Kommentar af 
Laila Kildesgaard

Danmark når ikke sit mål om vedvarende energi – tre eksempler fra grønt topmøde viser hvorfor

Det er gået fremad med opsætning af vedvarende energi siden sidste år, hvor jeg også deltog og skrev fra topmødet hos Green Power Denmark. Men der er for meget usikkerhed til, at der sker nok. Og vi kommer ikke i mål i 2030, skriver Laila Kildesgaard.

”Jeg vil ikke pege fingre ad nogen”, sagde Green Power Denmarks topchef, Kristian Jensen, hvorefter han beskrev, hvordan skænderier om størrelsen på CO2-udslip fra lavbundsjorde kun spreder usikkerhed og langsommelighed i  den grønne omstilling.
 
”Jeg vil ikke pege fingre ad nogen”, sagde Green Power Denmarks topchef, Kristian Jensen, hvorefter han beskrev, hvordan skænderier om størrelsen på CO2-udslip fra lavbundsjorde kun spreder usikkerhed og langsommelighed i  den grønne omstilling.  Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Laila Kildesgaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Til årets topmøde i Green Power Denmark i KB-hallen sluttede administrerende direktør i Green Power Denmark, Kristian Jensen, sin tale af med at sige:

”Jeg vil ikke pege fingre ad nogen”, hvorefter han beskrev, hvordan skænderier om, hvorvidt størrelsen på CO2-udslip fra lavbundsjorde stiger eller falder, kun spreder usikkerhed og langsommelighed i opbakningen til den grønne omstilling.

Hvis det ikke var at pege fingre, var det dog en tydelig besked til klimaminister Lars Aagaard (M). Stemningen indenfor i den mørke sal var seriøs, men også bekymret.

Bekymret for, at Danmark ikke når det.

Havvind, firedobling af vedvarende energi på land, produktion af brint og fangst af CO2. Det bliver svært at komme i mål i 2030.

Langt fra KB-hallen er der ellers her i foråret 2024 foråret rapporteret om rigtig mange ansøgninger fra opstillere af vedvarende energi til kommunerne i særligt Vestjylland.

Man kunne derfor få den tanke, at kursen var sat, så målet om firedobling af vedvarende energi på land var inden for rækkevidde.

Det ser imidlertid ikke sådan ud.

Under topmødet kunne man lytte sig til tre eksempler på nye tiltag siden sidste års topmøde, som kan skabe usikkerhed, når det gælder ambitionen om firedobling af vedvarende energi på land.

Det første eksempel var diskussionerne om energifællesskaber, som var en del af EU-paneldebatten. Der er et ønske fra lokalsamfund om at blive belønnet for at bidrage til den grønne omstilling ved at undtages for el-afgift eller nettarif.

Debatterne i mørket på Green Power Denmarks topmøde afspejler den oplevelse, som lokalsamfundene i særligt det vestjyske oplever. En noget langstrakt og opslidende proces.

Laila Kildesgaard
Stifter, Steder Skaber Folk

Det kunne ske i lokale energifællesskaber. Energibranchen er ikke vilde med tanken. Synspunktet er, at den lovpligtige VE-bonus er udtryk for, at lokalsamfundene bliver belønnet og delvist kompenseret for deres strømudgifter.

Netsselskaberne er heller ikke så vilde med energifællesskaber. De mener, at Danmark er et stort energifællesskab.

Det er vanskeligt at finde en tarif-model for de, som vil stå udenfor det store fællesskab.

I den spritnye solcellestrategi opfordrer ministeriet til, at netselskaber, Energinet, VE-opstillere og boligforeninger udnytter mulighederne for fastlæggelse af en lokal nettarif.

Der er altså ikke skabt en model, som lokalsamfundene kan tage i brug, hvad de ellers havde set frem til. Løsningerne skal forhandles. Måske fra fællesskab til fællesskab.

Det kan tage tid.

Det andet eksempel er diskussionerne om en ny håndbog fra Århus Universitet om, hvordan man beskytter truede dyrearter. Blandt andet flagermus.

Hvis Miljøstyrelsen vælger at lave en vejledende udtalelse, der henviser til de stramninger, der foreslås i rapporten, kommer vindmøllerne ifølge opstillerne til at stå stille omkring halvdelen af tiden om sommeren.

De opstillere, som har fremsendt projektansøgninger til kommunerne, går nu i gang med at genberegne, om det kan betale sig at sætte anlæg op. Det kan komme til at sætte regeringen i en rigtig dum situation.

Læs også

Da aftalen om firedobling af vedvarende energi på land blev indgået i december 2023, var det en del af aftalen, at hensynet til etableringen af vedvarende energi kunne tillægges en større vægt end hidtil.

Der skulle kunne dispenseres fra beskyttelser i konkrete områder. Opstillere skal nu tage højde for, at der er risiko for, at det omvendte kommer til at ske.

Beskyttelsen bliver strammere. Ikke lempeligere.

Det tredje eksempel er udmeldingerne fra de to store tyske virksomheder RWE og BASF i et panel om elektrificering af Europa. Vurderingen er, at vi i løbet af de kommende fem år kommer til at fordoble vores forbrug af energi.

Direkte adspurgt, om de store tyske virksomheder ville købe deres energi i Danmark, var svaret, at det ville de som udgangspunkt gerne, fordi de godt kan lide det danske mindset.

Men hvis det er billigere i Holland eller et andet land, så køber de energi dér.

Der er for meget usikkerhed til, at der sker nok. Og vi kommer ikke i mål i 2030.

Laila Kildesgaard
Stifter, Steder Skaber Folk

Det skal være profitabelt. Derfor er diskussionen om, hvorvidt Danmark skal være med til at subsidiere EU’s elektrificering, meget aktuel.

Afklaringen af, om der er interesse nok i markedet til at etablere brintinfrastruktur ned gennem Jylland, er ikke helt på plads og kommer det næppe til 2028, som det ellers var ambitionen.

Det betyder, at der er tvivl om, hvorvidt de store arealer, der er reserveret til produktion af PtX-anlæg, vil komme i spil.

Det skaber usikkerhed for lokalsamfund ned gennem Jylland, hvor der er meget store bruttoarealer i spil og derfor interesse i hvordan PtX-anlæg kan bidrage til den lokale udvikling.

De tre eksempler fra debatterne i mørket på Green Power Denmarks topmøde afspejler den oplevelse, som lokalsamfundene i særligt det vestjyske oplever.

En noget langstrakt og opslidende proces for alle de lokale aktører; lodsejere, naboer, lokalsamfund og kommuner som ad frivillighedens vej gerne vil bidrage til den grønne omstilling, hvis lokalsamfundene får noget igen.

Aftalen fra december 2023 om vedvarende energi på land har været et fremskridt når det gælder størrelsen på kompensation til den grønne pulje og størrelse på VE-bonus.

Det er gået fremad siden sidste år, hvor jeg også deltog og skrev fra topmødet. Men der er for meget usikkerhed til, at der sker nok. Og vi kommer ikke i mål i 2030.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Aagaard Møller

Klima-, energi- og forsyningsminister (M)
cand.scient.adm. (Roskilde Uni. 1994)

Kristian Jensen

Direktør, Green Power Denmark, fhv. udenrigsminister, MF og næstformand for Venstre
bankassistent (Unibank Lemvig 1993)

Laila Kildesgaard

Ekspert i grøn omstilling og lokal udvikling, bestyrelsesmedlem i EWII, Trefor El Net Øst, DBC Digital, Gate 21, CRT og Det Københavnske Teatersamarbejde
cand.scient. i geografi og historie (Københavns Uni. 1996)

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024