Er du med eller ej? Ordfører fik 14 minutter til at læse milliardaftale, der har været undervejs i årevis

Mødeindkaldelser med kort varsel, forhastede mails og en aftaletekst, der blev modtaget i sidste øjeblik. Sådan forløb de ti dage, Danmarksdemokraternes erhvervsordfører, Betina Kastbjerg, brugte på at forhandle med regeringen om en iværksætterstrategi, der har været undervejs i fire år. Læs hendes oplevelse af forløbet her.

Betina Kastbjerg (DD) blev valgt ind i Folketinget for første gang i 2022. Efter knap to år i Folketinget stempler hun ind i koret af stemmer, der kritiserer arbejdsvilkårene på Christiansborg.
Betina Kastbjerg (DD) blev valgt ind i Folketinget for første gang i 2022. Efter knap to år i Folketinget stempler hun ind i koret af stemmer, der kritiserer arbejdsvilkårene på Christiansborg.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Marie Møller Munksgaard

Fortalt til Marie Møller Munksgaard 

Er du med eller ej? 

Erhvervsministeren kigger på mig og de andre erhvervsordførere, mens han spørger.  

Det er fredag morgen, klokken er 9.30, og det er sidste forhandlingsmøde for iværksætterstrategien.  

14 minutter før mødet sendte regeringen den endelige aftaletekst. Det tager fem minutter at gå hen til Erhvervsministeriet, så det var umuligt for mig at læse det igennem, inden mødet gik i gang. 

Ændringerne er markeret med rødt, og de har selvfølgelig gennemgået den opdaterede aftale. Men det virker helt forkert, at jeg skal svare på, om jeg vil være med i en aftale til flere milliarder, før jeg har læst det ordentligt igennem og vendt det med min folketingsgruppe. 

Det er urimelige arbejdsvilkår for os som ordførere, og i sidste ende går det ud over den demokratiske samtale, når regeringen handler så hurtigt og egenrådigt.

Betina Kastbjerg (DD)
Erhvervsordfører

Forkert, at vi kun har brugt ti dage på at forhandle om en iværksætterstrategi, vi har ventet på i fire år. Fire år. 

Hvorfor skal det gå så hurtigt? Der ikke er nogen god grund, og i sidste ende går det ud over iværksætterne.

Turbo-forhandlinger 

Både vores skatteordfører og jeg var ellers optimistiske, da vi gik til første møde med regeringen. 

Men hurtigt gik det op for os, at der ikke kunne rykkes mange kommaer. Der var kun afsat 50 millioner kroner til at forhandle om. Det er ingenting i en aftale for flere milliarder kroner. 

Derfor måtte vi lægge en plan sammen med de borgerlige partier. Så ville vi få bare lidt bedre odds for at få indflydelse på aftalen. 

Vi fik hurtigt lavet en fælles ønskeliste med vores prioriteter, og kort efter indkaldte regeringen os til møde et par dage senere. Et møde med to dages varsel er god tid for SVM-regeringen. Mange gange kommer mødeindkaldelser med under 24 timers varsel. Så må man bare rykke rundt for at få det til at passe. 

Efter at have fremlagt vores prioriteter til fællesmødet sagde regeringen, at vi kunne komme tilbage i morgen. Så ville de skrive nogle af vores forslag ind, og så var det det. Så skulle vi sige, om vi vil være med eller ej. 

15.21 samme eftermiddag dumpede der så en mødeindkaldelse ind i min indbakke.  

Et nyt møde 9.30 næste morgen, hvor vi skulle sige ja eller nej til at være med. 

Det er det møde, jeg sidder til nu, og hvor jeg først fik den opdaterede aftaletekst 09.16. Og nu spørger erhvervsministeren os så, om vi er med eller ej.  

Jeg har stadig ikke haft mulighed for at vende aftalen med min folketingsgruppe. Det plejer man ellers normalt at få tid til. I stedet har jeg sendt forhastede mails til dem og skrevet: Svar hurtigt. Heldigvis var der ikke nogen indvendinger.  

