Akvariefisk skal også kontrolleres

Akvariefisk er levende dyr og skal derfor også veterinærkontrolleres ved indførelse til et EU-land. Betalingen for denne kontrol skal betales af den respektive importør.
Claus Iversen
Dokumentation

Spørgsmål 40:

"Ministeren bedes kommentere henvendelse (pdf) af 7. november 2002 fra Ernst Pless Holst, København V, vedrørende kontrolafgift på import af akvariefisk."

Svar:

EU-landene har i fællesskab besluttet, at alle levende dyr, der importeres fra lande uden for EU, skal veterinærkontrolleres ved indførsel til fællesskabet.

Reglerne er i Danmark gennemført ved lov om sygdomme og infektioner hos dyr - og i forlængelse heraf bekendtgørelse nr. 774 af 29. august 2002 om veterinærkontrol ved ind- og udførsel af levende dyr. Af bekendtgørelsens § 12 fremgår det, at indførsel direkte fra tredjelande af dyr skal finde sted over bestemte grænsekontrolsteder, hvor dyrene underkastes dokument- og identitetskontrol samt fysisk kontrol:

  1. Identitetskontrollen skal sikre, at sendingen indeholder de dyr, der fremgår af de påkrævede dokumenter i henhold til art og antal.
  2. Dokumentkontrol skal sikre, at de foreskrevne veterinære attester er medsendt og korrekt udfyldt, og at dyrene kommer fra områder eller lande, hvorfra import af levende dyr er tilladt.
  3. Fysisk kontrol omfatter en klinisk undersøgelse af dyrene. For fisk, skal der ifølge reglerne, ikke foretages individuel kontrol af alle dyrene i sendingen, og
  4. kontrollen består her af en iagttagelse af sundhedstilstanden og adfærden hos de pågældende fisk.

"Dyr" er defineret som "levende dyr", og indbefatter derfor også akvariefisk.

I henhold til EU-retten, skal omkostningerne ved kontrollen betales af importørerne af dyrene. Betaling for udført veterinærkontrol på de godkendte danske grænsekontrolsteder er fastlagt ved bekendtgørelse nr. 615 af 22. juli 2002 om betaling for kontrol af fødevarer og levende dyr.

 

Mariann Fischer Boel

/Lars Jensen


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024