Altinget.dk ønsker god jul og godt nytår

FERIETID: 2007 var et usædvanligt begivenhedsrigt år med nyt parti og valg. 2008 bliver uden tvivl lige så dramatisk.
Tja, nu og de næste par år ved vi, hvordan et tårn med stillads ser ud. Absalon med ny lyssætning nåede i året, der svinder, lige at se det gamle tårn uden indpakning.
Tja, nu og de næste par år ved vi, hvordan et tårn med stillads ser ud. Absalon med ny lyssætning nåede i året, der svinder, lige at se det gamle tårn uden indpakning.Foto: kk.dk

Kære abonnenter, 

Med julen går 2007 for alvor på hæld. Vores sidste nyhedsbreve udkommer fredag 21. december - vi er retur mandag 7. januar 2008.

Igen lægger vi et begivenhedsrigt år bag os - forårets dannelse af Ny Alliance og efterårets genvalg til VK-regeringen står som de store begivenheder. Imens støbes og udvikles samfundet med de hundredevis af love og regler, der vedtages hvert år, og som påvirker den måde, samfundsborgerne lever i blandt hinanden. Det er i vid udstrækning den "seriøse politik", debatten frem mod loven, som Altinget.dks journalister beskriver i tæt samspil med aktørerne på de enkelte fagområders arenaer.

ApS Altinget.dk sluttede regnskabsåret 06/07 tilfredsstillende med en nettoomsætning på 6,5 mio. kr., et resultat efter skat på 362.000 kr. og en overskudsgrad på 6,7 pct.

Forhåbentlig byder 2008 på større politisk forståelse for en solidarisk omfordeling af mediestøtten, så alle uvildige medier med public service-indhold (samfund, kultur, debat) får lige adgang til den støtte, forligspartierne nu engang bliver enige om.

I dag får DR helt ukontrolleret og med offentlige midler lov til at lave nicheportaler med gratis indhold - betalt over licensen. Hvert klik på dr.dk er et klik mindre på privat virkelyst, hvor unge onlinemedier kunne have klaret det uden offentligt pengeforbrug - og tværtom bidraget til samfundskagen med skat og moms.

Dagbladene har nul moms (læs: Slipper for at lægge moms på egne varer, mens de får refunderet den moms, de selv betaler, sådan lidt a la Amalienborg). Onlinemedierne må - og det er ulighed, så det sveder i en kold vintertid - opkræve moms af alt salg.

Medieforskere er ved at kortlægge, hvordan mediestøtten kan omlægges solidarisk ved næste medieforlig. Det er såre enkelt:

1) dr.dk skal primært være en reklamesøjle for tv- og radioprogrammer. dr.dk skal forbydes at oprette eller drive så specialiserede portaler, at privat virkelyst kunne have trådt til. Vi rådgiver gerne om, præcist hvor snittet lægges.

2) DR skal udlicitere onlineproduktion (teknik og journalistik mv.) - procentvis mindst som på tv-området.

3) Print (dagbladshuse mv.) og onlineselskaber skal støttemæssigt ligestilles. Enten pålægges eller fritages begge for moms, og den nuværende distributionsstøtte ophører eller omlægges til en produktionsstøtte, der fremmer overgangen fra miljøbelastende papirdistribution til ren online-formidling.

Tro mig - hvis ikke næste medieforlig ender med en solidarisk, retfærdig omfordeling af en (gerne slanket) mediestøtte, så onlinemarkedet behandles ligeligt med print, vil vi foranstalte maksimal offentlig søgelys på uretfærdigheden.

Vi har forudsætningerne: Politisk-journalistisk erfaring og udgiverplatform med en fornuftig læserskare. Det kan såmænd godt komme til at koste de privilligerede mere på sigt end viljen til i 2008 og 2009 at give de små nye en plads ved bordet. I hvert fald efterhånden som andre, større aktører som et snart privatiseret TV 2, SBS, MTG, Aller, Bonnier, Egmont m.fl. bakker os op. Så gør "print uden moms" uden tvivl klogest i stiltiende at acceptere det indgroede danske princip om lighed frem for alt.

Hvis vores overlevelse kommer i fare, hvilket man godt kan skimte i horisonten uden omlægning af mediestøtten, vi vil - omend nødtvunget - udnytte globaliseringens muligheder for at bringe os i konkurrencemæssig ligevægt.

Men al dette er bare et stilfærdigt pip - inden mediepolitikerne snart beslutter sig - om, at vi som lille arbejdsplads har krav på at kunne gøre opmærksomhed på ulighed og uretfærdighed, ganske som vi til daglig på uvildig og kritisk vis formidler det på vegne af så mange andre i vores uafhængige journalistik.

2008 tegner politisk spændende. Fortsætter NA's besværligheder og ryger partiet vedvarende under spærregrænsen i meningsmålinger? Bliver S-DF-alternativet mere fasttømret - og opstår der for alvor et betydende flertal uden om regeringen? Får vi en folkeafstemning om et eller flere af de danske EU-forbehold, og ender det igen med et dansk nej? Overlader Bendt Bendtsen det grønne ror til Lene Espersen?

Altinget.dks abonnenter, kilder og samarbejdspartnere ønskes en god jul og et godt nytår.

Rasmus Nielsen
Direktør, redaktør

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rasmus Nielsen

Formand for Alrow Media, udgiver af Altinget i Danmark, Norge og Sverige samt Mandag Morgen
journalist (Danmarks Journalisthøjskole 1983)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024