Nu er der ikke andet tilbage end at give ministeren et svar.

Forløbet kort fortalt

Kort før sommerferien landede regeringen en længe ventet iværksætterstrategi for flere milliarder, der med erhvervsminister Morten Bødskovs (S) ord skal gøre Danmark til verdens bedste land at være iværksætter i.

Det er fire år siden, at ambitionen om at lave en ny iværksætterstrategi først blev præsenteret. I sommeren 2020 sagde daværende erhvervsminister Simon Kollerup (S), at han ville indkalde til forhandlinger.

Siden da er iværksætterforhandlingerne blevet udskudt adskillige gange, og den økonomiske ramme for aftalen er blevet hævet.

12. juni præsenterede regeringen sit udspil til strategien, der blandt andet vil gøre det nemmere for iværksættere at skaffe kapital, øge diversiteten og få flere iværksættervirksomheder til at vokse sig store.

Ti dage senere landede en aftale med en række af Folketingets partier, og lovforslagene til aftalen vil blive fremsat i Folketinget i efteråret.

En bittersød aftale 

Selvfølgelig er vi med. 

Det var der aldrig nogen tvivl om. Vi kan godt lide strategien, og jeg er stolt af at være med til at løfte vilkårene for iværksætteri i Danmark. 

Men jeg har følt mig mere stolt af andre politiske aftaler, hvor vi fik muligheden for at pege på et sted, hvor Danmarksdemokraterne havde sat et særligt præg. 

Sådan er det, når man lander en aftale på ti dage og sidder overfor en flertalsregering, der ikke har brug for oppositionen for at få ting igennem.  

Men det kan ikke blive ved. 

Det er urimelige arbejdsvilkår for os som ordførere, og i sidste ende går det ud over den demokratiske samtale, når regeringen handler så hurtigt og egenrådigt. Vi har ikke nået at diskutere alle hjørner af strategien. Måske vi havde fundet frem til nogle bedre forslag, hvis vi havde haft tid til det? 

Det paradoksale er, at vi lige har vedtaget en masse regler, der skal sænke tempoet på Christiansborg. Det kan man ikke sige, at det her gør. Derfor har jeg klaget til Folketingets formand (Søren Gade, red.) over forløbet, så han kan hjælpe med at sikre ordentlige arbejdsvilkår. 

For hvorfor? Hvorfor skal vi haste en iværksætterstrategi, som regeringen har brugt fire år på, igennem på halvanden uge uden grund? 

Det er den helt forkerte vej at gå, hvis vi vil lave den bedst mulige lovgivning. Jeg håber, at det en dag går op for regeringen, at det ikke kan fortsætte. 

Altinget har forholdt Erhvervsministeriet kritikken og de faktuelle oplysninger, som Betina Kastbjerg kommer med om forhandlingsforløbet. Ministeriet har undladt at bekræfte oplysningerne i artiklen. 

Altinget har talt med Konservatives erhvervsordfører, Helle Bonnesen, der bekræfter Betina Kastbjergs beskrivelser af forhandlingsforløbet. 

I et skriftligt svar til Altinget svarer Morten Bødskov følgende på kritikken af forhandlingsforløbet: 

“Jeg er glad og stolt over iværksætterpakken, som et meget bredt flertal i Folketinget blev enige om inden sommer. Den er resultatet af en lang proces, hvor jeg har haft god dialog med iværksættermiljøet, erhvervsorganisationer og mine kolleger på Christiansborg. Undervejs lykkedes vi med at mangedoble de midler, vi afsatte i regeringsgrundlaget, og vi kom i mål med en rigtig god aftale. Det er som altid frivilligt, om partier ønsker at være med i en aftale, men jeg tager den brede opbakning til aftalen som udtryk for, at de er tilfredse med indholdet og processen.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Bødskov

Erhvervsminister, MF (S)
BA i samfundsfag (Aalborg Uni. 1994)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024