tid til seriøs og grundig lovbehandling.

Læs også

Scavenius var medlem af Folketinget for Alternativet, indtil hun, efter anklager om dårligt arbejdsmiljø og mangel på samarbejdsvillighed, blev frataget sine ordførerskaber i september 2023 efter en afstemning i partiets hovedbestyrelse.

"Vi er nået frem til, at beslutningen om at fratage Theresa Scavenius hendes poster i Folketinget samt muligheden for at tale på partiets vegne," lød konklusionen fra partigruppen dengang.

Theresa Scavenius valgte fire dage efter at melde sig ud af partiet og fortsætte som løsgænger i Folketinget, hvor hun har siddet lige siden. 

Men nu kan Theresa Scavenius med stiftelsen af Grønne Demokrater igen sætte et partibogstav efter sit navn.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Theresa Scavenius

MF (GD), demokrati- og klimapolitisk forsker, lektor, Aalborg Universitet
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2009), ph.d.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024