Afskaf affaldsbegrebet og red fremtidens ressourcer

DEBATSKRIFT: Afskaf affald. Det er opfordringen fra brancheorganisationen Renosam, som har fået videnskabsforfatteren Tor Nørretranders til at begå en bog med samme titel.

Klaus Ulrik Mortensen

Vi ved altså meget lidt om noget, når vi blot ved, at det er affald. Vi ved kun, at det ikke kan bruges og kommer fra en sammenhæng, hvor man helst var fri for det. Derfor kan man heller ikke forstå affald ved alene at tænke over affald eller lægge en plan for, hvad man skal stille op med affald ved alene at tænke på affald. For affald er en form for vrangside af vores verden, det negative, på samme måde som ekskrementer er den anden side af historien om vores mad.

Tor Nørretranders
Forfatter
Fakta
BLÅ BOG:
Tor Nørretranders (f. 1955) er en dansk forfatter af populærvidenskabelige bøger.
Han blev en kendt ansigt i Danmark som redaktør af Danmarks Radios videnskabsprogram Hvælv fra 1986 til 1989, der blandt andet introducerede fraktaler for den almindelige dansker. Nørretranders store gennembrud som forfatter kom med bogen Mærk Verden fra 1991.
Fra 1995-1996 var han direktør for Mindship Fonden. Projektet, der blev støttet af 10 millioner offentlige kroner, blev begæret konkurs 12. november 1996.
I 2003 blev Tor Nørretranders adjungeret professor på Handelshøjskolen i København på Institut for Ledelse, Politik og Filosofi.
Nørretranders var barndomsven med den nu afdøde Tøger Seidenfaden.

Affald er en historisk parentes. Det er påstanden fra Tor Nørretranders i en ny bog, der med titlen "Afskaf Affald" opfordrer politikere og aktører til at skille sig af med den forældede tilgang til affaldets rolle og betydning i det moderne samfund.

Bogen, som er blevet til efter bestilling fra Renosam og udgives på brancheorganisationens eget forlag, lanceres som et såkaldt fremtidsskrift, der med afsæt 25 år frem i tiden forsøger at forklare, hvordan vi er nået frem til en verden, hvor begrebet affald har en markant anden betydning end i dag.

"Jeg kan kun gisne om, at der inden for det næste årti kommer til at ske kæmpestore forandringer på det her område. Det er guld og ikke lort, vi sidder på. Det er forandring af perceptionen, som vi alle sammen skal frem til. Og der er ingen tvivl om, at det ender sådan. Det kommer bare til at tage frygtelig lang tid, hvis der ikke er nogen, der tør gå foran," fortæller forfatter Tor Nørretranders i et interview med Altinget: teknik.

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Energi og Forsyning

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024