Bedre mærkning af mad i EU
Claus Iversen
Ingen forfatter
Ingen forfatter
”Sikre fødevarer og solid forbrugeroplysning er en mærkesag for det danske EU formandskab, og det er en sejr for forbrugerne, når Rådet for konkurrence i dag når til politisk enighed om strammere regler, der fastlægger klare regler for mærkning af allergener i fødevarer og afskaffer den såkaldte 25% regel for mærkning af ingredienser”, siger Fødevareminister Mariann Fischer Boel.
Regler for mærkning af fødevarer sorterer under Fødevareministeriet, der også har forhandlet ændringerne af mærkningsdirektivet (direktiv 2000/13/EF) frem til enighed i EU’s arbejdsgrupper, men den endelige beslutning sker i Konkurrenceevnerådet med Erhvervs- og Økonomiminister Bendt Bendtsen som formand.
Rådets vedtagelse indebærer, at forbrugerne fremover får betydelig bedre information om ingredienserne i sammensatte fødevarer. Der er stramninger på tre felter:
De ændrede krav til mærkning af fødevarer er en opfølgning på Kommissionens Hvidbog om Fødevaresikkerhed fra januar 2000. Forslaget kan først vedtages endeligt, når det har været behandlet i Europa Parlamentet, hvilket forventes at ske i foråret 2003.