DI: Minister og universiteter må tage ansvar

OPTAG: Det er katastrofalt, at omkring 9000 kvalificerede universitetsansøgere afvises, mener DI, der vil have universiteter og ministeren til at tage ansvar. Ministeren inviterer nu universiteterne til møde.
Morten Øyen

Det er problematisk, når man står i en situation, hvor der to år i træk bliver afvist så mange, og der ikke er noget, der tyder på, at det vil se meget anderledes ud næste år.

Mads Eriksen
Uddannelsespolitisk konsulent, DI
Fakta
Ifølge KOT er omkring 9000 totalafviste i år. Det vil sige kvalificerede, men ikke blevet optaget på noget studie alligevel. Det er en lille stigning i forhold til sidste år, men dog ikke lige så stor som det store optag i år.
De, som har fået et afslag i år, har sammen med deres afslag fået en oversigt over ledige studiepladser. De kan dermed overveje, om de ønsker et beslægtet eller andet studie på samme eller et andet universitet. Dermed får de, som ikke blevet optag i første omgang, en mulighed for at blive optaget i anden omgang. Det kommer til at ske de kommende måneder.
Omkring 9000 kvalificerede ansøgere blev ikke optaget på universiteterne i år, viser den seneste opgørelse fra Den Koordinerede Tilmelding (KOT). Det er katastrofalt, når fremtidens arbejdsmarked vil tørste efter kvalificeret arbejdskraft, lyder det fra DI, der vil have universiteterne og ministeren til at tage et ansvar:

"Det er problematisk, når man står i en situation, hvor der to år i træk bliver afvist så mange, og der ikke er noget, der tyder på, at det vil se meget anderledes ud næste år. Universiteterne mener ikke, at de har mulighed for at oprette flere pladser med deres nuværende bevillinger. Ministeren siger, at det er universiteternes ansvar, hvor mange pladser der oprettes. Det er en uholdbar situation, som i den grad er utilfredsstillende for det danske erhvervsliv," siger uddannelsespolitisk konsulent Mads Eriksen, DI.

Må ikke ske igen
Ifølge DI's beregninger vil det blive nødvendigt med mindst 10 procent ekstra pladser på universiteterne i løbet af de næste fem år, da ungdomsårgangene vokser. Hertil kommer flere tusinde ansøgere, som ansøgte i år og var kvalificerede, men blev afvist.

"Der må simpelthen ikke afvises lige så mange næste år. Det er allerede en katastrofe for Danmark, at så mange motiverede unge får frataget muligheden for at studere. Vi ved, vi kommer til at mangle kvalificeret arbejdskraft, så vi kan ikke bare leve med, at der bliver afvist så mange. Det er virkelig problematisk og det koster samfundet meget, meget dyrt," siger Mads Eriksen.

Ifølge DI må universiteterne og ministeren sætte sig ned og finde en løsning.

Flere vil blive optaget
Universiteterne "afventer" i øjeblikket et næste træk fra ministeren, før de vil kommentere sagen yderligere. Men noget tyder på, at det kommer snart:

"Jeg er meget enig i, at vi skal have øget optaget yderligere. Derfor har jeg også inviteret universiteterne til en dialog i efteråret om, hvordan vi øger optaget på universiterne ydermere næste år," siger videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K).

Videnskabsministeren vil dog ikke acceptere, at hun ikke skulle tage et ansvar:

"Vi gør rigtig meget ved det. Der er afsat 6 milliarder til renovering, øget taxametertilskud på nogle uddannelser, og der er inviteret til en yderligere dialog med rektorerne og universitetsledelserne her i efteråret, så vi kan få forøget optaget næste år," siger Charlotte Sahl-Madsen.

Optaget er ikke succeskriteriet
Ifølge ministeren er det vigtigt med en dialog med universiteterne, for kun de kender de fysiske rammer og skal selv kunne stå inde for kvaliteten i undervisningen. Hun mener dog ikke debatten om antallet af optagede, skal stå alene:

"Vi har haft en stor fremgang af optagne i år, og vi vil gerne have endnu flere næste år. Det er dog ikke et succeskriterium. Det vigtige er, hvor mange kvalificerede kandidater vi uddanner," siger Charlotte Sahl-Madsen.

Og ifølge videnskabsministeren vil det stige.

"Det er det, opgaven går ud på," siger hun.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Charlotte Sahl-Madsen

Fhv. minister for videnskab, teknologi og udvikling (K), præsident for United Co-Creation Lab, formand for OneCollection - House of Finn Juhl
Strategy Executive Education (Harvard Business School 2004), MIT Sloan Management (Boston 2006) m.fl.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024