Huawei-indtog på Færøerne vækker bekymring

INFRASTRUKTUR: Det omstridte kinesiske teleselskab Huawei blev fravalgt i Danmark, men kommer med stor sandsynlighed til at udrulle 5G på Færøerne næste år.

Jan Ziskasen, direktør for Føroya Tele, sammen med Deng Taihua, direktør for Wireless Solutions i Huawei, da selskaberne i oktober 2018 indgik aftale om opstilling af 5G-testudstyret.
Jan Ziskasen, direktør for Føroya Tele, sammen med Deng Taihua, direktør for Wireless Solutions i Huawei, da selskaberne i oktober 2018 indgik aftale om opstilling af 5G-testudstyret.Foto: Føroya Tele
Andreas Krog

Om ganske kort tid ventes det offentligt ejede færøske teleselskab Føroya Tele at vælge det omstridte kinesiske teleselskab Huawei til at stå for at udrulle 5G-netværk på de 18 øer i Nordatlanten.

Tidligere i år valgte det danske teleselskab TDC en anden leverandør end Huawei til at levere udstyr til udrulningen af sit 5G-netværk på trods af, at TDC gennem en længere periode havde testet Huaweis udstyr. Og på trods af, at Huawei er bredt anerkendt for at have det teknisk bedste 5G-udstyr.

TDC forsikrede, at valget skete ud fra rent kommercielle betragtninger. Men forud var gået et forløb med massiv politisk opmærksomhed og debat om det hensigtsmæssige i at lade et kinesisk teleselskab med tætte bånd til den kinesiske stat få adgang til vitale dele af den danske infrastruktur og til mange danskeres teledata. 

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024